Droomdebuut voor A Dark Line

Meppelers werken samen met Brett Hestla (Creed)

Phil Pietrzak ,

Dat Drenthe nogal wat muzikale verrassingen herbergt, is de lezer van 3 voor 12 drenthe wellicht niet onbekend. Één van de grote verrassingen van 2015 komt van de alternatieve rockband A Dark Line uit Meppel. Hun debuutsingle Head Through The Wall is vandaag verschenen via de bekende digitale platforms Spotify, iTunes, Amazon en Deezer.

Het Meppeler project, bestaande uit het trio Michiel Leideman (gitaar) en ex-Soulburn leden Simon de Jong (basgitaar) en drummer Barry Tuinstra, ging de opmerkelijke samenwerking aan met de Amerikaanse zanger/producer Brett Hestla. Hij nam de zangpartijen voor zijn rekening en schreef ook de songteksten. De band had een jaar geleden al honderden ideeën klaar liggen, die zo goed als klaar waren om te worden opgenomen, maar er was al die tijd nog geen geschikte zanger gevonden om deze ideeën uiteindelijk te tillen naar het volgende niveau.
A Dark Line besloot een aantal songs op te sturen naar Facebook-vriend Hestla, voormalig zanger van supergroepen Dark New Day en Virgos Merlot. Bovendien is hij voormalig touring-bassist van veelvoudig platinaverkopende band Creed, gedurende de tijd dat oorspronkelijk basgitarist Brian Marshall de band verlaten had.
Hestla vond de songs te gek en bood aan een bijdrage te leveren op één van hen. 'Het resultaat was fantastisch', vertelt bassist Simon de Jong. 'Toen we eenmaal die eerste track van hem terugkregen, sprongen de tranen bij ons in de ogen. Dit was waar we eigenlijk al die tijd op hadden gewacht.'

De band vroeg Brett Hestla om voor alle vijf tracks van hun beoogde EP de zangpartijen op zich te nemen om te zien of hun potentiële fans geïnteresseerd zouden zijn in een full length album, een tour, of misschien wel meer.
Via Kunst & Cultuur Drenthe en het VSB Fonds kwam de band in aanmerking voor een financiële ondersteuning middels het project Maak Het In Drenthe. Dankzij de subsidie van deze organisaties gingen de zaken opeens snel. De beste vijf tracks werden door de band geselecteerd en naar de Verenigde Staten opgestuurd als demo.
De opnames voor de drums vonden plaats in Split Second Sound, de studio van Textures-gitarist en producer Jochem Jacobs, die bij deze opnames ook de engineer was. De gitaar- en basopnames werden door de band zelf gedaan in hun eigen homestudio. Nadat alle opnames achter de rug waren, werden alle songs ingezongen en gemixt door Brett Hestla in de Verenigde Staten en later weer gemasterd door Jochem Jacobs.
Het resultaat van deze intercontinentale samenwerking tussen een bandje uit Meppel en een respectabele zanger uit Amerika mag er dan ook wezen. 'Ik vind het best wel cool dat een stelletje uit de Drentse klei getrokken kereltjes uit Meppel dat toch voor elkaar hebben gekregen', aldus De Jong.

Het artwork voor zowel de EP als de single is gemaakt door Remko Tielemans (eveneens van Textures). Hij nam  ook de geanimeerde videoclip voor de single Head Through The Wall voor zijn rekening. De video is óók vandaag in première gegaan en is te zien op het YouTube kanaal van A Dark Line.

Head Through The Wall is de eerste single van de vijf tracks tellende EP Running From The Light, die digitaal zal verschijnen op 23 februari 2015.

In aanloop naar de EP-release zal 3voor12 drenthe uitvoerig aandacht besteden aan deze plaat.

Facebook-pagina A Dark Line
Wikipedia Brett Hestla