Release tweede EP Nouveau Vélo eind maart bij Subroutine

‘Daze’ had bijna ‘de Bijlmer EP’ geheten

Tekst en Fotografie: Patric Muris ,

Met grappige verwijzingen naar de moestuin van het ouderlijk huis, en de courgette die daarin groeit, bracht Nouveau Vélo de eerste twee releases uit: een demo die eigenlijk een beter predicaat verdient en een bejubelde EP, ongetwijfeld het entreekaartje voor reizend festival Popronde. Voor de derde release is dezelfde nonchalante insteek intact gehouden, maar het eindresultaat is er naar: zes sterke liedjes, zelf opgenomen, met een duidelijke dreampop-stempel, die worden uitgebracht op vinyl bij het underground label Subroutine, waar niet geheel toevallig ook The Sugarettes zijn gestald. 3voor12/Eindhoven in gesprek met de band, in een snackbar in Helmond, de thuisbasis waar ook het repetitiehok staat.

De moestuin

En daar waar de moestuin gelegen is. Hij oogt wat dor, vechtend tegen de weersomstandigheden. De groenten in de broeikas tegenover hebben het wat dat betreft een stuk beter. De vader van Twan komt naar buiten gerend. Hij biedt zijn excuses aan voor de manier waarop dé moestuin erbij ligt. Of ik in de lente nog eens terug wil komen. Maar zeker. 

Subroutine als label

Voor het interview gaan we naar snackbar Vissers die onlangs is gepromoveerd tot cafetaria. Het is de vaste plek voor de bandleden van Nouveau Vélo om tussen het repeteren door even nieuwe energie op te doen. Ze zijn er dus allemaal: Bart Haverkort (bassist), Niek Leenders (gitarist), Rolf Hupkes (zanger en vervangend drummer) en Twan Welten (originele drummer, maar nu toetsenist). En Koen Lempers, vriend, roadie, en vaste genodigde, zo ook nu. Maar liefst drie uur repetitie hebben ze er al op zitten als de friet speciaal arriveert. En dan is het nog niet gedaan. De band oogt ontspannen, zoals altijd eigenlijk wel. Ze is geen onbekende van 3voor12/Eindhoven, want Nouveau Vélo heeft al eens gespeeld op Club 3voor12/Eindhoven. Zelden is een band geboekt op basis van een demo, maar bij de Helmondse ‘wavy pop band’ zoals ze toen werden omschreven, was dat eigenlijk nauwelijks een risico te noemen.

Na een online uitgebrachte demo en een, de hemel ingeschreven, EP is er nu een nieuwe release aangekondigd die uitgebracht zal worden bij Subroutine. De band haast in koor: “We hebben nog niks getekend, maar we hebben wel alle plannen al gemaakt. Wij wilden graag een EP uitbrengen en zij gaan ons daarbij helpen.”

De keuze voor Subroutine als label werd gemaakt na een avondje bier drinken met de mannen van het label dat zich erg richt op de underground scene van Nederland, nadat ze eerder al een paar keer de shows van Nouveau Vélo hadden bezocht. “Toen waren we eigenlijk al verliefd, we moesten alleen nog verkering vragen. We hebben eerst om elkaar heen gedarteld. Een mooi spel is dat”, stelt Bart even metaforisch als humoristisch zoals bijna de gehele band spreekt.
 

Ontwikkeling van de band

De interesse van Subroutine was toen al mede-opgewekt door het enthousiasme van Joep van Son, die in 2012 met zijn band The Sugarettes bij hetzelfde label ‘Destroyers Of Worlds’ uitbracht. Van Son kende Nouveau Vélo al van Club 3voor12/Eindhoven waar hij zelf met The Sugarettes na het openingsoptreden van de band had opgetreden en sprak enkel in superlatieven na het optreden van de band op de Ultra-avond in TAC. Dat deed hij onder andere ook richting Subroutine. Rolf: “Toen is het wel gaan lopen ja. We werden meer gevraagd voor optredens en dat was ook precies wat we wilden. De periode ervoor, ten tijde van de ‘Courgette’ demo, zaten we ons ook af te vragen wat we zouden doen als er niet meer uitkwam. Wat als we willen optreden, maar niemand wil ons hebben? Gaan we dan nog door als band? Blijven we nog wel eigen nummers maken als niemand het vet vindt? Tot dat moment hadden we nooit zelf optredens hoeven regelen, werden we altijd gevraagd. Ja, helemaal in het begin toen we nog maar net coverband af waren en eigen nummers gingen maken, probeerden we zelf optredens te regelen, maar we wisten echt niet waar te beginnen. Laat staan hoe in Eindhoven te geraken. Met zoiets als Popronde gaat het ook meer vanzelf, maar nu weten we dadelijk ook niet of het doorgaat. We hebben een optreden in de Melkweg in maart en daarna nog een in Utrecht and that’s it. En dan moeten we maar weer afwachten. Maar we moeten gewoon dingen blijven uitbrengen en dan hopen dat het valt.”

