DDW Music: Gepassioneerd Nouveau Vélo geeft intens optreden in Tuchthuis

Publiek in de greep van rauwer nieuw werk

Tekst: Rens Peters / Fotografie: Nadia Hagen ,

Het is alweer ruim een jaar geleden dat het indrukwekkende debuutalbum van Nouveau Vélo uitkwam. Dat leverde veel media-aandacht op en het album werd alom bejubeld. Hoewel Nouveau Vélo dit jaar op mooie plekken - zoals de kleine zaal van Paradiso en op festival Grasnapolsky - speelde, lijkt een uitgebreide tournee niet aan hen besteed. De mannen uit Laarbeek zoeken het vanavond dicht bij huis en keren een jaar na hun albumpresentatie in het Stroomhuis terug naar Eindhoven. Samen met The Homesick spelen ze tijdens DDW Music in de goed gevulde zaal van het Tuchthuis.

The Homesick

Dat The Homesick vanavond met Nouveau Vélo het podium deelt, kan geen toeval zijn. Beide bands zijn ondergebracht bij Subroutine Records; een label dat een neus heeft voor de betere indierock bands uit de Nederlandse underground scene. In september maakte The Homesick al indruk tijdens de Popronde in Eindhoven. Toen kregen de jongens uit Dokkum het publiek aan het dansen met hun aanstekelijke liedjes.

The Homesick staat bekend om zijn eigenzinnige humor, maar de grappen blijven vanavond achterwege. In plaats daarvan laat het trio de muziek voor zich spreken. Een fijne mix van hedendaagse indiepop en post-punk. Helaas is het geluid niet optimaal, waardoor de nummers aanvankelijk nogal rommelig klinken. Dat zanger en gitarist Elias Elgersma een hele verzameling aan effectpedalen intrapt, helpt daar ook niet bij. Het past wel bij de uitstraling van de band, waarvan de zanger met zijn merkwaardige dansbewegingen het middelpunt is.

Halverwege de set worden de nummers steeds beter en komt er meer dynamiek in het geluid. Helaas is het geen aanleiding voor het publiek om in beweging te komen. Aan het enthousiasme van de band ligt het niet, maar het is nog vroeg op de avond. In een zaal waar The Homesick niet helemaal tot zijn recht komt. Al zou de band diep in de nacht in een donkere kroeg wonderen kunnen verrichten.

Nouveau Vélo

Zonder dat Nouveau Vélo één noot heeft gespeeld, is het duidelijk dat de band er zin in heeft. Kwamen de bandleden in het verleden nog wel eens verlegen over, vanavond betreedt een zelfverzekerd viertal het podium. Met name zanger Rolf Hupkes is goedgehumeurd en kan een glimlach niet onderdrukken. Voordat het eerste nummer ingezet wordt, bonst gitarist Niek Leenders hard op zijn gitaar om de nodige feedback te creëren. Het startschot van een buitengewoon fel optreden, waarin de band zowel oud als nieuw werk laat horen.

Bij de eerste nummers zet Nouveau Vélo meteen haar geheime wapen in: de twaalfsnarige akoestische gitaar van Hupkes, die zorgt voor de gelaagde sound waar de band om bekend staat. Het komt het beste tot zijn recht in ‘Turning Away’, dat vanavond echter een veel agressiever einde krijgt dan op het debuutalbum. Het kenmerkt de ontwikkeling die de band doormaakt. Hoewel Nouveau Vélo in het verleden nog wel eens in één adem werd genoemd met Real Estate, gaat die vergelijking nu niet meer op. De nieuwe nummers klinken een stuk rauwer en neigen meer naar post-punk dan de healing pop stempel die ze zelf gebruiken. Het tempo ligt onverminderd hoog en de dromerige sound van het oude werk is naar de achtergrond verdwenen. Er is zelfs een ultrakort uitstapje naar eenvoudige drie-akkoorden punk, maar dan gestoken in een typisch Nouveau Vélo jasje.

Minpuntje tijdens het optreden is dat de zang van Hupkes verdrinkt in het harde geluid dat de overige bandleden produceren. Gelukkig maken ze dit met uitgesponnen instrumentale stukken meer dan goed. Tijdens deze momenten laat de ritmesectie zich van zijn beste kant zien door het publiek in zijn greep te houden met repeterende ritmes. Het maakt het optreden afwisselend en het getuigt ook van lef. Hoogtepunt is het langgerekte slot van de set, waarbij de bandleden opgaan in hun eigen muziek en gestaag toewerken naar een climax. En dan is na drie kwartier het optreden plotseling afgelopen. Ondanks de korte duur laat Nouveau Vélo zien dat ze nog steeds grote ontwikkelingen doormaakt en het experimenteren niet schuwt. Het maakt dan ook erg nieuwsgierig naar een nieuw album.

Gezien: Nouveau Vélo & The Homesick, tijdens DDW Music, op 23 oktober 2015, in het Tuchthuis.