3voor12 Den Haag

CB17: Heroes Are Gang Leaders

Een aanslag op het muzikale bewustzijn

De naam van deze act werpt gelijk een vraag op in de trant van: "zijn helden daadwerkelijk lid van georganiseerde misdaad?" Heroes Are Gang Leaders is een collectief dat avant-garde, spoken word, funk en jazz met elkaar vermengt. Op papier klinkt het chaotisch, maar in de Lutherse kerk komt het vrij goed uit de verf.

De show zelf is te vergelijken met een hiphopoptreden. Frontmannen Randall Horton & Thomas Sayers Ellis hitsen het publiek op door middel van expressieve handgebaren. De twee gaan helemaal op in de muziek, terwijl de rest van de muzikanten zich meer met bladmuziek bezighouden. Het geeft het optreden zowel een stijve als een losse sfeer.

De ingewikkelde jazz wordt afgewisseld met funky improvisatie. De spoken word poetry van de frontmannen maakt het geheel enorm tegenstrijdig. De onverwachte tempowisseling halverwege het concert werkt ook niet mee. Het concert wordt gekenmerkt door convergerende stijlen, als twee vuisten tegen elkaar. Een samensmelting van stoffige experimentatie en doordacht activisme. "If the world is a poem," stelt de band in het eerste nummer. Dan was het vast verkeerd gespeld, denken wij. Net als dit optreden.

Het moment: De momenten absurdisme tussen de nummers door. Zo wordt de tekst “I only date him so I can steal his hoody” een aantal keer herhaald. Er zijn meer vragen dan antwoorden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12