3voor12 Den Haag

CB17: Baloji

Intiem met tomeloze energie

De vergelijking tussen Baloji en zijn Belgische collega Stromae is snel getrokkken. Net als Paul van Haver is Baloji een Belgische rapper/entertainer die in het Frans zijn teksten brengt op elektronische beats en ook zijn stemgeluid is vergelijkbaar. Eenmaal in de zaal aangekomen blijkt deze aanname compleet de plank mis te slaan. De muziek die de Gentenaar maakt klinkt namelijk eerder Afrikaans dan westers.

Het valt direct op dat er relatief weinig mensen in de zaal staan, dit ondanks de rijzende ster van Baloji waarbij deze zomer onder andere Lowlands werd aangedaan. De rapper is zich bewust van de lage opkomst maar buit die situatie uit. De sfeer is intiem en het publiek wordt opgeroepen te dansen bij elk nummer. Ook wordt de aandacht gevestigd op de bassist die pas voor de tweede keer meespeelt met de band en zelfs nog nooit een repetitie heeft bijgewoond. Daarnaast vestigt Baloji even zijn aandacht op de koloniën, gezien zijn Belgisch-Congoleze afkomst. Het muzikale hoogtepunt van de set is het nummer ‘Spoiler’ dat elke keer blijft boeien, zeker met de actieve houding van de band.

Het moment: De tomeloze energie die de rapper heeft ten opzichte van een vrij lege zaal is bewonderingswaardig te noemen. Daarnaast is elke poging die hij waagt om Nederlands te spreken aandoenlijk, Baloji is zich daar zelf ook van bewust en switcht vrijwel direct naar het Engels.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12