Club 3voor12 drenthe voorpret #3: Timo de Jong

'Misschien trek ik eens fatsoenlijk nette kleren aan'

Tekst: Wouter Bessels | foto: Linda Wispels ,

Singer-songwriter Timo de Jong maakte vorig jaar indruk met zijn cd Get Well Soon, de kleurrijke opvolger van zijn EP Meraki. De Jong is een snarenliefhebber pur sang en een troubadour die zijn liedjes het liefst met volle aandacht van het publiek brengt. Hoe dat op 7 januari in Coevorden en op 12 januari in Groningen gaat uitpakken, gaan we meemaken. Tot die tijd even bijpraten met de Meppeler, die op de valreep van 2016 zijn tweede album Sunlight Breaking Through uitbracht.

Hoeveel optredens heb je het afgelopen jaar gegeven?

"Ik heb ongeveer 120 optredens gehad en daarnaast twee albums uitgebracht. Redelijk wat, maar het volgende jaar mag mij nog stukken meer brengen, dat zou fijn zijn."

Wat vind je van het muzikale klimaat in Drenthe? Speel je veel binnen of juist buiten de provincie?

"Het muzikale klimaat in Drenthe mag van mij nog wel wat sterker. Gelukkig hebben we tegenwoordig wel een eigen 3voor12-afdeling en zijn er een aantal leuke plekken voor livemuziek (Muziekcafé Clouso in Meppel, De Amer, Klein Paradiso). Ik zie een stijgende lijn en die mag van mij door blijven stijgen! Ik speel voornamelijk in het noorden van Nederland. Drenthe, Groningen, Friesland en ik ben me voor komend jaar ook aan het focussen op Overijssel, met name Zwolle."

Hoe verloopt je aanloop/voorbereiding naar Eurosonic?

"Het verloopt heel rustig eigenlijk. Ik ken mijn liedjes goed en ga niet een compleet andere show neerzetten dan ik normaal gesproken doe. Misschien trek ik eens fatsoenlijk nette kleren aan voor de verandering…"

Wat ga je tijdens Eurosonic Noorderslag zelf checken?

"Goede vraag! Natuurlijk mijn mede-Drenten uit de pap. Ik houd er namelijk niet zo van als bands die samen spelen op een avond niet bij elkaar gaan luisteren. Tenzij het logistiek niet kan natuurlijk. Ik kom er nu dus alleen wel achter dat ik misschien compleet out of touch ben met de muziekscène want de eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat ik amper namen ken van wat er zoal staat op de donderdag. Ik denk dat ik gewoon rond ga lopen en vanzelf iets tegen het lijf loop."

Wat gaat het nieuwe jaar je brengen?

"Naast Eurosonic heb ik de eer om dit jaar op Bevrijdingsfestival Drenthe te staan. Daar heb ik veel zin in, want het wordt een optreden met volledige bandbezetting. Ik ga bezig met een kleine voorjaarstour in het zuiden van Engeland samen met Ruud Fieten en voor de rest wil ik ontzettend veel optreden en mij kennende zal er waarschijnlijk ook wel weer een nieuwe cd uitkomen."

Facebook Timo de Jong

Beluister zijn nieuwe album Sunlight Breaking Through (een cd-release volgt binnenkort) via Spotify: