Timo de Jong - Meraki Timo de Jong - Meraki

EP van singer-songwriter niet voor één gat te vangen

, Wouter Bessels

Timo de Jong - Meraki

EP van singer-songwriter niet voor één gat te vangen

Wouter Bessels ,

De ziel, liefde, of creativiteit die je in je werk stopt. Dat is kort maar krachtig de betekenis van Meraki. Een Grieks woord dat singer-songwriter Timo de Jong als titel aan zijn eerste volwaardige EP meegeeft. De Meppeler, oud-lid van Vygotsky, komt hierop veelzijdig voor de dag.

Vijf nummers in twintig minuten. Het is wat De Jong nodig heeft voor deze EP, prachtig verpakt in een hoes van Martje Smith. Zoals hij tijdens de presentatie van Meraki al op 1 augustus op de midgetgolfbaan in zijn woonplaats heeft laten horen, is hij niet voor één gat te vangen.

Timo combineert Engelstalige, John Mayer-achtige liedjes zonder enige moeite met Nederlandstalig werk als Morgen, de opener van de schijf. Met een gastrol van rapper Jasper van der Heide en een spaarzaam arrangement een uitstekend begin, ook omdat de productie zo natuurlijk klinkt en volwassen uit de verf komt.

Leaving Me en The Way It Stands neigen naar sfeervolle Americana, met invloeden van The Band, en zelfs wat Keltische geluiden waarvan een songschrijver als Gerry Rafferty vroeger ook niet vies was. Timo zoekt het avontuur en vindt een prachtig, kleurrijk geluid, dat in Nobody Knows een voorlopig hoogtepunt vindt. Tekstueel niet het sterkste stuk van de EP, maar met de meerstemmige vocalen en de gelaagde gitaarpartijen muzikaal wel een juweeltje.

Met het opnieuw uitgebrachte Summer Came is het dan al weer voorbij, maar stop niet met luisteren na deze Timo de Jong-klassieker in de dop. Er volgt nog een herfstachtig klinkende toegift.

Toch ontsnap je niet aan het gevoel dat er veel meer in zit. Vormt Meraki de opmaat naar een eerste, volledige plaat? Gaat hij, net zoals bij de albumpresentatie, voor zijn volgende project met een band aan de slag? Het zijn vragen waarop we hopelijk volgend jaar antwoord krijgen.

Meraki is zo’n verzameling liedjes waarin geen noot teveel wordt gespeeld en de rustmomenten veel kracht uitoefenen. Timo de Jong is een naam om de komende jaren goed in de gaten te houden. Een Drents product om ouderwets trots op te zijn.

Facebook Timo de Jong
Bandcamp Timo de Jong

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Drenthe