The Sensational Second Cousins - Earthquake!

Aanstekelijke rockabilly uit Klazienaveen

Wouter Bessels ,

Opeens waren ze daar in juli 2011: The Sensational Second Cousins. Jerk Heijnen en Henri Sulmann. Uit Klazienaveen. En spelen, het dak eraf. Eerst de Popronde, twee jaar geleden, gevolgd door Eurosonic vorig jaar, Spanje, België, het onvolprezen Duitsland, maar ook - om maar wat te noemen - een snackbar in eigen dorp. De staande rockabilly van de neefjes werkt aanstekelijk op het podium, maar blijft die sound overeind staan op hun eerste album?

Earthquake!, dus. Een album waar het duo, volgend op wat singles, vijf jaar naartoe heeft gewerkt. Dat de combinatie Soulmann (wie kent ‘m nog van De Keefman?) en Heijnen werkt, is overbodig om op te pennen. Veertien liedjes gevuld met zang, gitaar, drums en af en toe een sax van Arjan Beukers; het is alles wat ze nodig hebben. Soulmann laat weer horen over die typische rock ’n roll snik te beschikken (Allnighter), maar brult het van de daken als het moet (Tough Lover).

Heerlijk, ook omdat de heren ze superstrak spelen, de humor nooit ver weg ligt en de songs steevast niet langer dan ruim twee minuten hoeven te duren om een punt te maken. Daarin zit de kracht van Earthquake! Lekker analoog geluid ook, in prettig gemixt stereo. Continu wordt het tempo erin gehouden en natuurlijk jeuken de liedjes teveel om stil te zitten.

I’ve Got An Itch dekt de lading wat dat betreft prima, net zoals de prettige hysterie van Oeh, Ie, Ah, Oeh. De opvolger van concertfavoriet Hoom Babba. Het daaropvolgende Hey Girl klinkt net zo eigenwijs, maar kan net zo goed de beste parodie zijn. Cruising With Ruben And The Jets 2.0, maar dan rock ’n roll. Voor wie dat wat zegt: in die orde dus.

Earthquake! is een prettige afwisseling voor wie de gitaarpop en singer-songwriters even helemaal zat is, maar bovenal een fijn plaatje om de zomer mee in te gaan. De sound van de Cousins is zó aanstekelijk en scherp, daar kan geen mierzoet energiedrankje tegenop.

Website The Sensational Second Cousins

Facebook The Sensational Second Cousins