Haagse Pop Week 2012 belicht: The Light Parade

Op 16 december in voorprogramma Peter Hook (Joy Division)

Remco van der Ham ,

De twaalfde editie van de Haagse Pop Week staat voor de deur. Van 12 tot en met 21 oktober laat het Haags Pop Centrum de stad weer bruisen met een overvol programma, voornamelijk bestaande uit Haagse acts. Dit jaar staat het Haags Pop Centrum in het teken van de opening van het nieuwe gebouw van het HPC in Loosduinen (op vrijdag 12 oktober) en het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje dat vanaf 19 oktober gevierd wordt. In aanloop naar de Haagse Pop Week stelt 3voor12 Den Haag een aantal acts aan je voor. Vandaag is dat de indie/wave act The Light Parade.

Waar veel bands tegenwoordig ontstaan uit jamsessies, toevallige samenkomsten of jarenlange vriendschap, ging dat bij The Light Parade heel anders. “Wij zijn een echte internetband. Vijf  muzikanten die allemaal op zoek waren naar een nieuwe muzikale uitdaging. We hadden allemaal wel in verschillende bands gespeeld, maar nooit echt gevonden wat we zochten. Inmiddels zijn we wel echte vrienden van elkaar geworden, maar in het begin was dit niet de insteek. Het voordeel daarvan is dat we heel direct naar elkaar konden zijn (en dat nog altijd vasthouden). Eerst samen in band spelen en daarna pas vrienden worden is ons goed bevallen.” Op The Light Parade zijn de genres indie en wave van toepassing. “Wij worden vaak vergeleken met bands als Joy Division en Interpol. Deze vergelijking gaat deels op, al maken wij meer gebruik van synthesizers en samenzang, waardoor onze muziek toch ook wel duidelijk afwijkt van bovenstaande bands.”
 
Een optreden van The Light Parade is vooral erg divers. “Verwacht bij The Light Parade zeker niet vijftien keer hetzelfde nummer. In het ene nummer gebruiken we alleen een piano, terwijl een volgend nummer weer vol staat met hysterische gitaren.” In mei werd de band verkozen tot 3voor12 Hollandse Nieuwe. “Dat vonden we erg tof. We hebben gemerkt dat dit helpt bij het boeken van nieuwe optredens en het is een stempel waar we trots op zijn.” Toch bestaat de loopbaan van The Light Parade niet louter uit hoogtepunten. “We speelden een keer op een benefietavond ten behoeve van een zieke dame om geld op te halen voor alternatieve behandelingen. Toen wij aan het einde van ons optreden voor de vierde keer herhaalden dat we hoopten dat die mevrouw er bovenop zou komen, bleek dat de dame in kwestie ten tijde van het optreden al overleden was. Dat was wel even een lullig momentje.”
 
Voor de toekomst heeft The Light Parade veel moois op het programma staan. “We zijn op dit moment een tour aan het plannen met About Today (Rotterdam) en Yesterday's Men (Utrecht), waarmee we vanaf november onder andere in Winston Kindom, Ekko en Mezz te zien zijn.” Vandaag werd bovendien bekend dat de band op 16 december in Doornroosje in Nijmegen het voorprogramma voor Peter Hook (Joy Division/New Order) mag verzorgen. Tijdens dat optreden zal Hook het Joy Division album ‘Unknown Pleasures’ integraal spelen. “Het jaar is goed voor ons geweest, maar dit vinden wij wel een dingetje. Voor ons het absolute hoogtepunt!” Aan het eind van het jaar kunnen we ook nog een nieuwe single met bijbehorende videoclip verwachten.
 
De Haagse Pop Week staat dit jaar deels in het teken van het 40-jarig bestaan van het Paard van Troje, en daarom vragen we de acts van de Haagse Pop Week naar hun Paard-moment. “Een heel tof moment was wel het optreden van Editors in het Paard van Troje in 2007. Wij waren als band toen nog niet bij elkaar, maar achteraf bleek dat wij (bijna) allemaal bij dit waanzinnige optreden aanwezig zijn geweest en het in ons geheugen gegrift staat.” Ook is de band, tijdens een van de feestje in het Paard, gitarist Bouke kwijt geraakt. “Bij het ochtendgloren werd hij gevonden in een bushokje.” The National zouden de leden van The Light Parade nog wel eens willen zien in de Haagse poptempel. “Een te gekke band die we allemaal onwijs tof vinden, met een sound die je direct bij je keel grijpt en hiernaast ook nog eens een heel goede live-reputatie heeft. Als The National niet beschikbaar is, dan pleiten wij voor The Maccabees. Het nieuwe album is te gek!”
 
Op zondag 21 oktober worden de Haagse Pop Prijzen weer uitgereikt. Wat voor award zou The Light Parade wel eens willen winnen? “Een publieksprijs is altijd tof. Uiteindelijk maak je muziek voor de mensen en waardering van de luisteraard is het grootste compliment wat je als muzikant kan krijgen. En als we dan toch mogen kiezen, doe dan maar wél een Haagse prijs. We zijn trots op het feit dat we uit dé muziekstad van Nederland komen.” Tijdens de Haagse Pop Week gaat de band in ieder geval kijken bij Face Tomorrow in de SuperMarkt. “Een van de beste Nederlandse rockbands, die er (helaas) mee stopt. En ook een band die, naar ons idee, zeker te weinig aandacht heeft gekregen in de vijftien jaar dat ze bestaan hebben. En aangezien onze vrienden van Atlantic Attraction diezelfde avond in de SuperMarkt spelen, pakken we die ook zeker even mee!”
 
The Light Parade speelt op vrijdag 12 oktober tijdens de opening van de Haagse Pop Week om 21.30 uur in het HPC Muziekcafé. Beluister de EP 'Fragments' van The Light Parade in de Haagse YouBox.