“Een broedplaats voor eclecticisme.” Dat is wat de Haagse band Acquoy voor ogen had toen zij 18 maanden geleden New Space Studios opzette. In de kelder van MOOOF, in het oude Kosovotribunaal op de Binckhorst, worden muzikanten gestimuleerd om buiten de muzikale lijntjes te kleuren. Helaas moeten de vrije zielen een nieuwe haven vinden, want in februari moet MOOOF leeg zijn. Maar New Space Studios kijkt verder dan de studiomuren. Zo lieten verwante acts The Prevaricators, Acquoy, Gary Spacey en Machina Volante afgelopen weekend hun visitekaartje achter in Amare.

In 2020 begint het avontuur: New Space Studios vestigt zichzelf naast de McDonald's aan de Binckhorstlaan. Omdat de repetitieruimte regelmatig wordt leeggeroofd, verplaatsen ze zich samen met 93 andere ondernemingen naar het nieuwe MOOOF op de Saturnusstraat. De nieuwe studio wordt in vier dagen in elkaar geknald. “We wilden zo snel mogelijk door. Het is wat geïmproviseerd, maar het werkt”, zegt Guus van Diemen die we kennen van Acquoy, Trenth en Machina Volante. Tussen de met purschuim bevestigde wanden werken Guus, Luna Becking en Leo Giger aan een nieuw project: Luna. Het zijn liedjes die Luna een tijdje geleden in haar kamer schreef. Het kersverse project van New Space Studios heeft wat weg van Beach House met een vleugje folk.

De kelder van New Space is een plek waar nieuwe projecten constant tot bloei komen, vertelt Guus. "Het is een plek waar creatieve zielen met elkaar in aanraking komen waar dat anders niet gebeurt. De kracht zit ‘m in de vrijheid en laagdrempeligheid. Door een eigen plek te hebben om te experimenteren, staan ze los van de rigide richtlijnen die vaak worden voorgeschreven in de muziekwereld." “Bij andere opname- en repetitieruimtes heb je vaak last van tijdsbeperkingen, gaat het alleen maar om zo efficiënt en zo commercieel mogelijk te produceren. Daarnaast ervaar je veel druk door goedkeuring. Hier heb je die hiërarchie niet", legt Leo uit.

New Space Studios

New Space Studios

Naast de mogelijkheid om eigen muziek op te nemen, worden er in de studio ook optredens georganiseerd. Deze worden opgenomen, gepost op hun YouTube-kanaal en de bands gaan naar huis met een ruwe mix. “Dit is ontzettend waardevol voor startende bands, tegenwoordig is het ontzettend lastig om dit ergens anders voor elkaar te krijgen,” meent Leo.

Volgens Piet Raphael, oud-leraar van sommige leden en de producer in de studio, zijn initiatieven zoals New Space Studios essentieel voor de leefbaarheid van de hofstad. Hij betreurt dat deze steeds vaker uit de stad verdwijnen: “Den Haag ziet zichzelf een stuk kleiner dan ze is. We hadden North Sea Jazz. Dat is nu weg. We hadden Parkpop. Ook weg. Wij, als burgers van deze stad, hebben er belang bij om ons creatief te kunnen ontwikkelen.” Omdat de studio uit MOOOF moet vertrekken, zijn Piet en Guus dan ook in gesprek gegaan met de gemeente om samen naar een nieuwe locatie te zoeken.

New Space Studios

New Space Studios x Amare

Met New Space Studios x Amare breidt het collectief zijn activiteiten uit naar buiten de studio. In het Haagse cultuurpaleis serveert New Space Studios op zaterdag 21 januari een vier gangen menu met een grote diversiteit aan acts. In een kleine ‘uitverkochte’ zaal van Amare staan de zoute snacks in plastic bekers op statafels klaar om de gasten te ontvangen.

