Piet Raphael, bassist van The Excitors, regisseert Haganum-musical Piet Raphael, bassist van The Excitors, regisseert Haganum-musical

‘Wijsbegeerte, de musical’ zet 400 leerlingen op het toneel

, Lilian van Dijk,

Piet Raphael, bassist van The Excitors, regisseert Haganum-musical

‘Wijsbegeerte, de musical’ zet 400 leerlingen op het toneel

Lilian van Dijk, ,

Piet Raphael is bekend van de talentvolle rockband The Excitors, maar hij is ook actief op musicalgebied. Zijn vader Joe Raphael, begon dertig jaar geleden met musicals schrijven en regisseren voor het Haganum. Sinds dit jaar zet Piet, net als zijn vader leraar Engels, de traditie voort.

‘Wijsbegeerte, de musical’ zet 400 leerlingen op het toneel

Piet Raphael is bekend van de talentvolle rockband The Excitors, maar hij is ook actief op musicalgebied. Zijn vader Joe Raphael, begon dertig jaar geleden met musicals schrijven en regisseren voor het Haganum. Sinds dit jaar zet Piet, net als zijn vader leraar Engels, de traditie voort. Piet Raphael is niet alleen de regisseur van de musical, maar ook de dirigent van het schoolorkest. “Dat bestaat uit zestig leerlingen. We spelen grote symfonieën.” In zijn vrije tijd is hij bassist van de Haagse band The Excitors, die als één van de grote beloftes van Den Haag geldt. “Ik ben zelf een podiumbeest en ik heb geen moeite om met grote groepen mensen om te gaan. Ik heb al veel gedaan op projectbasis.” Piet komt uit een muzikale familie. Zijn moeder, Norah Tours, is zangpedagoge en concertorganisator van Podium Vocale. Piet kwam al vanaf zijn derde regelmatig op het Haganum. Net als zijn vader is hij oud-leerling. Hij studeerde Engels in Leiden en het Engelse Hull en studeerde af als literatuurcriticus. Toch bruist er onderwijsbloed in zijn aderen. ”Ik geef al zestien jaar les en mijn eerste baantje was vier keer per week huiswerkcursus geven op deze school.” Tien jaar lang zette hij vrijwel geen stap meer in het Haganum. Hij werkte op andere opleidingen in Den Haag, totdat zijn vader met pensioen ging. “Dat was juli 2006. Ik heb het van hem overgenomen.” Piet is met recht trots op zijn vader. “Hij heeft de traditie nieuw leven ingeblazen. Het schoolorkest heeft hij op een heel hoog niveau gebracht. De musicaltraditie heeft hij geïnitieerd. Hij heeft alle grote zalen van Den Haag gevuld met megaproducties.” ‘Wijsbegeerte’ gebruikt wel de teksten die vader Joe geschreven heeft, maar de muziek is gecomponeerd door Piet, samen met een vriend van hem, Michiel Münninghoff. “Hij is een top jazzpianist. Zijn laatste productie was Mama Mia! van Joop van den Ende, in Utrecht. Daar was hij orkestleider.” Het was hard werken. “We hoorden pas eind november, begin december dat we de Prins Willem Alexanderzaal konden gebruiken. Het was een waanzinnig leuke samenwerking. We hebben twaalf liedjes, een ouverture, een play out en een entr’acte geschreven en gearrangeerd met strijkers en blazers.” Het schoolorkest zal ook de musical begeleiden, aangevuld met oud-leerlingen. Dat wil ik als nieuwe traditie erin brengen.” Het Haganum trekt veel creatieve leerlingen. “Veel oud-leerlingen hebben hier de basis gelegd voor een carrière op het gebied van kunst en muziek. Omdat ouders weten dat we veel op dat gebied doen, trekken we elk jaar weer veel nieuwe leerlingen die interesse hebben in die sfeer. Als je in grote theaters hebt mogen staan, vormt je dat voor de rest van je leven en het geeft je inspiratie.” De musical wordt opgevoerd op maandag 16 en dinsdag 17 april in het World Forum Convention Center. Iedereen is welkom. Informatie of reserveringen: haganum@haganum.nl o.v.v. informatie musical.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag