Kempi laat fans in de kou staan, maar hoeft waarschijnlijk niet meer de cel in Kempi laat fans in de kou staan, maar hoeft waarschijnlijk niet meer de cel in

OM eist in hoger beroep één maand onvoorwaardelijk voor Eindhovense rapper

, Atze de Vrieze

Kempi laat fans in de kou staan, maar hoeft waarschijnlijk niet meer de cel in

OM eist in hoger beroep één maand onvoorwaardelijk voor Eindhovense rapper

Atze de Vrieze ,

De Eindhovense rapper Kempi had vandaag opnieuw een afspraak op het Paleis van Justitie in Den Bosch. Zo'n 25 fans kwamen naar de rechtbank om hun idool te steunen bij het hoger beroep van zijn strafzaak, maar toen puntje bij paaltje kwam was de rapper zelf in geen velden of wegen te bekennen.

OM eist in hoger beroep één maand onvoorwaardelijk voor Eindhovense rapper

Daar staan ze dan. Pak hem beet 25 Kempi-fans melden zich om ongeveer drie uur bij het Paleis van Justitie in Den Bosch. Netjes door de metaaldetector, rustig afwachtend in de hal van het gerechtsgebouw. Slechts één van hen draagt een ‘Free Kempi’-shirt, speciaal bedacht door label Top Notch. Gisteren over de post ontvangen. Natuurlijk zijn er vrienden en familie (waaronder beide ouders) van de Eindhovense gangsterrapper aanwezig, maar er zijn ook heel wat mensen die Kempi alleen van zijn muziek kennen, zelfs vanuit Arnhem en Beverwijk. 14 september vorig jaar werd de 20-jarige rapper vrijgesproken van doodslag en/of poging tot zware mishandeling, vandaag dient het hoger beroep. Top Notch en Kempi riepen alle fans op hierbij aanwezig te zijn.

De trouwe fans krijgen een paar tegenvallers te verwerken: om te beginnen dient eerst de zaak tegen Kempi’s broertje, zijn partner in crime. Die is minderjarig, dus de zaak wordt achter gesloten deuren afgewerkt. Bovendien blijkt de rechter ook bij de zaak van Kempi geen minderjarigen binnen te laten. Veruit het grootste deel van de fans is daarmee voor niets naar Den Bosch gekomen. Grootste domper: de kleine ster zelf komt niet opdagen. “Ziek”, zegt zijn advocaat, maar in de wandelgangen blijkt dat Kempi het met nog wat openstaande boetes niet zo verstandig vond de kat op het spek te binden. Op Juize FM vertelt hij een dag eerder zelfs dat hij nog een straf van twee maanden tegoed heeft.

De enkele fan die uiteindelijk wel in de rechtzaal zit, krijgt wel goed nieuws. Het Openbaar Ministerie vindt het niet meer zinnig om Kempi te vervolgen voor poging tot doodslag, zelfs niet meer voor poging tot zware mishandeling. Die aanklachten worden daarom in dit beroep aangevuld met een nieuwe, veel lichtere: mishandeling. De feiten kort op een rijtje: op 11 maart 2006 schiet Kempi in een Eindhovens jeugdcentrum zijn broertje te hulp in een ruzie, die ontaardt in een vechtpartij. Bij deze vechtpartij spuit het broertje van Kempi pepperspray in het gezicht van het slachtoffer. Het slachtoffer wordt vervolgens door de twee geslagen en geschopt, en wordt vervolgens ook nog een paar keer gestoken.

Kempi heeft de vechtpartij toegegeven en heeft bekend het slachtoffer met een plastic neppistool drie keer op het hoofd geslagen te hebben. Van het steken wordt Kempi niet verdacht. Alles bij elkaar niet genoeg voor zware mishandeling en al helemaal niet voor doodslag, betoogde Kempi’s advocaat, en daar gaf de rechter hem gelijk in. Ook het OM is daar nu dus van overtuigd. In plaats van 24 maanden, eist het een onvoorwaardelijke celstraf van één maand, die Kempi in voorarrest al lang en breed uitgezeten heeft.

Nog voor Kempi’s advocaat goed en wel aan zijn pleidooi is begonnen, is dus eigenlijk al duidelijk dat hij niet meer de cel in hoeft, maar de advocaat gaat nog één stap verder: hij pleit voor een maand voorwaardelijk. Hij wijst de rechter op de positieve ontwikkelingen die Kempi de laatste maanden heeft doorgemaakt. Hij tekende nog tijdens zijn voorarrest een contract met Top Notch, maakte na zijn vrijlating verschillende geruchtmakende tracks (verschillende cd’s, zoals zijn advocaat stelt, is wat te optimistisch), en verscheen op radio en televisie. “De resultaten zijn geweldig”, aldus de advocaat, “Hij ziet nu: ‘Ik hoor erbij, ik kan wat’”.

Van een halve moordpoging wordt het incident uiteindelijk teruggebracht tot een lelijke vechtpartij. De kans dat zich over twee weken bij de uitspraak nog grote verrassingen voordoen is klein. Intussen blijft het van een vreemd soort humor getuigen om in de ‘Free Kempi’-shirts de afbeelding van een steekwapen te verwerken. Dat Kempi geen lieverdje is, bestrijdt in elk geval niemand. Aan de voorbeeldfunctie die bekende mensen volgens de advocaat-generaal horen te vervullen, zal hij een broertje dood hebben, maar het parmantige ‘Not Guilty’ dat op zijn site prijkt kan er waarschijnlijk vanaf. Kempi kan weer een streepje bijtekenen bij zijn vuistdikke strafblad.

Kempi en zijn label Top Notch waren niet bereikbaar voor een reactie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven