Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: maart 2015

Met o.a. het eclectische festival STRP Biennal, Amsterdamse bravoure van The Vagary in de Altstad en White Russian Fest.

Thijs Portz ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere events nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand februari, in chronologische volgorde:

1. The Big Fat Music Quiz | Effenaar | 7 maart
Gelukkig is niet iedereen een Leo Blokhuis. Maar toch: naast muziek luisteren, is het altijd prettig te koketteren met de meest lullige, totaal niet relevante muziektrivia. Was het nou Rob of Fab die overleed aan een overdosis? En hoe vaak won Johnny Logan ook alweer het Eurovisie Songfestival? Toch leuk als je dat op het juiste moment paraat hebt. Op 7 maart zelfs leuker dan ooit. Want dan presenteren de Effenaar en Number 42 de ‘Big Fat Music Quiz’. Naast eeuwige roem staat er nog iets op het spel: Eindhoven probeert met maar liefst 500 deelnemers het wereldrecord ‘grootste muziekquiz’ van Rotterdam af te pakken. Een nobel streven waaraan onze redactie in ieder geval graag meedoet. Check voor informatie de website van de Effenaar.

2. Woody Sings Eindje | Van Moll | 8 maart
In november was Woody Veneman co-host bij de live-uitzending van 3voor12/Eindhoven radio. In PopEi belichtte hij de undergroundscene van Eindhoven en koos daarbij een aantal nummers dat hij live speelde. Wie ons een beetje gevolgd heeft, weet wat voor een impact dat optreden heeft gehad. Binnen onze redactie was nauwelijks iemand te vinden die de sessie niet in zijn hoogtepunten van 2014 had opgenomen. Nu, drie maanden later, wordt die geweldige sessie meer dan terecht uitgebracht op vinyl. En, belangrijker nog, zal Woody deze nummers andermaal live ten gehore brengen.

3. STRP Biennal | Klokgebouw | 20 – 29 maart
Waarschijnlijk het meest spannende festival van Eindhoven, waar muziek, technologie en electronica op de meest verrassende manieren samenkomen. Hoewel het festival veel meer biedt dan alleen muziek alleen, zijn de optredens van onder andere The Gaslamp Killer, Eindhovens enigma ZES en Underworld, dat het legendarische album ‘dubnobasswithmyheadman’ integraal op de planken brengt, op voorhand al hoogtepunten te noemen. Het optreden van Underworld is stijf uitverkocht, maar op de website van het festival staat nog veel meer moois.

4. The Vagary | Café Altstadt | 20 maart
Voor degenen die toch liever voor gitaarmuziek gaan, komt de Altstadt met een mooi alternatief: uit Amsterdam reist The Vagary af naar het Stratumseind. Amsterdamse bravoure en Eindhovense gemoedelijkheid, dat gaat prima samen. Dit kwartet haalde de mosterd bij The Strokes, Moke, David Bowie en de typische 80’s wave. Precies zoals het hoort. Lekker zelfverzekerd, tikkeltje arrogant en verveeld, maar wel erg goed. Dat blijkt wel uit het feit dat de band in 2012 de Amsterdamse Popprijs won en vorig jaar op Noorderslag stond.

5. White Russian Fest | Dynamo | 29 maart
White Russian: Wodka, Kahlua, room en ijs. Samen met Creedence de eerste levensbehoefte van ‘The Dude’. Maar ook de naam van het Brabantse label dat al tien jaar garant staat voor goede punk- en hardcorereleases. Op 29 maart pakt White Russian Records groots uit met een showcasefestival dat maar liefst dertien bands naar Dynamo brengt. En daar zitten niet de minste bij. Wat te denken van The 101’s, die onlangs nog als voorprogramma van John Coffey speelden, en Smash The Statues, Note To Army en – Eindhovens punktrots – Call It Off? Zelfs voor de ‘German nihilist’ een niet te missen punkfestival.

Deze vijf tips zijn slechts de favoriete events van onze redactie. Maar er is deze maand natuurlijk nog veel meer te doen in Eindhoven. Je vindt alle cultuurrijke uitjes in de Uitkrant van Uit In Eindhoven.