Popgeschiedenis van Eindhoven in kaart gebracht Popgeschiedenis van Eindhoven in kaart gebracht

“De pioniers zijn net zo belangrijk als de mensen die er met het goud vandoor gingen”

, Erik Zwennes

Popgeschiedenis van Eindhoven in kaart gebracht

“De pioniers zijn net zo belangrijk als de mensen die er met het goud vandoor gingen”

Erik Zwennes ,

Het is hoog tijd dat de popgeschiedenis van Eindhoven in kaart wordt gebracht dacht men bij culturele stichting de Negende. Aan de journalisten en muzikanten Aïda Spaninks en Peter Borgers om de eerste aanzet te geven. “Het gaat een crossmediaal product worden.”

“De pioniers zijn net zo belangrijk als de mensen die er met het goud vandoor gingen”

Robert Schaeffer (programmeur van de Effenaar) en Joep Huiskamp (bestuurslid culturele stichting de Negende) vonden het hoog tijd dat de popgeschiedenis van Eindhoven eens goed in kaart werd gebracht. Het is aan de journalisten en muzikanten Aïda Spaninks (DJ Lady Aida/Rebelbass) en Peter Borgers om de laatste veertig jaar cultuurhistorie in kaart te brengen. “Nu op zoek naar de mensen die de verhalen kunnen vertellen.”

Spaninks is trots dat zij samen met Borgers deze eervolle taak mag vervullen. Borgers neemt de pop- en rockhistorie op zich. Aïda richt zich uiteraard op haar passie: elektronische muziek. “Daar valt hiphop ook onder. Natuurlijk ga ik proberen Kempi te spreken.” Het project begint met een inventarisatie van de trends, stijlen, subculturen, podia en hun samenhang met de stad. Is de geschiedenis eenmaal in beeld gebracht dan zal een vervolgproject ruimte bieden aan de artiesten van toen. Volgens de initiatiefnemers was Eindhoven nooit een stad van mainstream of hitparade. Maar klinkt het geluid van Eindhoven in heel wat heftiger en donkerder muziekstijlen door.

Spaninks benadrukt dat het het project niet afgedaan wordt met enkel een papieren boek. “Het gaat een crossmediaal product worden. Met gesprekken, opnames, bio’s en nog veel meer. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om zoiets te presenteren veel uitgebreider, daarom is het moment ideaal om er mee aan de slag te gaan.”

Wat zijn de helden van Eindhoven? Armand, Anneke Grönloh, Kempi, Peter Koelewijn, Peter Pan Speedrock of  Stuurbaard Bakkebaard? Als het aan Spaninks ligt, krijgen ze allemaal voldoende aandacht, maar is er net zoveel ruimte voor grondleggers en pioniers. “Zij die de boel in beweging hebben gezet, zijn net zo belangrijk als de mensen die er met het goud vandoor gingen. Daar denken Peter en ik hetzelfde over.” Volgens de dj ligt de basis voor een bloeiende muziekcultuur in de jaren ’80. “De punkbeweging, de rockscene en Effenaar die floreerde; dat was een heel belangrijke tijd.”

De twee zullen ook zeker een kop koffie drinken met 3VOOR12/Eindhoven. “Zij hebben de afgelopen jaren ook een belangrijke rol vervuld, zeker in de verslaggeving van pop- en rockmuziek.”

Mensen die een bijdrage denken te kunnen leveren aan de pophistorie van Eindhoven, kunnen contact opnemen via mail.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven