Oh ja joh?! met Rinus Gerritsen

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Al sinds 1961 steekt bassist Rinus Gerritsen hart en ziel in zijn Golden Earring. De band kent grote (inter)nationale successen. Na 34 albums wordt er nu weer een nieuwe parel opgenomen in Rocktown Studios te Rotterdam. De band is dus niet, zoals roddels beweren, van plan uit elkaar te gaan. Rinus is daarnaast bezig met spelen in projecten en op jamsessies en schrijft columns voor het blad 'de Bassist'. Leuk feit is daarnaast dat Rinus samen met Cesar Zuiderwijk in 1985, muziekwinkel Rock Palace oprichtte in de Torenstraat. Rock Palace is nog steeds dé muziekwinkel van Den Haag.

Naam
Marinus Gerritsen

Leeftijd
63 (9 augustus 1946). Ik ben van de naoorlogse geboortegolf, een babyboomer.

Aantal Hyves en MySpace vrienden
Ja, ik heb een Hyves profiel maar ik moet je zeggen: ik zit er nooit op. Mijn assistent, die mij altijd helpt bij optredens en heel handig is in die dingen, had een profiel voor me aangemaakt. Ik zeg: 'Oh, hoe kom ik daarop dan?' Toen ben ik gaan kijken en inderdaad, er schijnen een hoop mensen je dan toe te voegen en je een berichtje te sturen met 'leuk dat je me accepteert als vriend.' Dan weet ik vaak mijn god niet wie het zijn. Met het oog op dat ik projecten wil gaan doen, ben ik wel geïnteresseerd in een MySpace profiel.

Broers/zussen
Eén broer, hij is drie jaar ouder en heet Rob. Hij doet een hoop voor de band: boekingen, administratie. Eigenlijk noemen we hem directeur, manager klinkt namelijk zo glad. Ik heb ook nog een zus, Milly. Zij is met George (Kooymans, red.) getrouwd en woont in België.

Huisdier
Een hond: Suzy.

Sport
Momenteel weinig. Ik probeer trouw twee keer in de week hard te lopen in de duinen. Vroeger sportte ik meer: aerobics en ik deed aan teamsporten.

Beste gewoonte
Ik ben vegetariër, drink en rook niet en probeer te sporten. Ik leef gezond.

Slechtste gewoonte
Ik kom altijd heel slecht op gang. Ik ben een soort diesel.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik schaam me nergens voor. Ik ben natuurlijk wel een keer op het podium gevallen, maar achteraf gezien vind ik dat niet iets om je voor te schamen. Als je echt fouten in je leven hebt gemaakt, is het natuurlijk een ander verhaal maar daar kan ik me ook niks van herinneren.

Favoriete plek in Den Haag?
De duinen en het strand. Daar ben ik als kind ook mee opgegroeid; achterop bij mijn vader op de fiets naar Kijkduin. Tegenwoordig ga ik vaker naar het Zwarte Pad.

Stamkroeg
Vroeger ging ik naar de Toys of de Factory maar dat is er allemaal niet meer. Al die kroegen bij de Grote Markt en de muziek in het Paard en de Paap vind ik gaaf, maar ik trek al die herrie ook niet meer. Ik vind een half uurtje vaak wel genoeg en dan heb ik zelfs oordoppen in.

Beste Haagse initiatief/festival
Parkpop is voor mij nog steeds het ultieme festival. Het loopt al lang, het is gratis en de sfeer is goed. Ik ben verder niet echt een concertganger: je zal mij niet tussen het publiek zien headbangen. Ik leef me liever zelf uit. Daarnaast vind ik Crossing Border echt te gek, zeker nu het de laatste jaren weer terug is in Den Haag.

Irritant in de Haagse muziekscene
Ooit zijn ze begonnen met Beatstad als een echt Haags festival. Daar stonden dan drie generaties muziek: Golden Earring, Kane en DI-RECT. Dat vond ik echt een te gekke happening waarbij voor iedere generatie publiek iets te vinden was. Het jaar erop kwam er dan een Amerikaanse act en daar snap ik dan niks van. Naar mijn idee was de charme van dat festival, dat het Haags was. Inmiddels is het een doorsnee popfestival met veel sponsors en is de prijs ook omhoog gegooid.

Haagse band van het moment
F. Dat zij dan met een wagentje door de stad reden en midden op een kruispunt gingen spelen, vond ik wel gaaf. Ze kunnen ook wel lekker funky spelen. Verder ken ik maar weinig Haagse bands. Voor de muziek van Anouk heb ik ook een grote zwak.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Naar mijn idee gaat het nog steeds goed in de Haagse muziekscene. Je hebt genoeg mogelijkheden om te repeteren en te spelen, en er zijn ontzettend veel bands. Ik heb vroeger ook een tijd in Amsterdam gewoond maar vond de scene daar veel minder. Voor mij is Den Haag nog steeds popstad nummer 1.

