Hoe weet een klein folkfestival in een dorpje als Nieuw-Schoonebeek een hoofdact als Daniёl Lohues te strikken? In Augustus 1996 mocht Lohues met Skik in het voorprogramma van Iggy Pop spelen tijdens het roemruchte Rumah Rock festival, dat destijds jaarlijks in het dorp werd gehouden. Nu maakte hij zijn belofte waar om nog eens terug te komen naar het dorp. De indrukwekkende line-up van het festival stopt echter niet bij Lohues. Zo speelden ook Hanna Mae, Def Americans, Cookhouse, de band Feather & the White en ‘lokale helden’ Rocket Chair. De diversiteit in het programma maakt dat het festival een brede doelgroep aanspreekt. Folk an de Gruppe is zowel een dorpsreünie als een serieus te nemen muziekfestival.

Het optreden van Hannah Mae is indrukwekkend te noemen en zou niet misstaan hebben in Nashville. Mae’s vocalen zijn zowel kwetsbaar als overtuigend. Het gaat goed met de carrière van de jonge zangeres. Zo maakte ze deze week bekend dat een nummer van haar gebruikt gaat worden onder een reclame van de PLUS. Ook schreef ze eerder nummers met Ilse de Lange en Daniël Lohues, die tijdens Folk an de Gruppe nog kort meespeelde met de strakke begeleidingsband van Hannah Mae.

Het optreden van Cookhouse imponeerde misschien nog wel het meest. Deze jonge gasten uit den Haag zijn in korte tijd uitgegroeid tot een band om rekening mee te houden. Zo werden ze onlangs benoemd tot 3FM Talent. Cookhouse weet een aangename sfeer neer te zetten onder de grote bomen in het bosjes van de pastoor waar het festival wordt gehouden. De band weet het publiek te betoveren met rootsy songs die af en toe aan Jack Johnson en Mumford and Sons doen denken.

Tijdens het festival was ook een belangrijke rol weggelegd voor rockers Rocket Chair. Deze vierkoppige band heeft haar wortels in Nieuw-Schoonebeek en speelt een mix van covers van onder meer Foo Fighters en Volbeat. Zij mochten het festival openen en gaven ook nog een ‘Surprise-optreden’, met kinderen die op het festival hun eigen muziekinstrumenten hadden geknutseld. Dit geeft prima weer waar dit festival om draait: een combinatie van fijne muziek; een prachtige sfeervolle locatie en een warm welkom voor alle leeftijden. Het festivalterrein was uiterst sfeervol aangekleed, voorzien van diverse vuurkorven en ook bij de horeca was niets aan het toeval overgelaten met speciaal bier en lekkere gerechten.

Def Americans is toch wel een regionale favoriet te noemen. De band speelt het repertoire van Johnny Cash met overtuiging. Iets wat prachtig past in de ambiance van het festival en goed in de smaak viel bij de het publiek. Er werd stevig op los gedanst.

Feather & the White past echter weer prima in de Nieuw-Schoonebeeker muziektraditie van stampende gitaren en ruige vocalen. Vanaf de jaren zeventig tot eind jaren negentig stond de lokale jeugdsoos Rumah Pemuda regionaal bekend om haar live-acts op het snijvlak van Rock en Punk. Feather & the White hadden hier destijds ook al prima gepast.

Nog even terug naar het optreden van Lohues. Want dat zorgde er mede voor dat het festival in één dag was uitverkocht. Lohues ging dit jaar voor het eerst sinds jaren weer op de elektrische tour en nam daarbij een stel geroutineerde topmuzikanten mee. Dit optreden was het laatste in deze reeks. Voor het publiek in Nieuw-Schoonebeek had er geen betere afsluiter van de avond kunnen zijn. Nummers als ‘Hier Kom Ik Weg’ en ‘Op Fietse’ werden uit volle borst meegezongen en het applaus galmde nog lang na.