Asman houdt het voor gezien

Asser Nederpopband stopt na 15 jaar

Jan Stam ,

Asman stopt ermee. De groep uit Assen vindt het na 15 jaar welletjes, zo laat zij afgelopen week weten. "Voor nu is het klaar. Voor nu hebben we genoten van alles wat we hebben gedaan. Optredens, albums maken, muziek schrijven, liedjes zingen, theater maken, ruzie maken, teksten maken, genieten van publiek, genieten van een zaal of van elkaar, maar voor nu is het klaar."

Ruzie hebben de mannen uiteraard niet. "De rek is er wel uit. We vinden allemaal dat het wel mooi geweest is, want we hebben de afgelopen jaren zulke leuke dingen gedaan en op zulke toffe en gekke plekken gespeeld! Wie kan er nou bijvoorbeeld zeggen dat ze hebben opgetreden in het Tweede Kamergebouw? We hadden zeker al een jaar het gevoel dat we op de weg terug waren en dat voelde niet goed. Daarom stoppen we nu, en niet op ons dieptepunt."

De bandleden zijn toe aan nieuwe avonturen. Jason Staal is druk bezig met het opnemen van een soloplaat en Asman-leden Levy IJtsma (drums) en Steven van Hoogdalem (bas en cello) spelen al geruime tijd in andere bands (Cinnamon Beach, Red Android). Arwin Warners en Robert Jan van Hoogdalem zitten ook niet stil en zijn onlangs samen een nieuw project gestart, genaamd Van Luie Kees.

Ontstaan uit een kleinkunsttrio (Arwin, Jason en Robert Jan) dat in de beginjaren langs de kleine theaters en podia trok, groeide Asman uit tot een volwassen nederpopband van zes muzikanten en vrienden met een flinke dosis live-ervaring, een schare fans en een koffer vol aansprekende liedjes.

De band speelde de afgelopen jaren zo’n 40 shows per jaar op verschillende grote festivals, waaronder het TT-festival, Boerenrockfestival en de Sneekweek. Hun muziek werd veelvuldig gedraaid op de grotere regionale zenders en op Radio 2. Daarnaast speelde de groep in de voorprogramma’s van o.a. Acda & De Munnik, BLØF en De Dijk.

De band is nog tweemaal live te bewonderen: tijdens de opening van het TT-Festival op 24 juni, samen met De Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers (JWF-kapel), maar ook op 12 september in de Rabozaal van Theater de Nieuwe Kolk in Assen. Dan speelt Asman de grote finale: "Voor nu is het klaar".