Overschat in de Haagse muziekscene
Ik vind dat er, naast het Paard, geen goede poptempel is in Den Haag. Vroeger had je nog de Statenhallen of North Sea Jazz in Den Haag, maar de laatste is door het tekort komen van locatie verhuisd naar Rotterdam. Dat vind ik jammer.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Niemand, dat heb ik ook nooit gehad. Iedereen heeft zijn eigen identiteit en als je gaat denken 'ik zou die wel willen zijn' heb je denk ik een probleem. Je kan natuurlijk wel dromen over bepaalde dingen maar ik ben tevreden met wat ik heb en meemaak.

Waar kun je ’s nachts van wakker liggen?
Dat me dochters veilig thuis komen. De oudste is weleens van haar fiets getrokken en daar kan je wel van wakker liggen.

Tieneridool
Toen ik jong was vond ik Johan Cruijf uiteraard te gek. Bepaalde gitaristen konden me ook triggeren zoals Jeff Beck of Pete Townshend. Ik was toen nog niet echt met de basgitaar bezig.

Beste nummer aller tijden
Moeilijk, er zijn zoveel mooie dingen gemaakt. Muziek uit de jaren 60 vind ik bijvoorbeeld te gek, het is tijdloos. Als ik vanaf de zolder The Doors keihard hoor schallen, omdat mijn dochter dat luistert, dan denk ik: 'Jezus, dat vond ik ook te gek toen ik net zo oud was als haar'. Mijn ouders dachten altijd dat het wel voorbij zou gaan met die muziek en vonden dat ik naar mooiere liedjes moest luisteren. Nu blijkt dat het gewoon nog steeds goede muziek is. Dat vind ik wel mooi: vroeger had die muziek een ontzettende impact op mij, en nu zo'n 40 jaar later gebeurt dat nog steeds bij mensen.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik ik kocht was van Cliff and the Shadows. Vroeger kocht ik platen bij Micha van The Clarks. Hij had toen nog een platenwinkeltje naast de Paap. De eerste plaat die ik kreeg, weet ik niet meer.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop al een tijd geen platen meer, dus ik zou het niet weten. De laatste plaat die ik heb gekregen was van Johnny Cash, ‘Ain't No Grave’. Mooi document, is ook wel lekker voor zo'n oude lul als ik.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
'Let's dance' van David Bowie. Als je het over pop hebt, is dat een mooie connectie. Ik ben verder een liefhebber van zwarte muziek zoals Marvin Gaye, terwijl ik een rockband speel. Ik probeer dan met licks en tricks de soul toch een beetje naar voren te trekken.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Onderweg in de auto, al moet ik toegeven dat ik vaak naar Radio 1 luister. Weinig muziek, maar de programmering is wel echt tof. Als ze dan ophouden met lullen, is de muziek ook echt lekker.

Wanneer moet het stil zijn?
Als ik na een optreden naar huis rijd, moet ik even geen muziek horen. Dan is de adrenaline echt nog aan het zakken.

Welke band/artiest moet voor eeuwig zwijgen?
Ik vind muziek van de laatste tijd maar saai. Als eenmaal de format duidelijk is, waarmee het succes wordt geboekt van een bepaalde band, gaat iedereen dat nadoen. Die meiden bij X-Factor bijvoorbeeld, dat zijn vaak allemaal klonen. Daarom vind ik Anouk zo te gek, als je haar muziek hoort weet je gewoon dat zij het is.

Bron van inspiratie
Je emotionele situatie. Sommige mensen vinden het fantastisch om liedjes te schrijven wanneer ze gedumpt zijn door hun vriendin, terwijl anderen juist liedjes schrijven omdat ze het zo leuk hebben met die vriendin.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Mijn dochters en de hond.

Quote
“Het leven is een pijpkaneel. Iedereen zuigt eraan en krijgt zijn deel.” Dat gaat echt van generatie op generatie. Mijn vader zei het altijd en mijn dochters horen het ook vaak genoeg.

Droom
Ik hoop dat ik later nog steeds de vrijheid heb om muziek te kunnen blijven maken waar niet alleen ik plezier aan heb, maar ook anderen. Een tijdje terug speelde ik nog voor 10.000 man in Ahoy, terwijl ik twee weken later in een sigarentent in Den Haag speel. Dat vind ik mooi.