Hollandse Nieuwe The Excitors kunnen nog veel gefreakter

“Geen megalomane ambities, maar wel een onwijs kicke’ band”

De Haagse Excitors zijn op de zanger na, de dertig al lang gepasseerd. Toch wagen ze zich aan springerige rammelrock in de lijn van Kaiser Chiefs en Arctic Monkeys. “We verdienen het om gezien te worden.”

“Geen megalomane ambities, maar wel een onwijs kicke’ band”

Leonieke Daalder en Atze de Vrieze spraken Piet Raphael (36), bassist en zanger van The Excitors

WIE OF WAT ZIJN THE EXCITORS?
“We zijn een bandje uit Den Haag en nu ongeveer anderhalf jaar bezig. Onze zanger haalt de gemiddelde leeftijd gelukkig flink omlaag, hij is 25. Wij houden van eerlijke gitaren, geen windkracht tien gitaarsolo’s. Misschien dat we daarom niet typisch Haags zijn, eerder typisch blij! Het is ons gelukt om in de opnames van de EP onze live-energie vast te leggen.”

VANWAAR DE NAAM?
“We zijn een energieke band en willen die energie overbrengen, vandaar.”

3VOOR12 OORDEEL: ZO HOEKIG ALS DE KAAKLIJN VAN DAVID HASSELHOF. ZO SPRINGERIG ALS EEN RODEOPAARD EN ZO AANSTEKELIJK ALS EEN TOPPYROMAAN, MAAR HERKENT JE MOEDER JE NOG WEL? MET ANDERE WOORDEN: BLIJF WEL HERKENBAAR!
“Ha, grappig dat je dat zegt. We proberen juist een beetje toegankelijk te blijven. We kunnen veel gestoorder en gefreakter, maar kiezen er voor juist de muziek te communiceren. De bands die wij gaaf vinden, maken pure liedjes. We zijn nu aan een album aan het werken. Ga er maar vanuit dat je dan meer een context hebt, nu hoor je toch maar vier losse nummers.”

KEUZES:

SKA OF RAMMELROCK?
“Rammelrock.”

GELD OF HET MEISJE?
“Het meisje. Ik heb toevallig een heel leuke, vandaar.”

ENGELAND OF AMERIKA?
“Engeland, wat een prachtland. Ik ben er net nog geweest.”

WAAROM MAAK JE EIGENLIJK MUZIEK?
“Omdat dat het leukste is wat je kunt doen. We krijgen echt veel respons op wat we nu doen. Ik heb geen megalomane ambitie, maar ik denk wel dat we een onwijs kicke’ band zijn. We verdienen het om gezien te worden. Ik weet zeker dat we grote zalen en festivals in beweging kunnen brengen. Het eerste grote doel is om de plaat uit te brengen, dan zien we wel weer verder.”

WAAROM MOET IEDEREEN THE EXCITORS ZIEN OF HOREN?
“Kom eerste Kerstdag naar Paradiso, dan heb je de avond van je leven. Serieus!”