3voor12 Den Haag

CB17: Orchestra Baobab

Dansbare wereldmuziek als afsluiter van wereldfestival

Orchestra Baobab heeft dit jaar de eer om de jubileumeditie van Crossing Border af te sluiten. De band maakt wereldmuziek met Afro-Cubaanse invloeden en dit blijkt vooral erg dansbaar te zijn: na een nummer of twee is er geen paar voeten in de zaal meer te vinden dat zich niet door de drums mee laat slepen.

De band uit Senegal bestaat al sinds de jaren ‘70, maar wie vanavond aanwezig is, merkt op dat er ook een flinke portie vers bloed aan het gezelschap is toegevoegd. Eén van de jongere zangers neemt de Franse teksten voor zijn rekening, maar de betekenis achter de meeste van de nummers zal voor het publiek toch echt onbekend blijven. Ook gitarist René Shalom springt met zijn uitgebreide solo’s in het oog.

Er worden wat traditionele instrumenten gebruikt, en ook de timbales en drums spelen een prominente rol in het optreden. Alhoewel het optreden van Orchestra Baobab perfect past op Crossing Border, en dansbaar genoeg is als afsluiter van het festival, laat de band nèt even te weinig afwisseling zien om te blijven verrassen.

Het moment: Als de taal ineens naar het Frans switcht, lijkt het meer dan gewillige publiek het echt niet meer te houden. Er wordt gejoeld, gelachen en gedanst - precies wat er nodig was voor een knallende afsluiter van Crossing Border 2017.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12