Tweede editie Pitfest enorm succes

Anton Oortmann ,

Het was dan eindelijk zover op zaterdag 8 april, de tweede editie van Pitfest. Het festival dat plaatsvond op Erica was al geruime tijd uitverkocht. Het was dan ook al gezellig druk als je ergens aan het begin van de middag het terrein op kwam lopen.

Goed begin

Bij binnenkomst sta je op straat/ het terras van De Spot, hier buiten bevinden zich de eetkraampjes, muntenverkoop en de merchandise-stands en distro’s die hun waren aan de man brengen. Naast De Spot loopt een steeg en vanuit die steeg zijn zowel de Skullbreaker stage als de Punkhol stage te bereiken, die zich beiden binnen bevinden.

Wat is er veel moois te zien op de beide podia. Camp High Gain trapt voor de recensent de dag af met super goede en strakke punkrock, de band heeft dan ook genoeg ervaring met meerdere Undeclinable leden in de gelederen.

Camp High Gain

Geluid

Bij Lifespite stond het geluid helaas heel slecht waardoor de power miste en het geheel totaal niet uit de verf kwam. Even later bij No Gods No Masters stond het geluid super lomp, zompig en precies zoals Sludge band hoort te klinken! De heren uit Hengelo hebben niet voor niets een deal bij Reflection Records! Het klinkt zelfs beter dan op plaat, alleen de liveshow zou wat spectaculairder mogen.

Bombs of Hades uit Zweden zette een  potje Old School Death Metal neer om je vingers bij af te likken en waar het vuur vanaf spatte.

Bombs of Hades

Lifeless zetten een heerlijke onvervalste pot Death Metal neer die sterk is beïnvloedt door de jaren ‘90.

Nederlandse punkrock trots Antilectual bracht de pit in Pitfest en dat was het startsein van moshpits bij elke daaropvolgende band.

De reünie van Black Rodeo was alles wat het moest zijn, dikke bak gitaren recht in je gezicht, alles moest kapot, knetterende trommelvliezen, 1 grote moshpit, co2-kanonnen met rode confetti en Dikke Dennis die met de heren uit Klazienaveen Schoppen Aas speelt.

God Dethroned, Drenthe’s Death Metal trots brengt binnenkort een nieuw album uit en is weer helemaal terug van weggeweest, wat een goede show was het, wat een gigantische moshpit ook! Beelden die waren geschoten op Pitfest zijn bovendien al te zien in de clip bij het nummer “The World Ablaze”. 

Angel Crew moest helaas wegens kortsluiting in een lamp later beginnen, maar het stuk dat ik zag was heerlijk hard, strak en recht in je smoel zoals het goede hardcore betaamt. 

Waardige afsluiting

Toen was het de beurt aan de levende legendes van Crowbar, de sludge-pioniers uit New Orleans bestaan alweer sinds 1990 en spelen een heerlijk strakke en zompige set waarin ze klassiekers als Planets Collide met verve spelen. Voor velen de act van de avond, al was er ook menigeen die het allemaal wat eentonig vond.

Het Punkhol wordt afgesloten door No Turning Back, deze Brabantse hardcore band bestaat ondertussen alweer meer dan 18 jaar en laat ook op Pitfest zien waarom ze de grootste en beste hardcore band van Nederland zijn. No Turning Back sluit dan ook waardig het programma op de Punkhol stage af.

Daarna is het tijd voor Napalm Death, de grindcore pioniers uit Birmingham bestaan ondertussen alweer sinds 1981 en Pitfest heeft hiermee een gigantische band in huis gehaald. De band speelt echt gigantisch fel, hard en snel zoals het grindcore betaamt en laat het ook tussen de nummers in niet na om een politiek geëngageerd geluid te laten horen. De energie, felheid en agressie slaan goed aan bij het publiek want de moshpits beslaan een steeds groter stuk van de zaal. Een waardiger afsluiter had Pitfest niet kunnen hebben.

Dat het een geslaagde dag was bleek wel uit het feit dat de extreme early bird voor de tweedaagse editie van volgend jaar al compleet was uitverkocht op Pitfest zelf! Voor mensen die ook naar de derde editie van Pitfest willen, niet getreurd, want er komen nog genoeg kaarten beschikbaar.