Eindhovens collectief Red Zone stopt met drum 'n bass-avonden Eindhovens collectief Red Zone stopt met drum 'n bass-avonden

Dj Nymfo (Red Zone): "We hebben een condoleanceregister geopend"

Eindhovens collectief Red Zone stopt met drum 'n bass-avonden

Dj Nymfo (Red Zone): "We hebben een condoleanceregister geopend"

Het Red Zone-collectief stopt met het organiseren van drum 'n bass-avonden in de Eindhovense Effenaar. Wat Bardo Camp betreft is de koek na tien jaar op. Zaterdag 17 februari gaat het nog een keer loos in de Effenaar, onder het motto 'Red Zone is dead!'

Dj Nymfo (Red Zone): "We hebben een condoleanceregister geopend"

Dansend Eindhoven kan zaterdag voor de allerlaatste keer in de Effenaar terecht voor een stomende Red Zone drum ’n bass-avond. Het Red Zone-collectief legt na tien mooie jaren het bijltje erbij neer en gaat zich meer toeleggen op muziek maken, platen uitbrengen en draaien buiten Eindhoven en zelfs Nederland.

Het laatste Red Zone-feest heeft de bijpassende naam ‘Red Zone is dead’ gekregen. “We hebben op onze website een condoleanceregister geopend”, zegt dj Nymfo, bij zijn ouders bekend als Bardo Camp. “Je merkt aan de reacties dat mensen het een groot verlies vinden.” In het register bevinden zich inderdaad een paar honderd bedankjes en treurige reacties, ook uit Engeland. “NOOOOO!!!! Say it isn't so? Man, this sucks. Mad respect, luitjes! RIP Red Zone!”

De reden om te stoppen is eenvoudig: voor de organisatoren was de koek tot de laatste kruimel op. “We hebben de afgelopen tien jaar alles gedaan en geboekt wat we vet vonden”, vertelt Camp. “We hebben ons verlanglijstje met dj’s die we ooit wilden boeken helemaal afgewerkt.” Zoals Camp het zegt lijkt het alsof drum ’n bass zich niet meer ontwikkelt en dood als een pier is. Dat is volgens hem niet het geval, wel denkt hij dat het Red Zone-concept is uitgewerkt. “Red Zone was altijd op zoek naar de moeilijker, niet-commerciële dingen en die hebben we al die jaren geboekt”, vertelt hij. “Daar zijn de laatste tijd niet veel interessante dingen bijgekomen die we neer willen zetten. Het werd de laatste jaren ook steeds moeilijker om op de Red Zone-manier origineel uit de hoek te komen.”

Af en toe iets commercieels of bekenders boeken is voor Red Zone nooit een optie geweest. “Dat willen we niet, daar zijn we veel te eigenwijs voor. We hebben altijd andere dingen gedaan dan in de rest van het land. Dat werkte ook, de avonden waren bijna altijd uitverkocht. De commerciële weg opgaan is nooit de bedoeling geweest. Mensen die vaak naar Red Zone komen, zouden dat ook niet snappen. Dit is geen Red Zone meer, zouden ze zeggen.”

Het einde van de Red Zone-avonden betekent niet dat Camp en de zijnen zelf uitgekeken zijn op het genre. “We zijn zelf nog heel druk bezig met drum ’n bass en maken ook zelf muziek. Sommige mensen zijn hooguit uitgekeken op het organiseren van de avond. Ik wil nog best feestjes organiseren, maar dan volgens een ander concept.” Hoe, waar en wanneer zegt Camp nog niet goed te weten. “Maar er komt ergens anders in Eindhoven geheid een nieuwe drum ’n bass-avond.”

Red Zone is dead!, met dj’s Martyn, Nymfo, Pressure, Hats, Fragment en MC Jay & Dart, zaterdag 17 februari in de Effenaar in Eindhoven.

Beluister het hele interview met Bardo Camp in Dubbel Check. Bekijk ook het uitgebreide verslag dat 3VOOR12 in 2003 deed van het 5-jarig jubileum van Red Zone.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven