3voor12 Den Haag

Adembenemend, een estafette van raps tegen geïnstitutionaliseerd racisme

Met startschot van het Haagse Kern Koppen

Met 'Adembenemend' willen bedenkers Kern Koppen en Manu maar één ding: systematisch aandacht voor institutioneel racisme. Op de track horen we onder andere Skav, Roscovitsch, Reazun, Rico en De Colombiaanse Bloedgroep. Je kent ze waarschijnlijk van groepen als Opgezwolle, Kyteman Hiphop Orchestra en Zo Moeilijk. Met een sample van Akwasi als de kers op de taart: "Zeg er iets van, hou je niet in!"

De track is een vrijwel letterlijke vertaling van wat Eric Garner (en recentelijker George Floyd) riepen toen ze om het leven kwamen. Maar het roept ook associaties op met de bombardementen van MOVE leden in '85, waarbij zestig huizen in brand stonden en elf mensen om het leven kwamen. Of de nekklem die Mitch Henriquez fataal werd. Voorbeelden zijn er genoeg.

We zijn benieuwd hoe deze track zich gaat evolueren, want het doel is om steeds een nieuwe versie te uploaden van de track. Dat is een zeer interessant gegeven, gezien we op deze versie Manu en De Colombiaanse Bloedgroep horen. Rappers waarvan we al jaren niets van hebben gehoord. 

"Adembenemend is nog nooit zo lelijk geweest." aldus Guus van der Steen. Laten we ervoor zorgen om er weer een positieve draai aan te geven. Pas dan is er reden om de estafette te beëindigen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12