Nieuwe Cobain-docu ook te zien in Drenthe

Vijf vertoningen bij JT Hoogeveen

Wouter Bessels ,

“Kurt Cobain: Montage of Heck”, de nieuwe documentaire over het leven van Kurt Cobain, is de komende dagen ook in Drenthe te zien. Bij de bioscoop JT Hoogeveen draait de ruim twee uur durende film vanaf vrijdag vijf keer.

“Deze film is gemaakt voor Kurt Cobain”, zei regisseur Brett Morgen over zijn documentaire. Hij monteerde homemovies (van onder andere Kurt als peuter) uit het familiearchief, concertregistraties, beelden van Kurt, Courtney Love en hun liefdesbaby Frances Bean, fragmenten uit interviews met familie en andere naasten, en door Cobain gemaakte kunst tot een wervelend en intiem portret.

De filmmaker brengt de voortijdig gestorven en daardoor bijna mythische muzikant en zijn getekende werk tot leven. Dat laatste letterlijk, met behulp van de Amerikaanse animator Stefan Nadelman en de Nederlander Hisko Hulsing. De animaties worden vertoond onder geluidsfragmenten uit Cobain's privé-archief.

Hulsing zegt tegenover Timo Pisart van 3voor12: "In die geluidsfragmenten hoor je de kwetsbaarheid van Kurt het beste terug, zijn angst om belachelijk te worden gemaakt. Daarom waren de animaties zo belangrijk voor Brett Morgen: je kunt in de bioscoop niet zeven minuten audio laten horen zonder beeld. Bovendien was niet al het archiefmateriaal even aantrekkelijk, hij heeft de animaties ook gebruikt om de film visueel naar een hoger niveau te trekken. Toen Morgen de uiteindelijke animaties had gezien, zei hij dat we van een Volkswagen een Rolls Royce hebben weten te maken.”

De Nederlandse première van de film vond plaats op 17 april in Tuschinski, Amsterdam.

Tijden

Na de ‘Drentse première’ op vrijdag 1 mei om 20.30 uur is “Kurt Cobain: Montage of Heck” nog bij JT Hoogeveen te zien op zaterdag 2 mei (19.30 uur), zondag 3 mei (16.00 uur en 20.00 uur) en maandag 4 mei (20.30 uur).

Tickets zijn te koop via www.jt.nl, via de JT app of aan de kassa van de bioscoop aan de Van Echtenstraat 35 in Hoogeveen, naast Grand Café Het Postkantoor.

Bekijk hieronder de officiële trailer: