Oh ja joh?! met Alexander van den Kleyenberg

Bekende koppen in de schijnwerpers

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Maarten Ederveen ,

Er zijn weinig mensen die kunnen zeggen dat ze tweemaal Serious Talent zijn. Tegelijk. Of die twee keer in een week bij de Wereld Draait Door speelden. En bij Giel. Alexander van den Kleyenberg kan dat wel. Als gitarist van The Great Communicators en Avi on Fire toert hij nu door het hele land. Daarnaast geeft hij ook nog gitaarles. Eigenlijk is het een wonder dat we hem nog konden strikken voor een Oh Ja Joh?!, maar gelukkig wist hij tijd vrij te maken in zijn drukke schema voor een drankje op de Grote Markt.

Naam
Alexander Georg Willem Ferdinand van den Kleyenberg. En ik ben niet eens van adel.

Geboortedatum en -plaats
3 februari 1988 in Deurne. Dat ligt vlakbij Limburg. Na mijn geboorte ben ik er nooit meer geweest. Ik ben eigenlijk langs de snelweg geboren, in een ziekenhuis terwijl mijn moeder onderweg was van Limburg naar Den Haag.

Broers/zussen
Ik heb een halfbroer en een halfzus, en een stiefbroer en een stiefzus.

Huisdieren
Nee. Ik had vroeger wel twee katten.

Sport
Sinds een paar maanden ben ik fanatiek aan het squashen, en dat is erg leuk.

Beste gewoonte
Ik ben denk ik heel aardig en beleefd. Misschien soms iets te, als ik me schaam als iemand anders heel onbeleefd is. Dat vind ik heel vervelend. Maar mijn beste vrienden weten wel dat ik af en toe ook een beetje een klootzak kan zijn.

Slechtste gewoonte
Ik kom best wel vaak te laat. Nou ja, de laatste tijd niet meer, maar het is in het verleden wel een issue geweest. Vooral ‘s ochtends. Afspraken ‘s avonds zijn geen probleem.

 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik kan er wel twee vertellen. Een was recent toen ik Timothy, de bassist van The Great Communicators, moest ophalen om naar een show te gaan. Uiteindelijk stond hij steentjes tegen mijn ruit te gooien omdat ik niet wakker was geworden. Toen moest ik wel even sorry tegen de hele band zeggen omdat we te laat waren. Een ander verhaal is dat ik met mijn vorige bandje, So What, in Engeland was. Ik zat in een café heel enthousiast tegen twee meisjes te vertellen over hoe bizar ik het vond hoe meisjes in Londen na een avond zuipen over straat zwalken. Dat zie je in Nederland een stuk minder. Toen ik voordeed hoe dat ging stond er een bierglas waar ik met mijn oog een stuk vanaf brak. Ik rende bloedend naar de wc en iedereen moest lachen, maar ik schaamde me wel een beetje.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Als ik echt geen zin heb om te koken, wat ik het liefst wel zelf doe, bestel ik spare-ribs bij Smokey’s. Dat zijn de beste van Den Haag.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Waarschijnlijk me heel erg haasten, want ik sta altijd op het laatste moment op. Gelijk onder de douche.

Favoriete plek in Den Haag
De Dunne Bierkade in de zomer. Ik heb heel lang gewerkt bij restaurant Basaal en ik vind het nog steeds heel relaxed om daar of bij de Paas op het terras te zitten. Verder kom ik vaak op de Grote Markt, dat is ook wel een favoriete plek.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou heel graag willen dat er weer een middelgroot poppodium komt. Ik mis toch wel echt de Supermarkt. Verder denk ik dat het goed voor de stad zou zijn als er echt een vette club zou komen. Dan zou Den Haag wel wat meer gaan bruisen qua nachtleven. Ik weet niet of er animo voor is, maar toen ik 18 was had je de Asta en het Paard, en daar stonden echt rijen om binnen te komen, ook met mensen van buiten de stad. Ik zou het echt tof vinden als dat weer terug zou komen.

Stamkroeg
Paardcafé. En als ik lekker bier wil drinken ga ik naar de Paas.

Beste Haagse initiatief
Crossing Border. Ik kom daar al een jaar of negen elk jaar, en dat festival heeft voor mij altijd iets magisch. Je kan daar nieuwe bandjes ontdekken en de sfeer is tof. Ik hoop dat het net zo tof is nu het naar het Paard verhuist.

Haagse band van het moment
Son Mieux. Camiel is gewoon een goede liedjesschrijver, en hij maakt het toch elke keer weer waar op 3fm enzo, ik hoor hem de hele dag als ik in de auto zit.

Onderschat in de Haagse muziekscene
De Popronde. Wat me opvalt is dat het onwijs leuk is, maar dat de animo in Den Haag niet enorm is, terwijl het in andere steden enorm leeft. Het lijkt erop dat Hagenezen niet zo snel naar bandjes van buiten de stad komen kijken, en dat is jammer. Ik merk wel dat het de laatste twee jaar wat beter gaat, nu het weer deel uitmaakt van de Haagse Popweek.

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan.
Ik vind het eigenlijk nooit jammer als bands uit elkaar gaan. Voor mij is dat geen probleem zolang ze wat moois achterlaten waar ik naar kan blijven luisteren. Het enige moment dat ik het echt jammer vond dat een band ermee stopte was in 2010. Ik had op South by Southwest de band Sleepy Sun gezien en hier in Nederland ook nog een paar keer, maar bij hun tweede plaat was de zangeres weg. Toen werd het plotseling een enorme kutband. Dat vond ik echt jammer.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Keith Richards. Hij is gewoon zo cool. Ook qua gitaarspel is hij gewoon heel cool. Niet dat hij nog heel goed speelt, maar hij ziet er zo cool uit dat dat eigenlijk niet uitmaakt. Hij is zo rock ‘n roll, en het lijkt me wel eens tof om te voelen hoe dat echt is.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik val eigenlijk altijd gelijk in slaap, tenzij ik de dag erna vroeg op moet. Dan lig ik wakker van dat ik wakker moet worden.

Beste nummer aller tijden?
Ik heb altijd momenten waarop ik een nummer vet vind, maar dat wisselt zo vaak dat ik niet echt kan zeggen dat er één het beste is. Op het moment is het Hurt van Johnny Cash. Een leerling van me kwam er mee, en toen realiseerde ik me dat het zo simpel, zo mooi en breekbaar is, en met een mooi verhaal in de tekst. Ik waardeer het in liedjes als het simpel is maar doeltreffend qua emotionele overdracht.

Waar luister je op dit moment naar?
Ik luister naar de nieuwe plaat van Bon Iver. Die heb ik vorige week gekregen van de Velvet in Leiden na een optreden daar.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik ben onwijs fan van Katy Perry. Twee jaar geleden ben ik met mijn broertjes naar de Ziggo Dome show geweest, en dat was helemaal te gek. Ik vind het goede popliedjes, en die show er omheen is tof om te zien.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik kocht toen ik elf was van mijn zakgeld de debuutplaat van Britney Spears. Mijn muzikale opvoeding stelde niet veel voor, dus ik heb dat uiteindelijk zelf moeten doen.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik vind REM en Dire Straits heel vervelend. Ik weet niet waarom, maar ik kan het niet luisteren

Bron van inspiratie
Het weer. Mijn gemoedstoestand wordt heel erg beïnvloed door het weer. Ik heb ook vaak een beetje last van winterdepressie. En als het lekker weer is, ben ik heel vrolijk.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja! Tenzij er echt iets heel tofs voorbij komt in het buitenland, maar afgezien daarvan zal ik altijd hier blijven.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wie denk jij dat Dbrmnn is?

Vraag van Cockney Duivenvoorden: wat gebeurt er eigenlijk allemaal?
Er gebeurt op dit moment heel veel en ik heb het heel druk, maar ik doe wat ik leuk vind en daar ben ik heel blij mee.