Traditiegetrouw is ook dit jaar de eerste week van september het toneel van Drentsch Peil XL. Na de peilsessies eerder dit jaar in Podium Zuidhaege hebben de zeven deelnemers de gehele zomer de tijd gehad om te werken aan hun acts. De acts met de meeste progressie en belofte voor de toekomst worden beloond met een golden ticket naar het interprovinciale coachingsproject van Hit The North.

6, 7 en 8 september stonden de zeven Drentse talenten in Meppel, Emmen en Assen. Op elke locatie werden ze bijgestaan door jong landelijk talent.

Moonradio

Moonradio heeft sinds de Peilsessies in Podium Zuidhaege de tijd goed gebruikt om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Zo weet de act zich online steeds beter te profileren, maar ook offline is de band (met het gebruik van stickers en een eigen backdrop) steeds zichtbaarder. Wat ook duidelijk zichtbaar is, is dat de mannen zichtbaar genieten tijdens de twee showcases die ze geven in Meppel (Clouso) en Emmen (Rue de la Garre). Het speelplezier en de dankbaarheid druipt ervan af bij de gehele formatie, die ook nog de tijd neemt om bij de vele (support) acts te kijken.

(Tekst via anonieme gastschrijver)

Isa Zwart

Isa Zwart stapte Drentsch Peil XL in als solo singer-songwriter en eindigt de rit met een vierkoppige bezetting. Geen verkeerde keuze. 'Weird' komt bijvoorbeeld een stuk beter tot z'n recht met bandbegeleiding. De bas en gitaar begeleiden Isa zonder de overhand te nemen en de drums spelen in op het quirky karakter. Hier en daar zijn er nog wat twijfels bij Zwart, onder andere over het spelen van haar geliefde rustige ‘Byron Bay’ of het Drentse ‘Mamma See’. Het is allemaal nog wat netjes en braaf, maar met afsluiter ‘Sexy And I Know It’ laat Zwart zien dat ze zeker de potentie heeft om van haar af te bijten.

Same Old

Het duo van Laszlo Buring en Stijn Bloemhof speelt outlaw country volgens het boekje. De gitaar- en stempartijen complimenteren elkaar op traditionele wijze en ook de looks passen binnen het genre. Het nummer ‘Legacy’ is bijvoorbeeld een schoolvoorbeeld van het genre wat Same Old adverteert. Aan muzikaliteit dus geen gebrek bij deze twee. Het knelpunt ligt nog bij de presentatie van de heren. Bij hun optreden in café De Kansel in Meppel was de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Duitsland de headliner en Same Old de achtergrondmuziek. Met een beetje extra charisma en één van de twee die een frontmanrol op zich neemt kan Same Old zeker doorgroeien naar een duo dat de aandacht van de kroeg op zich laat vallen.

Jooz

Jooz heeft een flinke dosis persoonlijkheid en bovenal tonnen ambitie. Zijn gevoel voor ritme en woorden is prima en daarnaast heeft hij een fijne toon in zijn stem. De lo-fi beats worden opgewarmd met een simpel maar effectief gitaarspel. Met het oog op Drentsch Peil XL is Jooz verre van de perfecte deelnemer: hij dopt zijn eigen boontjes wel. Tijdens zijn show noemt hij al plannen over het aanschaffen van een lichtinstallatie en onwijs vette liveshows, iets dat alleen maar aangeeft dat Jooz een duidelijke visie heeft van waar hij heen wil gaan met zijn werk.

Silent Hill

Na de peilsessies waren we nog niet gelijk gecharmeerd van deze groep, maar na het afsluitende optreden in Assen moeten we onze mening een beetje bijschaven. De gehele houding van de band lijkt in de afgelopen maanden te zijn veranderd. Waar voorheen de gitarist schitterde door zijn ongefilterde enthousiasme lijkt nu de hele band er vol voor te gaan. De gehele houding van de zanger en frontman past precies binnen het plaatje: hij loopt het podium over als een nonchalante tijger en wanneer hij een uithaal doet komt het echt vanuit het puntje van zijn tenen. Met songtitels als ‘Judgement Day’ en een bandnaam als Silent Hill zijn ze nog een beetje eenheidsworst, maar live weten ze zich in ieder geval nu op een zilveren bordje te presenteren.

Satter ft Beansprout

Satter ft Beansprout weet zeker iets unieks naar de line-up te brengen. De formatie werd last-minute toegevoegd aan de line-up van Drentsch Peil XL en heeft daardoor ook misschien wat andere prioriteiten dan andere deelnemers. Waar sommige deelnemers het befaamde Hit The North traject al lijken te ruiken, lijkt dit duo juist al in alle rust te genieten van hun optredens bij Drentsch Peil XL zelf. Net als Same Old heeft dit duo nog een probleem met de aandacht van het publiek opeisen voor de volledige lengte van de set.

Tim Kamphuis

Naast Isa Zwart is er dit jaar nog een oude bekende die is uitgegroeid tot een act van bandformatie: Tim Kamphuis. In Meppel (Clouso) en Emmen (Grand Café Plein) gaf hij tijdens DPXL 2019 twee solide showcases. Tim moet duidelijk nog wennen aan zijn rol als frontman (het oogt allemaal bij vlagen nog te onwennig en te fragiel) maar laat zien dat er in zijn nummers en show nog voldoende groeipotentie zit voor deze nieuwe live formatie.

(Tekst via anonieme gastschrijver.)

Landelijk talent

De jongens van AUFGLAUFT lachen al dat ze als Twentse groep mogen spelen op Drentsch Peil XL, maar ze zijn wel het perfécte voorbeeld van de keuze om landelijk talent te mengen met Drents talent. De groep (met DPXL jurylid Joey Vos op bas) barst bijna uit elkaar van muzikaliteit. Het niveau van de groep laat sommige mensen juist de gitaar in de wilgen hangen, maar nodigt andere juist uit om te gaan spelen. "If it's good, we dig it," zegt de beschrijving van de band op hun Facebookpagina. Die woorden worden met een dikke rode stift onderstreept in de naadloze mengelmoes van genres en tempos van de set.

The Vices wisten in De Kansel in Meppel het publiek in te pakken. Frontman Floris van Luijtelaar staat met zoveel energie op het podium dat hij geeneens dezelfde taal hoeft te spreken als zijn publiek om ze dichterbij te laten schuiven. Dan heb ik het trouwens niet over een miscommunicatie tussen Drents en andere dialecten, maar over de grote groep internationale studenten die zich op een vrijdagavond in Meppel hebben verzameld. De hit 'So It Goes' met een duidelijke input van The Strokes en een vleugje Arctic Monkeys wordt goed opgepakt door dit internationale publiek.

Helaas kreeg NO WOW niet de kans op hun set af te maken in Clouso in Meppel. De band was ingeprogrammeerd na twaalf uur, iets wat de buren niet enorm leuk vonden. Ongeacht de kortere speeltijd heeft de band zeker een fantastische indruk gemaakt. De gehele dag werd er al druk gezocht naar woorden om deze Poprondeband te beschrijven. Het is zo moeilijk om het uit te drukken, dat zelfs tijdens de eerste noten je nog zoekt naar pakkende woorden. 'Quicksand' zet na een hele dag nadenken eindelijk je brein volledig uit en dwingt je om op te gaan in de klanken. Conclusie: misschien is het juist de charme van NO WOW dat ze zo moeilijk in woorden te brengen zijn.