Meraki gepresenteerd op midgetgolfbaan Meraki gepresenteerd op midgetgolfbaan

Tweede EP Timo de Jong klinkt te midden van holes en kaarsjes

, Wouter Bessels | Foto's: Jeffrey Heijnen

Meraki gepresenteerd op midgetgolfbaan

Tweede EP Timo de Jong klinkt te midden van holes en kaarsjes

Wouter Bessels | Foto's: Jeffrey Heijnen ,

Hij lag er de laatste tijd wat troosteloos bij, midgetgolfbaan Bad Hesselingen. Sinds de stichting Event Support Meppel de sleutels heeft gekregen wordt er muziek gemaakt tussen de diverse holes. Zo ook afgelopen zaterdag, als singer-songwriter Timo de Jong daar zijn tweede EP Meraki presenteert.

Het ongedwongen sfeertje van de sportieve omgeving kenmerkt de hele avond. Midden op het golfterrein is een speelplaats gefabriceerd. Daar omheen staat het vijftigkoppige publiek het optreden van de Meppeler troubadour en tevens ex-gitarist van Vygotsky te bekijken.

Er kan zelfs een balletje worden geslagen, met een biertje en een hapje erbij. De locatie is uniek, waar elders in Nederland vormt een midgetgolfbaan een podium? Voor Event Support Meppel vormt deze avond in ieder geval een mooie gelegenheid om organisatorisch warm te draaien voor het festival Midgetgolf Madness op 15 augustus.

De showcase bestaat uit twee delen. In het eerste deel speelt De Jong, tijdens de meeste liedjes bijgestaan door Niels Krijger op banjo, voornamelijk werk van zijn eerste collectie liedjes This Is Me die vorig jaar alleen via Bandcamp is uitgebracht.

Van zijn nieuwe EP wordt voor de pauze Morgen gespeeld, een Boudewijn de Groot-achtige ballade waarin Jasper van der Heide een verrassende rap verzorgt. Die doet hij vanavond ook live en dat komt prima uit de verf.

Net als bij de afgelopen showcase van Speakers Met Kopp’n in Dock 44 in Meppel speelt Timo If I Needed You van Townes van Zandt. Coveren van Van Zandts werk is niet voor iedereen weggelegd, maar de 27-jarige zanger/gitarist laat zien dat hij het mistroostige stuk met precies de juiste inslag en overtuiging brengt. Dit zijn de momenten waarin Timo zijn ware klasse toont en geen moment de aandacht van het publiek verliest, ook niet als hij vraagt om een fluitende begeleiding. De spanningsboog lijdt geenszins onder zijn ongedwongen manier van optreden; nergens verliest hij zijn concentratie.

De tweede helft bestaat uit de overige vier stukken van Meraki, waarbij De Jong wordt begeleid door Joël Noorland op de elektrische gitaar, Peter Kroes (bekend van Holy Beggars) op de contrabas en Daan van Eerden op drums en percussie. Opener I Saw The Light is de tweede cover van de avond en de Hank Williams-standard wordt uitgevoerd met mandolinespel van Gerhard Post.

Met band klinkt de muziek van Timo logischerwijs voller, maar zijn begeleiders houden altijd de ruimte voor de aandacht voor het verhaal van de zanger. Het wordt nergens te hard en nooit klinkt het onevenwichtig. Verrassend is Storm Tonight, een stuk dat niet op de EP staat, ‘maar je weet maar nooit’, aldus De Jong. Het John Mayer-achtige stuk wordt opgeluisterd door saxofonist Ted Pickman, een rasechte veteraan uit de Meppeler muziekscene. Violiste Petrouschka Zandvliet treedt aan bij The Way It Stands. Nog zo’n stuk dat profiteert van een warme, soulvolle begeleiding.

Terwijl de zon langzaam tussen de bomen ondergaat, is het einde van het optreden nabij. Timo nodigt het publiek uit om hem heen te staan tijdens de toegift. Summer Came stond al op This Is Me, maar werd voor Meraki opnieuw gebruikt. Dit is zijn klassieker in de dop en een prachtige manier om het publiek nog even te laten nagenieten van de bijzondere omgeving, te midden van kaarsjes en kandelaren. Een avond vol met muziek recht uit het hart van een veelbelovende artiest.

Facebook Timo de Jong
Bandcamp Timo de Jong

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Drenthe