Albumrecensie: An Evening With Knives – S/T

Krachtig debuut bewijst dat er genoeg potentie in deze band zit

Guido Segers ,

Live kon je An Evening With Knives al diverse malen horen in Eindhoven, maar nu ook op plaat. Het debuut is uit op Lighttown Fidelity (eveneens uit de lichtstad). Er komen geen messen aan te pas, enkel vlijmscherpe riffs die samen een groots en krachtig geluid maken. Live lieten ze het tijdens de presentatie in Altstadt met Electric Eel Shock al horen. Tijd om eens goed te luisteren naar An Evening With Knives op plaat.

Het rauwe en energieke live geluid van de band krijgt op plaat een hele andere dimensie. Die ruwe kant is grotendeels weggepoetst en wat overblijft is een groots geluid, veel beheersing en gekanaliseerde kracht. Als je EP een visitekaartje is, dan weten deze mannen je interesse met deze toch snel te wekken.

Het geluid van An Evening With Knives heeft die typische, tijdloze kracht van grootse stadion rock, gecombineerd met de ballen van stonerrock á la Queens of the Stone Age. De eerste twee nummers zijn opgenomen in de studio bij PopEI en laten de band op zijn best horen. De krachtige vocalen van Marco Gelissen springen al snel in het gehoor, wanneer deze bulderend de opening vindt tussen de donderende drum- en basklanken. De lome, stuwende basklanken op ‘Thoughts And Regrets’ geven het nummer een loodzware vibe, die heerlijk aanvoelt in combinatie met de energieke, doch beheerste drums. Daar tegenover staat de gitaar van Gelissen, die klinkt alsof de vonken ervan afspringen terwijl hij de ene scherpe riff na de andere de ruimte in vuurt.

De tweede track ‘Nighthawk’ laat de band van een beheerste kant horen, met riffs die even de tijd nemen om weg te zakken. Het doet een beetje aan de doom metal van Earth denken, zoals de tonen blijven hangen als de trilling in de hete zomerlucht. Terwijl de bas van Peter van Grunsven gestaag na ebt, begint de gitaar te janken. Deze instrumentale track wordt opgeleukt met samples, maar blijft een ingetogen stuk machtsvertoon van een krachtig rockmonster. Op die manier weet de band de spanning ook vast te houden gedurende het stuk van iets meer dan vijf minuten.

De tweede helft van de plaat is opgenomen in het ROC theater en wel live. Dat geeft het geluid op ‘Blind Man’s Guess’ dan ook meteen een voller, galmend gevoel. De vocalen klinken rauwer en de hele band klinkt alsof je inderdaad een avond met messen voor de boeg hebt. Stomend en stampend komen de basriffs en de rammelende drums voorbij. Ondanks de krachtige riffs en de dreiging blijft het geluid bijzonder toegankelijke en open. Het neerslaande ritme dwingt je mee te bewegen en je te laten meeslepen door de melodie van de gitaar.

Afsluiten doet de band met ‘Sunstorm’, wat met volledige overgave gespeeld wordt. Minder dreiging, meer overtuiging is wat de band hier brengt op een instrumentaal nummer, waar drummer Ivo Jonkers de zaken in het gareel houdt en de twee mannen voor op het podium hun snaren mogen teisteren. Op deze EP laat de band niet het achterste van de tong zien, maar wel genoeg om te laten zien wat voor potentie er in deze band zit.

De EP is verkrijgbaar op cd via Lighttown Fidelity. Digitaal is deze op de Bandcamp pagina van de band te beluisteren en aan te schaffen.