Met de Eurosonic Preview achter de rug zijn de zes Drentse acts aan coachingstraject Hit The North klaar voor Eurosonic. 15, 16 en 17 januari staan ze allemaal in Club OOST om zichzelf te bewijzen op Eurosonic. Aan de hand van hun optreden in VANSLAG bereiden we jullie voor op wat jullie kunnen zien in Groningen deze week.

Club OOST is dit jaar het nieuwe thuishonk van Hit The North op ESNS. Voor drie deelnemers is het de eerste keer dat ze binnen het Hit The North traject op Eurosonic staan (Same Old, Isa Zwart, Moonradio), de andere drie hebben vorig jaar al een optreden gedaan. Naast de showcases van Hit The North zijn er ook nog diverse randactiviteiten in Club OOST. Voor het gehele programma, klik hier.

woensdag 15 januari

Om 18:00 wordt de locatie NOORD in Oost officieel geopend. Hier wordt ook een LP gepresenteerd van de Hit The North acts van afgelopen editie.

21:00 Isa Zwart

Het afgelopen jaar is onwijs goed geweest voor Isa Zwart's ontwikkeling. Waar ze eerst nog overkwam als een ingetogen onschuldig meisje, is ze intussen ontpopt tot een frontvrouw van haar eigen band. De band haalt net het brave randje van de nummers af en geeft het een beetje meer pit, zonder gelijk het dromerige karakter weg te willen vegen. Met een beetje hulp van een meegebrachte delegatie weet Zwart de grote zaal van VANSLAG daarnaast ook prima onder de duim te houden.

21:30 Nadua

De jonge Nadua neemt elk optreden een koffer mee met emotionële bagage. Liedjes zoals 'Red', 'Northern Lights' en 'Where Do We Go' richten de pijlen rechtstreeks op de luisteraars hart en weten de diepste emoties aan te spreken. Met het onlangs uitgebrachte 'Walls of Habit' maakte Nadua haar debuut. De uitgebrachte single mist nog deels de sfeer en gevoelens die ze live neer weet te zetten, maar is behalve dat een goed visitiekaartje voor de zangeres.

donderdag 15 januari

20:00 Moonradio

Tussen de singer-songwriters, blues en jonge bands valt de indie rock van Moonradio behoorlijk op. Aan het begin van hun vorige ontwikkelingstraject Drentsch Peil XL was er al weinig aan te merken op de muzikale kwaliteiten van de heren: het ging vooral nog om de laatste puntjes op de i. De show in VANSLAG was stabiel en netjes op elkaar ingespeeld, met als enige kandtekening dat het geluid in de kerk een beetje verzoop. Hoe dan ook: Moonradio is een band die geloofwaardige melancholie verkoopt op goedgelaagde muziek doordrenkt met gitaren en met een vleugje synthesizers. 

20:30 Same Old

Same Old hield lange tijd het handje nog vast van countrylegendes, maar intussen maken ze de eerste zelfstandige passen. Her en der wankelt het geheel nog een beetje, maar Laszlo Buring en Stijn Bloemhof hebben intussen zeker een fundering neergezet waarop ze nu verder kunnen bouwen. Vooral Bloemhof leeft en ademt de outlawcountry, terwijl Buring juist de personifactie is van Drentse nuchterheid. De act bestaat nog vrij kort en maakt zeker progressie in de kilometers die ze nu afgelegd hebben.

23:10 Mary Confurius

Mary Confurius was geheimzinnig op social media over haar optreden op de Eurosonic Preview en noemde het bij de soundcheck een 'try-out van een try-out'. Gelukkig wordt de altijd bescheiden Confurius begeleidt door twee uitstekende muzikanten die haar het zelfvertrouwen kunnen geven dat een act zoals Mary Confurius verdiend. Lars Spijkervet (o.a drummer Tricklebolt en producer) voegde het elektronische geluid toe waar Confurius al lange tijd op zat te wachten en Joey Vos was de kers op de taart met altijd goed basspel.

vrijdag 17 januari

21:30 Daisy Bellis

Daisy Bellis wordt vlak voor onze ogen steeds volwassener. De zangeres verliest de charmante onschuld meer en meer en dat komt haar zeker ten gunste. De klassieke klanken van donkere jazzakkoorden komen beter uit de verf en de teksten worden steeds indringender. Net als Nadua heeft ook Daisy Bellis een nieuwe single uitberacht. Het nummer 'New Land' was al een tijdje te horen in haar set en is nu ook te vinden op onder andere Spotify.