Rambler rammelt met roddel

Super 88 presenteert nieuw album

Erik Daems ,

“Alle foutjes die we vandaag maken, hoor je over twee weken niet”, grapt drummer Vincent. Zaterdag 3 januari presenteerden de garagerockers van Super 88 ‘Girth Grind Gossip’, en dat doen ze op 17 januari in het Amsterdamse Winston Kingdom nog een keer. Het Vlaamse trio Carbon verzorgde het voorprogramma in The Rambler in Eindhoven.

Super 88 presenteert nieuw album

Super 88 presenteert vanavond in The Rambler in Eindhoven ‘Girth Grind Gossip’ en doet dat op 17 januari in Winston Kingdom in Amsterdam nog eens. Eén nieuwe CD, twee presentaties en drie bassisten.

“En wij hebben drie gitaristen” zegt de zanger/bassist van support-act Carbon glimlachend. Carbon komt uit het Vlaamse Lommel en bestaat uit drie jonge heren, die teruggrijpen op de pop en rock die je gezien hun leeftijd niet in hun eigen platenkast, maar in die van hun vaders zou verwachten. Het geluid gaat van log in “You should sound like Michael Jackson…” tot snel en overstuurd in “Easy Money”. Carbon weet een goede mix te vinden tussen swamp-blues en puntige rock. ‘Paris, Pourquoi Te Ne M’aime Pas’ zit vol met Led Zeppelinesque en Zappiaanse maatwisselingen en accenten, terwijl “Intelligent Designer’ traag en transparant is. Carbon heeft de mosterd uit veel verschillende potjes gehaald en er een heel fatsoenlijk voorgerecht mee weten te bereiden, op naar het hoofdgerecht!

Iedere muzikant en iedereen die vaak concerten bezoekt weet dat velen zich bedienen van oordopjes om zich te beschermen tegen gehoorschade. Een geluidsman die bij de soundcheck tegen een drummer zegt: “Doe je oordoppen eens uit” klinkt dan voor de gemiddelde leek als een bungee-instructeur die tegen een leerling zegt: “Spring vandaag maar eens zonder elastiek”, of een ober die iemand die echt veel te veel gegeten heeft nog één, licht verteerbaar, flinterdun, op de tong smeltend mint-chocolaatje door de strot probeert te douwen. Je zou er bijna van ontploffen.

 
Super 88 levert met Girth Grind Gossip een solide, afwisselende, door Pieter Kloos opgenomen rockplaat af. Het stevige, suizende nieuwe materiaal heeft goed kunnen marineren en is verdeeld over drie nieuwe bassisten. Bassist Hans heeft besloten na de opnames geen optredens meer te doen, en Super 88 heeft besloten de luxe te hebben om Martijn (Starfisch Bowl), Bart (McGyver) of Brian (Red Zone Cuba) op het podium te hebben.
 
De lange, uitgesponnen improvisatiestukken zijn uit de set van Super 88 verdwenen en hebben plaats gemaakt voor afgemeten, stevige, melodische liedjes, zoals het snoeiharde en loeistrakke “Wreck This Car”. De epische opbouw in de muziek is wel nog steeds aanwezig, getuige de uit gitaarsamples ontstane geluidslaagjes in onder meer ‘Arms Majestic’. De rock-song “Single Night” is ook als vinyl-single te koop en klinkt erg compact. De humor is ook nog lang niet uit de muziek, althans de parings-dans die gitarist Sjoerd uitvoert met een fan tijdens de toch al flamboyante gitaarsolo in ‘To The Ground’ is hilarisch. De gitaarsolo-blurpjes in het MC5-nummer ‘Ramlin’Rose zijn ook nog steeds smakelijk ridicuul en de danspasjes nog steeds geweldig. 
 
Als Sjoerd het laatste nummer aankondigt schreeuwt het publiek al om ‘Fußball’, een stevige rocksong die een lang hard intermezzo kent. Zo, u wil ‘Fußball’, u krijgt ‘Fußball’. Als toegift speelt Super 88 de Red Zone Cuba-cover ‘Plecrums Back’ met Red Zone Cuba-Brian op bas. Super 88 speelt op 14 februari in de Azijnfabriek in Roermond tijdens Nu Of Nooit 2009-voorronde 5, en is klaar voor nog veel meer dan 88 optredens. Het nieuwe album ‘Girth Grind Gossip’, alsook de vinyl 7’’ met daarop ‘Single Night’ en ‘Wreck This Car’ zijn te verkrijgen op de website van Super 88 en tijdens de CD-presentatie op 17 januari in Winston Kingdom te Amsterdam.