To be or not to be

3VOOR12/Eindhoven presenteert: Het beste van 2009 (tot zover?)

Tekst: Patric Muris ,

Evalueren en vergelijken aan het einde van dit jaar mag. Bij voorkeur met de eindejaarslijstjes in de hand. In Engeland stelt de BBC jaarlijks een top 15 samen getiteld ‘the sound of 2009’. In Nederland vindt jaarlijks Eurosonic/Noorderslag plaats waar het geluid van het komende jaar wordt gepresenteerd. Wie er gelijk heeft moet nog blijken, maar laten we de meest interessante namen eens doornemen met een onderscheid tussen nationaal en internationaal.

3VOOR12/Eindhoven presenteert: Het beste van 2009 (tot zover?)

Nationaal

Hoe beperkt de zender inhoudelijk ook mag zijn; 3FM kan artiesten maken en breken. Maken in ieder geval, dat is al vaak genoeg gebleken. Alle artiesten die zij als ‘serious talent’ benoemen kunnen niet alleen rekenen op heel veel steun (lees: veel airplay) maar ook op een plaats in de ‘3FM zaal’ of de ‘seriously talent zaal’ op Noorderslag. Daarmee dus nog meer airplay en in één keer een groot publiek. Het overkwam dit jaar onder meer ‘De Staat’ waarvan de nieuwe single al ver voor release werd omhelsd door 3VOOR12 radio en tot aan Noorderslag niet meer werd losgelaten. Het zorgde voor veel bekendheid en het enthousiasme waarmee ‘the fantastic journey of the underground man’ iedere keer op 3FM werd aangekondigd werkte aanstekelijk. Uiteraard moet de artiest het zelf dan nog wel waar maken.

En dat doen ze: na eind vorig jaar meegelopen te hebben in ‘Popronde’ verkochten ze dit jaar al Doornroosje uit voor hun cdrelease presentatie, waarop een tour door de poppodia in Nederland volgt. Hun optreden op Noorderslag wordt beoordeeld met een 9 en hun album staat in de eerste week na release al in de top 10. De Staat is nationaal gezien de grootste kanshebber om ook aan het einde van dit jaar dergelijk lange alinea’s aan zich toegewijd te krijgen.

Bertolf, Dio en Chris Lemay volgen met een zelfde mate van zekerheid. Sabrina Starke en Giovanca krijgen het zwaarder naar mijn idee, ondanks de prominente plek in de 3FM zaal waar ze afgelopen zaterdag achter elkaar geprogrammeerd stonden. ‘Roosbeef’ is ook zo’n veel gehoorde naam. Het feit dat zij gecontracteerd is door succeslabel ‘Excelsior’ (o.a. van Johan, Spinvis en, jawel, De Staat) doet mij al vermoeden dat ook zij dit jaar zal doorbreken. Dat zou gezien eerdere beweringen over 3FM erg ironisch zijn aangezien dat afgelopen week nog grapte dat wanneer zij Roosbeef draaien, de stationmanager aangeeft dat ze iedere minuut honderdduizend luisteraars kwijtraken. Een paradox als deze zal vast niet het verschil maken in het vervolg van de carrière van een artiest.

Een nationale top 5:

  1. De Staat
  2. Bertolf
  3. Chris Lemay
  4. Roosbeef
  5. Dio

Ik hoop dat acts met een scherper randje als 2562 of Boemklatsch verrassende outsiders zijn, maar waarschijnlijk blijven zij beperkt tot alternatieve kringen of ‘hoofden programmering’ die van hun feest een gegarandeerd geslaagde avond willen maken.

Internationaal

Met de toenemende invloed van electro in de popmuziek lijken steeds meer acts daarvoor te kunnen zorgen. MGMT zette enigszins een trend hiermee en al snel volgde de vraag: ‘Wanneer komt de eerste rip-off?’ Een me-too variant van een goed bandconcept is al vaker een succes gebleken in de muziekindustrie. Of het een kopie is of een goede eigen interpretatie mag de luisteraar zelf beoordelen, maar wat lijkt Empire of the sun er veel op. Dat zorgt voor de vergelijking met MGMT maar ook voor dezelfde fijne gevoelens tijdens het luisteren van hun plaat. De eerste single ‘Walking on a dream’ is geweldig. Meer dan goed genoeg om hun naam terug te laten keren in de eindejaarslijstjes van 2009.

Of één single voldoende is voor een terugkeer over elf maanden moet voor mijn gevoel vooral blijken voor Kid Cudi. Samen met the Crookers maakte hij de remix van ‘Day & Night’ die na het clubleven nu ook de radio veroverd heeft. De BBC lijkt er echter alle vertrouwen in te hebben door ook zijn naam in hun lijst van het geluid van 2009 op te nemen. Lady Gaga is ook getipt door de BBC.

De overgeproduceerde tienerpop die mij doet denken aan Kate Perry zal ongetwijfeld weer erg populair blijken. Uit principe echter geen top 5 notering.

White Lies was de enige act die zowel in de lijst van de BBC als op Noorderslag terug te vinden was. De vergelijkingen met andere grote bands als Editors en Interpol zijn al te vaak gemaakt en ook aan de marketingcampagne zal het niet liggen dus nu komt het erop aan of ze zelf de belofte inlossen.

Afgelopen jaar kreeg onze hitlijst een Belgisch tintje. Als ik de beste performance, van een van de betere bands van Eurosonic, nog eens voor de geest haal kan het wel eens zo zijn dat 2009 niet anders is. Na drie albums is de kans groot dat ‘A Brand’ dit jaar ook in Nederland eindelijk de erkenning krijgt die het verdient. In mijn beleving overdonderde zij de ‘Main Theatre’ van Groningen waardoor ze zowel de voetjes van de vloer, als de handen op elkaar kregen. De laatste single ‘Time’ is energiek, ontzettend strak en live behoorlijk overweldigend. Net als DEUS, waarmee ze al vaak zijn vergeleken, telt ook A Brand meerdere zangers binnen de band. Meerstemmige zang op een stuwende melodie zorgt op Eurosonic voor een frisse wind door het programma.

Andere acts die een veelbelovend jaar tegemoet gaan als de populariteit van Eurosonic/Noorderslag de graadmeter is:

Baddies: Op London Calling (november 2008) al te gast en nu al weer terug. Het kon niet voorkomen dat het rijendik stond voor de deuren van de Vera in Groningen. Britpop blijft populair, ook in 2009.

Deichkind: Onweerstaanbare rap uit Duitsland waar de enige woorden die ik kon verstaan namen waren van celebrities uit Amerika zoals Oprah Winfrey. Maffe toestanden op het podium, nonchalante houding en vooral een heerlijke flow zorgt niet alleen voor de blijvende betiteling als ‘Duitse Jeugd Van Tegenwoordig’ maar ook voor een even grote populariteit.

Polarkreis 18: “Allein Allein” werd al gezongen tijdens de soundcheck. Ontzettend sterke eerste single, maar wat maakt dat het vervolg lastig. Het optreden op Noorderslag was energiek en intens, maar wellicht ook nog wat onwennig. De volgende single zal bepalen welke kant het op gaat. Anders is voor deze band altijd het songfestival nog een optie.

Top 5 internationaal:

  1. Empire of the sun
  2. White Lies
  3. A Brand
  4. Baddies
  5. Fake Blood

Het aanbod is te groot om alles gezien te hebben of ontdekt te kunnen hebben, laat staan om overal over te kunnen schrijven, maar als er echt iets is wat hierin ontbreekt, zal ik het alsnog kenbaar maken. In de column: ‘Niet te missen’.