De jongens spreken hun verbazing uit dat het zo is gaan lopen. Anderzijds hebben ze er ook nooit echt zelf aan getrokken. Alles gebeurde omdat ze er zelf achter stonden, het leuk vonden en dan ook nog met een dikke knipoog die voorbeeldig is vastgelegd in het artwork van de Courgette demo.

De duidelijke eigen soundontwikkeling van Nouveau Vélo valt niet te rijmen met het spelen van covers. Zoiets kan niet over een nacht ijs gaan. Als met de band wordt gezocht naar de oorsprong stelt Bart dat het nooit is bedacht, maar meer is ontstaan. Niek: “Als je begint met het maken van eigen nummers, dan maak je wat je mooi vindt. En dat wordt dan denk ik toch ook wel een beetje gevormd door waar je zelf naar luistert. Het gebruik van echo is uiteindelijk uit esthetisch oogpunt ontstaan, maar we verschuilen ons misschien ook wel achter de echo, dat kan ook. Wij zeggen dan ook niet echt iets met een heel duidelijke boodschap.”

'Daze'

De nummers van ‘Daze’ hebben Crystal Stilts als sterke referentie, met eenzelfde lo-fi opname en een met echo doorspekt geluid als belangrijkste eigenschappen. Bij Nouveau Vélo is een soortgelijke sound ook wel ontstaan door omstandigheden nadat Twan wegviel als drummer en Rolf in plaats van gitaar de drums er bij zijn zang bij moest gaan doen. Niek: “De nummers van ‘Daze’ zijn een afspiegeling van wat we live hebben gedaan het afgelopen half jaar. We zijn van twee gitaren naar één gitaar gegaan, met heel uitgeklede drums en zo hebben we gevangen wat we live al deden.” Rolf vult aan: “We wilden op een gegeven moment de nummers die we al een tijdje live speelden op gaan nemen om er echt liedjes van te maken: dan schrijven we de tekst, dan maken we ze af en dan speel je ze live ook weer beter. En daarom hebben we ze opgenomen. Dat is toch ook wel een patroon geworden: live spelen om te proberen en op te nemen om af te maken.”

Niek over het opnameproces: “Alle nummers zijn opgenomen op een digitale 8-sporenrecorder. En dan is het knutselen maar. We hebben een paar microfoons gebruikt van onszelf en eentje extra gehuurd. Toen het helemaal af was, waren we toch nog niet helemaal tevreden en hebben we de nummers gestuurd naar Andy Hodge, die heeft ze vervolgens gemasterd. We hebben de nummers toen twee maanden op en neer zitten sturen. Andy heeft goed werk voor ons gedaan.”

De EP, die is ingespeeld door dezelfde bandformatie als tijdens de laatste optredens, met Bart, Niek en Rolf, verschijnt op 10”. “Mijn bijdrage is nihil”, vertelt Twan die vanwege gezondheidsredenen niet in staat was om te drummen. De andere jongens vallen bij: “Dat is niet waar, jij hebt de nummers meegevormd.” Uiteindelijk zal Twan ze ook wel live gaan spelen zodat de band weer in de oude formatie op het podium staat. Twan: “Rolf blijft voorlopig nog even de drums doen, maar ik heb vandaag wel weer voor de eerste keer volledig mee-gerepeteerd. Op een orgel.” De band gaat kijken wat voor nu het beste werkt en hoe de nieuwe nummers live het best tot hun recht komen in deze samenstelling, met misschien wel een extra orgelluid erbij. In navolging van de Eindhovense bands Birdt, Mozes and the Firstborn, James Wood en capcap… cap verschijnt dus ook de volgende release van Nouveau Vélo op vinyl. Het argument van Niek: “Het past er precies op. De totale tijd is 18 minuten en dat past precies op 10”. Een mooi formaat.”
 