Het aperitief wordt vanavond verzorgd door het jazz septet The Prevaricators. De van origine Leidse band wordt begeleid door contrabassist Hans Peek, de vader van Acquoy’s drummer Jens Peek. Wat aangekondigd werd als harde bebop blijkt uiteindelijk een stuk toegankelijker te zijn; een act waar het publiek lekker op kan binnenkomen en in de zaal neer kan dalen. Dat doet echter niet af van de diversiteit van het repertoire van echte vintage jazz tot modernere stukken. Terwijl er steeds meer mensen binnenstromen en ze wat lichtjes beginnen te dansen, tonen de aanwezige schermen een montage van sepia beelden waarmee we door het oude Parijs en New York reizen.

The Prevaricators

The Prevaricators

Na het voorgerecht stappen we uit het warme jazz bad. Uit de speakers klinkt luid: “Dames en heren, graag stilte in de zaal voor Acquoy, Acquoy, Acquoy.” Het zelfgeprezen fuzzrock powertrio komt op en de sepia montage verandert in een trippy vloeistofprojectie over de video-opnames van de bandleden en hun vrienden die de pan uit lijken te spacen. Acquoy, dat zijn naam dankt aan klein Betuws dorpje, begint kalm en in het Spaans. Nico Stapel Caraballo, zang en gitaar, laat graag flamenco-invloeden terug komen in Acquoy’s geluid. Hij vertelt hoe hij veel geleerd heeft van de Haagse Règâhs.

Het tempo wordt opgevoerd. Nico, Guus en Jens, allen gekleed alsof ze net terug komen van een weekendje Woodstock, razen als een sneltrein door hun setlist. Niet gek dat halverwege de bloemenblousjes en tanktops uit gaan. Met een duidelijke knipoog naar Jimi Hendrix, Cream en Led Zeppelin, weten het trio ongeveer een uur te vullen met eigen materiaal. De jonge rockers zijn vanavond in hun sas. Jens drumt strak, de zang van Nico en Guus vormt een warme harmonie, mensen dansen en het bier schuimt. Een prima hoofdgerecht dus.

Als toetje worden we verwend door Gary Spacey. Orion Nijman, de frontman, neemt demo's op uit improvisaties. Vervolgens worden deze “als een ruwe diamant geslepen” door drummer Leo, bassist Tom Lems en toetsenist João Barata. Die laatste werd onlangs toegevoegd aan het viertal. “Hij maakt ons echt compleet, we hebben nu echt ruimte om te ademen”, vertelt Orion opgetogen. Het is een essentieel element in hun geluid.

Orion’s bruine leren broek, zijn witte hoed en de pastelkleurige beelden van het uitgestrekte Nederlandse landschap maken het plaatje compleet. Gary Spacy, net als de rest van New Space Studios, klampt zich liever niet vast aan genres en vergelijkbare artiesten. Wij doen dat wel (sorry). Het klinkt een beetje als de grote bluesheren Jimmy Rogers en John Lee Hooker.

Gary Spacey

Na een goed diner hoort natuurlijk een afsluitende borrel. Die wordt verzorgd door het duo Machina Volante. Bij Guus en Piet is niets te gek. De muzikale hokjes worden door elkaar geslingerd door Guus achter de knoppen en omhelsd in wat absurde teksten door Piet. Elektronisch en een beetje gek. Een beetje zoals Prins S. en De Geit. Na het tweede nummer staat de helft van de zaal op het podium te dansen en komt de avond tot een feestelijk einde.

De positiviteit en gedrevenheid van New Space Studios is aanstekelijk. Wanneer zij een nieuwe plek hebben, willen ze nog meer doen van wat ze al deden: spelen spelen en nog eens spelen. Zelf zien ze de gedwongen verhuizing als een mooie kans om hun ruimte opnieuw in te richten en dieper te duiken in nieuwe opname techniek. En avonden zoals in Amare? Die doen ze graag nog heel vaak. Wij zijn benieuwd.

Machina Volante