Hippe emo's in Effenaar

Tekst: Twan Scheffers / Fotografie: Marielle van der Ven ,

(Vooral) jong en oud waren zaterdag 18 januari getuige van een optreden door de band You Me At Six. De rockers speelden in de kleine zaal van Effenaar in Eindhoven.

Ze stonden, zaten en lagen in de middag al voor de deur; Het veertienjarige gespuis vol met make- up, gestijlde haren en de nieuwste, hipste kleding. Ook zagen we hier en daar een vader die als begeleiding mee moest van zijn vrouw. Zoals je verwacht is er gekrijs genoeg en vooral geduw wanneer de deuren van de Kleine Zaal in Effenaar open gaan.

Als het veelal jonge publiek uiteindelijk binnen is, krijgt het een koude douche. In het voorprogramma staat de Eindhovense rockband Left. Een band die totaal niet aansluit bij de hippe emo/pop/punk van You Me At Six. De Eindhovense rockers hebben we wel vaker zien spelen maar vanavond zijn ze weinig verrassend.

Snel doorspoelen naar You Me At Six. Voordat zij het podium bestormen, worden we getrakteerd op een set R&B en HipHop
door een DJ. Wat mij betreft mag dat vaker gebeuren.

De dag ervoor in een uitverkochte Merelyn: "Sweaty, small and intense. ButI think you can do better Eindhoven!" Standaard praatjes van een eveneens standaard, gemaakte band. Alles omtrent deze band klopt. Het zijn vijf hippe heren waarvan de minst hippe achter het drumstel zit. De mannen zijn tattooloos, hebben schuine pony's en maken muziek met een hoog 'Whooo-hooo-hooo'- gehalte. Meezingen geblazen dus voor de jonge keeltjes. Een enkeling waagt zich aan duw- en trekwerk dat op een 'moshpit' moet lijken.

De band doet vooral werk van het nieuwe album 'Take Off Your Colours'. Oudere nummers zoals 'Save It For The Bedroom' en 'If I Were In Your Shoes'-dat schaamteloos wordt gepresenteerd als
eigen materiaal terwijl het nummer toch net iets te veel inspiratie haalt uit het repertoire van Kids In Glass Houses-, komen tegen het einde langs. Een mooie afsluiting voor een leuke avond.

You Me At Six brengt wederom muziek van het kaliber 'dertien in het dozijn'. Met een slimme aanpak van marketing, promotie en geliktheid kan deze band er nog wel even mee door, totdat alle mensen van MySpace een nieuwe muziekgenre als hype hebben gevonden.