Europese muziekprijs voor Sharon Kovacs

Eindhovense zangeres boekt internationaal grote successen

Daan Krahmer ,

De Eindhovense zangeres Sharon Kovacs heeft een prestigieuze European Border Breakers Award (EBBA) gewonnen. Ieder jaar wordt de Europese prijs aan tien veelbelovende nieuwe artiesten uitgereikt. Criteria: de nog (vrij) onbekende band of artiest moet ook buiten haar eigen landgrenzen succes hebben met de plaat die ze tijdens het kalenderjaar uitbracht. Eerdere winnaars van de prijs waren Stromae, Adele, Disclosure en Damien Rice.

Het is de achtste keer dat een Nederlandse artiest een EBBA wint. Eerdere Nederlandse winnaars waren The Common Linnets (2015), Jacco Gardner (2014), Caro Emerald (2011) en Kraak en Smaak (2009). Kovacs is de eerste artiest uit Eindhoven die een EBBA wint. De 'bondgirl' kan haar prijs op 13 januari 2016 ophalen in Groningen tijdens de nieuwe editie van Eurosonic Noorderslag in het bijzijn van de Britse tv-persoonlijkheid Jools Holland.

Eerder dit jaar verscheen het debuutalbum van Kovacs. 'Shades of Black' zag het levenslicht in dik tien landen en werd een succesverhaal.