De Bijlmer

Repeteren doen ze nu dus weer in Helmond, maar vorig jaar deden ze dat maandenlang in de Bijlmer, bij Niek, Niek zijn broer en bij Koen die daar samen op een flatje woonden, te midden van de Amsterdamse rap scene waar onder andere Dret toe behoort. Het levert mooie anekdotes op. Over een roze speelgoedpaard dat een van de jongens van het balkon afgooide: “Dret, die woont bij ons een blokje om en hij was bezig met een fotoshoot. Toen moest hij eerst met blaadjes gooien van de fotograaf en daarna ging hij op dat roze speelgoedpaard zitten. Een rapper! Maar een rapper met zelfspot, in de Bijlmer vind je ze.” Niek: “De EP is daar ook opgenomen, in de game room met de watervallen aan de muur. Daar stond eerst een air hockey tafel, maar die moest er toen uit.” Koen vult aan zoals hij dat veel doet tijdens het interview: “Maar die staat nu in de woonkamer, bij de hometrainer.” Niek neemt het weer over: “Op een gegeven moment kwamen de buren van twee verdiepingen hoger klagen. Ze waren blijkbaar al eens eerder geweest om te klagen, maar dat hoorden wij dus niet omdat wij toen bezig waren met de drums. Midden in de nacht. Het is ook maar een flatje, dat hoor je natuurlijk super goed.”

De bewoners van de Bijlmer klaagden dus over overlast veroorzaakt door de keurige jongens uit Helmond die niet eens met een volwaardig drumstel spelen. Niek: “We wilden hem eerst ook de ‘Bijlmer EP’ noemen, maar dat hebben we toch maar niet gedaan. Dat is toch wel een erg grote afwijking van onze huisstijl.” De overstap van de Moestuin naar de Bijlmer bleef dus uit, maar de EP is wel in zijn geheel daar opgenomen. In die periode, halverwege 2012, was het veel repeteren en opnemen en toen het werk eindelijk gedaan was rond oktober, stond Popronde voor de deur. Toen moesten de jongens, die tussendoor ook nog studeerden, best veel optreden waarop is besloten de EP even te laten voor wat het is en alle energie te steken in het optreden. De EP ligt dus al een tijdje te wachten op de release. Die plannen zijn er nu voor maart. De band heeft al netjes een promo de deur uitgedaan, maar plannen voor een presentatie zijn er nog niet.

Nouveau Vélo kenmerkt zich door een eigen koers, een eigen tempo, met Helmondse nuchterheid gevolgd. Als de band de volle aandacht krijgt, blijft dat wat onwennig. Volgens Bart hoeft zo’n releaseparty niet zo nodig: “Ik heb het daar met Niek over gehad, maar van mij hoeft dat echt niet zo nodig. Voor wie moeten we dat doen?” Niek lijkt zich wat bedacht te hebben en laat het nog graag in het midden. “Het hangt er ook van af wanneer de EP precies uitkomt. Hij is af en moet alleen nog naar de drukker. Ik verwacht dat die daar nu ligt en dan komt de EP waarschijnlijk eind maart ergens uit.”  
 

Alles op een eigen manier

Nouveau Vélo doet het liefst alles zelf. Het zijn eigenzinnige jongens met een eigen visie, maar ook zelfkritisch. En vooral relativerend. Dat blijkt wel weer wanneer Rolf doorgaat over de manier waarop nummers tot stand komen. Als ze uitgebracht worden moet het eindresultaat perfect zijn: “Er zijn heel veel dingen waar we niet goed in zijn. Bijvoorbeeld een nummer benoemen, het een naam geven. We gebruiken lange tijd werktitels, maar goed, uiteindelijk ben ik wel blij hoe de titels gaan heten. Of teksten afmaken: we spelen vaak klanken, met wat woorden, en daar moet dan nog een tekst van gemaakt worden. Dat duurt altijd zo lang. Dan speel ik een nummer vaak tien keer live en dan kom ik erachter dat het toch nog wat beter moet. Meestal ontstaat de definitieve tekst pas als we het nummer gaan opnemen.” Een bijzonder manier van werken: waar de meeste artiesten nummers opnemen en die live willen gaan spelen, werkt Nouveau Vélo enigszins andersom. Rolf: “Dat maakt bij onze muziek niet zoveel uit. Dat is het mooie aan dat effectenkastje van mij: er is toch niemand die hoort wat ik zing. Zang is bij ons ook meer een instrument, waarmee bijvoorbeeld een melodielijn aangehouden kan worden. Er zitten dan ook geen wijsheden van Boeddha in de teksten of zo hoor.”

De EP ‘Daze’ van Nouveau Vélo verschijnt eind maart bij Subroutine, zowel digitaal als op vinyl. De band speelt in dezelfde maand, op 21 maart, op het festival ‘The Sound Of The Dutch Underground’ in de Melkweg, een avond waarop alle aandacht wordt gevestigd op goede muziek van de Nederlandse underground scene, georganiseerd door Subbacultcha!