Club3voor12drenthe voorpret #2: Ruud Fieten

"Ik denk dat ik een paar nieuwe liedjes heb op Eurosonic"

Wouter Bessels ,

Ruud Fieten is één van de drie acts die vrijdag 15 januari op Eurosonic in Groningen gaat optreden. De singer-songwriter uit Meppel kan terugkijken op een waardevol jaar: zo bracht hij afgelopen april zijn EP In Orbit uit. Die uitgave ging gepaard met een fraaie presentatie in Klein Paradiso in Echten.
Ook speelde Fieten tijdens de tweede editie van Ogterop Unplugged, bijna twee jaar nadat hij vroegtijdig in het tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland was gestrand.
Een zanger die 9 januari tijdens Club3voor12drenthe vast voor een vol en muisstil café zijn liedjes gaat spelen.

Wie ziet het publiek op 9 en 15 januari op het podium staan en wat kan men verwachten, muzikaal gezien?

"Je kunt een man met gitaar verwachten die mooie folk liedjes speelt. Geïnspireerd door muziek van Townes van Zandt, David Crosby, Neil Young, dat soort mensen. Daarnaast wil ik nog wel eens een goed verhaal vertellen bij de liedjes."

Hoeveel optredens heb je in het afgelopen jaar gegeven?

"Ik houd het niet echt goed bij, maar ik schat zo tussen de 30 en 40."

Wat vind jij van het muzikale klimaat in Drenthe? Speel je veel binnen of juist buiten de provincie?

"Ik vind Drenthe wel tof wat muziek betreft, hier in Meppel bijvoorbeeld alleen al zit het vol met goede muzikanten: Timo de Jong, Pine Needle Miners, The Information, Mr Skolnick, allemaal gasten die echt mooie dingen aan het doen zijn, en ik vergeet er vast nog een paar. Daarbij zijn er een paar hele mooie podia voor singer-songwriters zoals De Amer in Amen en Klein Paradiso in Echten. Je hebt sinds dit jaar in Meppel ook de Muziek coöperatie, die een aantal grote concerten gaan organiseren op allerlei locaties en ook achter het Festival Midgetgolf Madness zitten. Buiten Meppel ken ik de muziek scene niet zo heel goed in Drenthe. Maar neem Tangarine bijvoorbeeld, zij hebben wel bewezen dat het gewoon kan om als muzikant uit Drenthe door te stoten naar een groot publiek."

Hoe verloopt jouw aanloop/voorbereiding naar Eurosonic?

"In de aanloop naar Eurosonic staan er een aantal schrijfsessies gepland met Bernard Gepken. De eerste hebben we inmiddels gehad en dat was echt te gek. Ik denk wel dat ik een paar nieuwe liedjes heb op Eurosonic."

Wat ga je tijdens Eurosonic/Noorderslag zelf checken?

"Ik ga sowieso kijken bij Indian Askin als het even kan. Een paar jaar geleden speelde ik bij het Amsterdam Songwriter Guild en toen speelde Chino (de zanger) daar op een Spaanse gitaar een paar hele mooie bizarre liedjes. Het is echt leuk om te zien dat ze nu zo goed gaan. Ik zie ze elke week wel ergens voorbij komen, bij DWDD, bij Giel, op 3voor12 radio, noem maar op. Ze hebben nu ook net getekend bij Warner Music. Andere dingen die ik wil gaan zien zijn bijvoorbeeld De Staat, My Baby en misschien Fresku."

Heb je voor Club3voor12drenthe op 9 januari nog speciale dingen in petto? Ken je de andere acts die daar optreden goed?

"Zou wel leuk zijn als ik dan wat nieuwe liedjes kan laten horen. Het wordt in elk geval gewoon een solo optreden met akoestische gitaren en m’n eigen liedjes en verhalen. Ik ken Mary Confurius, Animal Antics en Wolftone een beetje van Speakers met Kopp’n. Timo de Jong ken ik heel goed, ik kom hem regelmatig tegen bij optredens en we hebben ook wel eens samen gespeeld. Hij heeft een mooie EP uitgebracht afgelopen jaar, Meraki. Zeker het beluisteren waard."

Wat gaat jou het nieuwe jaar brengen?

"In 2016 ga ik na Eurosonic eerst 8 weken op reis als alles goed gaat, fingers crossed. Ik hoop dan met een heel pakket nieuwe nummers terug te komen en die dan te kunnen laten horen op mooie plekken in Nederland. Ik heb mij ook ingeschreven voor de Popronde. Het zou echt cool zijn als ik daar aan mee mag doen."