Speedfest 2009: Eindhoven Rockcity nog lang niet dood! Speedfest 2009: Eindhoven Rockcity nog lang niet dood!

Met bijna vierduizend rockliefhebbers ook de vierde editie geslaagd

, Tekst: Jerome Crutsen Fotografie: Rop Oostveen

Speedfest 2009: Eindhoven Rockcity nog lang niet dood!

Met bijna vierduizend rockliefhebbers ook de vierde editie geslaagd

Tekst: Jerome Crutsen Fotografie: Rop Oostveen ,

Voor de vierde keer vond dit jaar het Speedfest plaats, het festival van Eindhovens grootste rockband Peter Pan Speedrock. Op dit festival spelen ieder jaar bevriende bands van PPS die allen een ding gemeen hebben en dat is rocken. Wat opvalt is dat de variatie zeer groot is; van psychobilly tot stonerrock maar ook speedrock en onemanshows.

Met bijna vierduizend rockliefhebbers ook de vierde editie geslaagd

Een waar subculturenfestijn was het afgelopen zaterdag in een net niet uitverkocht Strijpgebouw in Eindhoven alwaar het Speedfest plaatsvond; strakke vetkuiven, Betty Boop-lookalikes, veel zwart, stijlvolle hanenkammen maar ook lange staarten. Moeiteloos schaarden deze mensen zich bijeen om te genieten van het belangrijkste ingrediënt; de muziek. En die was zo ongeveer uit alle windstreken vertegenwoordigd.

Een van de opvallendste acts was Valient Thorr die overigens niet uit Noorwegen maar uit USA komen. Deze mannen zijn in 1957 met hun ruimteschip vanuit planeet Venus geland in North Carolina en kwamen via diverse reizen in een tijdmachine in de tegenwoordige tijd terecht. Aldus hun eigen verhaal dat ze rondstrooien over hun bestaan. Deze lelijke woest uitziende mannen met lange onverzorgde baarden (te lui om te scheren?) maken buitenaardse speedmetal. Invloeden zijn te halen uit Black Sabbath, Thin Lizzy en ZZ Top gecombineerd met een scheut Motorhead en stonerrock. Ook visueel gezien ontbreekt het aan niets; de bassist vangt zijn eigen fluim op en aan het einde wordt er met de gitaren naar elkaar gegooid zonder uiteraard elkaar te bezeren. Voor liefhebbers van rauwe rock maar ook voor als je in de jaren zeventig bent blijven hangen.

“Triggerfinger zou een speelverbod opgelegd moeten krijgen” aldus VPRO-presentator Jaap Boots na een optreden in Club 3voor12 in 2004. Dit is er gelukkig nooit van gekomen. “Een band van wereldformaat” volgens het Eindhovens Dagblad. Dit mag inderdaad gezegd worden want dit trio straalt veel speelplezier uit en weet het publiek te boeien met hun zware rock. Toch duurt het op Speedfest even voordat de band echt goed loskomt en blijkt zanger Ruben Block het soms maar kantje boord te halen. Zou de vermoeidheid van het vele touren beginnen toe te slaan? Met een nieuwe en afwisselende set (een nieuwe song en songs die live niet veel gespeeld zijn) weet de band pas na een twintig minuten het publiek echt te boeien en knallen de bekendere meezingers als ‘Short Term Memory Love’, ‘First Taste’, ‘On My Knees’ en ‘Soon’ uit de speakers. De band speelt loeihard maar het geluid is toch loepzuiver. Petje af.

De New Bomb Turks uit Ohio speelt al bijna een decennium een mix van oerpunk en hedendaagse punkrock. Een typische ‘do it yourself’ band die al jaren lang zijn eigen ding doet. Als er een band is die van interactie houdt deze dag dan is het NBT wel. De zanger moedigt de toeschouwers aan het podium te bestormen en mee te dansen met de snelle punkrock. Ook zoekt hij geregeld de voorste rijen op om zijn teksten in het publiek te spugen. De Stooges kunnen er nog een puntje aan zuigen. Grappig detail is dat de backdrop heel simpel gemaakt is; een zwart doek met daarop met witte tape de letters NBT geplakt. DIY regeert deze dag.

Een van de opvallendste bands vandaag is Fifty Foot Combo. Waarom? Omdat ze eigenlijk niet meer bestaan en omdat ze de enige band met een vrouwelijk lid zijn op Speedfest. Maar nadat ze in 2006 uitelkaar zijn gegaan is er nu een frisse wind doorheen gegaan en staat dit zestal weer als een huis. De zin om te spelen straalt er weer vanaf. Het jammere is alleen dat door enige technische rompslomp het lang duurt ( bijna een half uur) voordat de band kan beginnen. Maar dan walst de Quentin Tarantino-achtige filmsurfgaragepunk van het derde podium over de aanwezigen. Toch is wel ook te merken dat de mensen moe zijn, het was toch een lange dag vol met diverse stijlen en indrukken. Desondanks slaat men zich erdoorheen en wordt ook het laatste nummer met mister Reverend Beatman op zang gewaardeerd.

Speedfest, gezien 28-11-2009, Strijpgebouw Eindhoven.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven