Belgisch electrohousetrio The Subs zet punkachtige show neer

De fysicus, dokter en sociaal werker zetten de kleine zaal van De Effenaar op zijn kop

Tekst: Niels den Dungen/ Fotografie: Marielle van der Ven ,

Met twee hitjes op hun naam op het label van Dr. Lektroluv (door wie ze uiterst toevallig flink wat gedraaid worden), twee bijbehorende opvallende videoclips, live performances waar je u tegen zegt en erkenning van een groot aantal namen kun je rustig beweren dat The Subs lekker aan de weg timmeren.

De fysicus, dokter en sociaal werker zetten de kleine zaal van De Effenaar op zijn kop

Waar we in Nederland het met Kraak en Smaak moeten doen, daar heeft België al een rijtje namen klaarstaan: Soulwax, dEUS, Vive La Fête, Goose en ga zo maar door. Alle reden om flink jaloers te zijn. Zeker nu dat hier mogelijk in de toekomst The Subs aan toegevoegd kunnen worden.  Dit heuse trio bevat alle ingrediënten om het ver te schoppen binnen de electro/punkdiscoscene.  

DJ DYRR

DJ DYRR is, zoals je misschien al op de site van De Effenaar las, het Limburgs electrotalent dat de zogenaamde Electronix feestjes organiseert in Sittard. Helaas komt zijn set, die heerlijk speels maar hier en daar wel rauw klinkt, niet helemaal goed uit de verf. Hiervoor is onder andere 1) de plaatsing van de dj-booth verantwoordelijk (links achteraan op het podium, wat het contact met het publiek verslechtert), 2) het lage volume en 3) dat deze twee factoren samen ervoor zorgen dat mensen DYRR niet meer dan een opwarmertje beschouwen.  Niet dat dit zo heel erg is, want dat was ook eigenlijk de bedoeling.

The Subs

Gelijk wanneer The Subs opkomen is het feesten geblazen. Zodra ‘Music is the New Religion’ wordt ingezet kan mijn avond al niet meer stuk: iedereen feest, springt, schreeuwt, waagt zich aan een lichte moshpit of doet het gewoon allemaal tegelijk. Het sterke aan The Subs is dat ze erg goed in hun ding zijn, namelijk de energie overbrengen van artiest tot publiek. Dit uit zich op allerlei manieren. Denk aan hurkende mensen die plots opspringen wanneer er naar een climax wordt toegewerkt, zanger die even door het publiek heen rent met zijn microfoon of diezelfde zanger die datzelfde publiek zwaaiende handgebaren en gillende stem compleet tot waanzin drijft.

Een rustmomentje vinden we in het nummer ‘Albatross’; een beatloos nummer waarbij de synths al het werk doen. Het publiek kalmeert hierdoor wat, maar dat is al snel afgelopen zodra de Prodigy-cover van Breathe er doorheen wordt geknald en zelfs de edit van Money For Nothing de revue passeert. The Subs zet zichzelf neer als rauwe, no-nonsense electroband met aanstekelijke, catchy nummers die live met zoveel energie eruit worden gegooid dat de associatie met punk zo gelegd is.

Persoonlijk heb ik nooit zoveel gehad met de kleine zaal van De Effenaar. De sfeer is er over het algemeen ingetogen en mensen komen maar heel voorzichtig los. Dit was bij Goose vorig jaar bijvoorbeeld ook zo. Dit lijkt bij The Subs allesbehalve het geval te zijn wat naar mijn mening dan ook met recht een prestatie genoemd mag worden. Op het einde klinkt in plaats van het gebruikelijke ‘We want more!’ nu ‘Nog een liedje!’ als leus door de zaal om zo de hoofdact op het podium te laten terugkeren.

The Longmen

Direct nadat The Subs afgelopen keert de rust terug en stroomt de zaal geleidelijk leeg. Het is duidelijk dat de mensen voor The Subs kwamen, want bij zowel het voorgerecht als dessert schakelt het publiek een paar versnellingen terug. Beetje jammer, want The Longmen kunnen ook zeker de boel op stelten zetten wanneer zij daarvoor de kans krijgen. Het volspelen van de India-tent op Lowlands 2008 is daar een mooi voorbeeld van. Verder was het zoals we van The Longmen gewend zijn: veel hitjes, springende dj’s en louter op feesten gerichte muziek. Met die formule hebben ze dan ook de gave om een stampende zaal ook zo te houden, maar helaas lukte dat vanavond maar voor de helft. Rond half vier lijkt het dan ook gedaan te zijn met de avond en is het voor iedereen tijd om naar huis te keren of nog snel wat junkfood te halen. Zo ook voor mij.

3VOOR12/Eindhoven bedankt iedereen die mee heeft gedaan aan de prijsvraag van The Subs en hoopt dat de winnaars een leuke avond hebben gehad.

The Subs (live) Gezien: De Effenaar (kleine zaal), zaterdag 24 januari 2009.

En zo ging het eraan toe: