Club3voor12drenthe voorpret #3: Timo de Jong

'Genoeg artiesten in Drenthe die genoeg te bieden hebben'

Wouter Bessels ,

Het jaar 2015 stond voor Timo de Jong in het teken van vooruitgang. Begin 2015 stopte Vygotsky, de band waar hij vijf jaar inzat, en werd op 18 april een afscheidsconcert in Café Clouso gegeven. Daarna stortte de Meppeler zich op zijn tweede, maar eerste fysieke EP.
Meraki kwam op 1 augustus uit, tijdens een drukbezochte en sfeervolle presentatie op de midgetgolfbaan in zijn stad. Tevens stond De Jong in Dock 44 tijdens een showcase van Speakers Met Kopp’n en gaf hij, net als stadsgenoot Ruud Fieten, in het afgelopen jaar talloze huiskamerconcerten.
Zijn agenda voor 2016 is inmiddels ook goed gevuld: hij speelt op 9 januari niet alleen tijdens Club3voor12drenthe in Hoogeveen, maar doet die dag ook nog twee andere optredens.

Vertel wat over jezelf. Wie ziet het publiek op 9 januari op het podium staan en wat kan men verwachten, muzikaal gezien?

"Mijn naam is Timo de Jong, ik kom uit Meppel en ben 27 jaar oud. Ik maak (semi-) akoestische folk-, country- en popmuziek. Ook al kan de muziek niet altijd even licht zijn, mijn podiumpresentatie is dat wel en ik zet altijd sterk in op interactie met mijn publiek."

Hoeveel optredens heb je in het afgelopen jaar gegeven?

"In januari 2014 heb ik mijn eerste optreden gehad. Daarna heb ik ongeveer 120 optredens gedaan. Ik houd het bij!"

Wat vind jij van het muzikale klimaat in Drenthe? Speel je veel binnen of juist buiten de provincie?

"Ik reis heel Nederland door, maar Drenthe is natuurlijk hoe dan ook een wat rustigere provincie. Dat is ergens natuurlijk onze charme, maar een goed podium zou wel heel gaaf zijn natuurlijk. Er zijn genoeg artiesten in Drenthe die genoeg te bieden hebben."

Vorig jaar is jouw eerste fysieke EP uitgebracht. Hoe zijn de reacties op de cd tot nu toe?

"Goed! Hij is uitverkocht na ongeveer twee maanden en daar ben ik erg blij mee. Ik ben zelf nog steeds ook erg positief over Meraki, maar ik wil binnenkort wel zelf weer beginnen met de opnames van mijn derde EP. Houd mijn Facebook-pagina in de gaten voor de details."

Heb je voor club 3voor12drenthe op 9 januari nog speciale dingen in petto? Ken je de andere acts die daar optreden goed?

"Elk optreden is speciaal natuurlijk! Haha, nee ik wil graag een flink aantal nieuwe liedjes laten horen. Ik ken op het persoonlijk vlak alleen Ruud Fieten, de rest van de acts heb ik nog niet gehoord. Daar ga ik 9 januari verandering in brengen!"

Wat gaat jou het nieuwe jaar brengen?

"Als het aan mij ligt, veel optredens! Daarnaast ben ik onlangs begonnen met het uitbrengen van liedjes die ik gewoon graag opgenomen wil hebben. Die neem ik (zelf) op in een dag of twee en zet ik vervolgens online onder de noemer "Nieuwe & Unreleased". En ik wil graag dus die derde EP opnemen. Die ik natuurlijk weer naar 3voor12 ga opsturen. Ook verschijnt er aan het begin van 2016 een videoclip van een nieuw lied. Ik zit niet stil."