Den Haag begint 2024 weer sterk met een flink aantal mooie releases; het belooft een interessant muzikaal jaar te worden. Van superactieve Haagse muzikanten die zelfs alter ego's aannemen om meer te kunnen uitbrengen tot aan elektronische knallers en hedendaagse rap.

Fuzzy Teeth

Snakes & Ladders

In voorgaande edities van Haagse Nieuwe schreven we al over enkele nummers van FUZZY TEETH die we zien terugkomen in de nieuwe EP Snakes & Ladders. De plaat bevat eerder uitgebrachte nummers als ''LAST DROP // SAME CURSE' en het nummer 'Strangelands' met een hoog Mac DeMarco gehalte.

Nu is hiernaast ook te genieten van een lekkere wegdromer zoals het nieuwe 'words', en 'In My Head' waarbij voor de bas een prominente hoofdrol is weggelegd. Deze combinatie aan nummers met allen een eigenzinnige sound maakt de plaat tot een mooi geheel, en spreekt boekdelen voor de veelzijdigheid van FUZZY TEETH.

Luister 'Snakes & Ladders' hier.

OLD MAN'S RIOT

As a King

Soms moet er bij de start van een nieuw jaar gewoon even lekker op een drumstel en een gitaar gebeukt worden, en gelukkig kan je daarvoor terecht bij OLD MAN'S RIOT. In hun nieuwe single 'As a King' zet de band een lekker energiek up-tempo ouderwets rocknummer neer, met snerpende gitaren en lekker ouderwetse songteksten over leven als een koning. 

Luister 'As a King' hier. Benieuwd hoe OLD MAN'S RIOT live klinkt? 9 maart is de band te bewonderen in Popradar.

Libertat

Rearrange

In December al even te bewonderen bij The Quiet Room Sessions (lees onze Haagse Haakjes) was het post-punk duo LIBERTAT. Nu is daar hun eerste EP genaamd Daily Driver. Niets doet daaraan vermoeden dat dit een eerste EP is; het is een plaat met drie snoeiharde nummers die de luisteraar een gevoel van spijt geven dat hier niet live naar geluisterd wordt. Stevige up-tempo punkrock met duidelijke Britse invloeden en een scherp randje, dit smaakt naar meer!

Luister hier naar 'Rearrange'.

Tess Merlot & Ben Cramer

Je n'ai plus 20 ans

Het nummer ‘Je n’ai plus 20 ans’ is geschreven door Tess Merlot zelf, samen met pianist Guillaume Marcenac. Als luisteraar word je volledig meegenomen in de Franse teksten en melodieën.

De accordeon aan het begin van het lied zet direct de toon voor een Frans chanson. Op deze single zingt Tess Merlot over ouder worden, carrièrekeuzes en bij jezelf blijven. In dit lied over vallen en opstaan hoor je een mooie harmonie tussen de twee zangers. Ze zingen dit lied uiteraard geheel in het Frans...

Lees de hele update hier.

Luister 'Je n'ai plus 20 ans' hier.

Joris Anne

Ik ben je kwijt

'Ik ben je kwijt' is een cathartische luisteroefening van singer-songwriter Joris Anne en die is zeker niet voor iedereen weggelegd. Samen met Kunsttranen mijmeren de twee over een verloren liefde op een verloren eiland van ielige synths en een hoop waas. Er zit een kunstig en experimenteel randje aan, maar wij worden er niet helemaal warm van. Al is dat met die titel waarschijnlijk ook niet de bedoeling.

Luister 'Ik ben je kwijt' hier.

Marko Verhip / Thor Kissing

Kwinkslag / Korte lijntjes" (feat. Drroomgordijnen) / Dit ljkt wel Dordt

Fervent volger van de Haagse Nieuwe is inmiddels wel bekend met Thor Kissing, minimaal al in de vorm van frequentie. In het kader van persvrijheid en transparantie: bij de redactie is er zelfs al een kamp voor en een kamp tegen ontstaan. Kortom, wij zijn er nog niet helemaal uit of hij zijn eigen rubriek moet krijgen. Goed, Thor dus. Deze maand bracht het Haagse muzikale werkpaard een heel album uit (Kwinkslag) onder alter ego Marko Verhip en danste hij met Drroomgordijnen op 'Korte Lijntjes'. Ten slotte is er een voorbode van een andere aankomende plaat, genaamd Kleinpop, uitgekomen 'Dit lijkt wel Dordt'. Hou jij het nog bij? Goed, we spreken elkaar volgende maand weer!

Luister 'Kwinkslaghier en luister 'Korte Lijntjes' hier. 'Dit lijkt wel Dordt' is hier te beluisteren.

Pink Yellow

That's how it goes (one kiss)

Het is altijd fijn als een nieuwe band je verrast. Zo ook PinkYellow, dat deze week debuutsingle 'That's How It Goes' uitbracht. En dat niet alleen: het nummer wordt vergezeld door een clip die er naadloos op aansluit. Naarmate de intensiteit van de beats toeneemt, rent de hoofdrolspeelster van de clip steeds harder weg van wat het ook is wat haar achterna zit, om uiteindelijk - net als het nummer - plotseling tot stilstand te komen, de luisteraar happend naar adem achterlatend.

Lees de hele update hier.

Luister ‘That's how it goes (one kiss)’ hier.

Rauwkost

Zonder Kloppen

Eerder deze maand bracht Rauwkost zijn eerste langspeler uit en wij waren erbij. In het voorjaar van 2023 spraken we met de band om de release van debuut-EP ‘Met De Deur In Huis’ te bespreken. Ditmaal kwam Rauwkost het huis binnen zonder te kloppen. Tijdens de release werd de Westlandse band vergezeld door een sax-trio. Het hele verslag lees je hier terug.

Luister 'Zonder Kloppen' hier.

Henk & Melle

BAUMHAUS

Haagse rootshelden Henk & Melle in de kelder? Jazeker, voor de releaseparty van de nieuwe plaat Baumhaus brachten de twee een bezoek aan The Grey Space in the Middle om een specifieke beleving neer te zetten. Eentje die past bij de spontane aard van de vierde langspeler. Bijzonder, omdat je bij binnenkomst een heuse bingokaart in handen gedrukt kreeg.

Lees het verslag hier.

Luister hier naar 'BAUMHAUS'.

Benito

Omdat et kan

'Omdat et kan' kent een sterke flow en ontspannen beat, daarmee brengt Haagse Benito een van zijn interessantste nummers uit. De rapper geeft een persoonlijk kijkje in zijn leven en angsten.

Benito rapt in zijn nieuwe track ‘omdat ‘et kan’ over de angst om niet succesvol te worden en wat de gevolgen daarvan zijn. Het zorgen voor je ouders, het beeld dat je kinderen van je zullen krijgen. Hij voelt een grote tijdsdruk om te slagen als artiest.  De hook van het nummer staat hier haaks op. “Ik zeg: gewoon omdat het kan en ik het wil doen. Die tegenstrijdigheid is hoe ik mij soms voel over het maken van muziek", legt Benito uit.

Lees de hele update hier.

Luister 'Omdat et kan' hier.

Burnout Boys

Leave It

Burnout Boys is inderdaad die band van BN'er Dennis Weening. Aanvanklijk klinkt de debuutsingle 'Leave it' als een doorsnee rammelrocktrack met een gezonde dosis adrenaline, maar uit het slotstuk blijkt dat het "jaren van schuren, schaven, slijpen, snijden, kneden, kitten, frezen, hakken, boren, buigen, plakken en polijsten" de moeite waard is geweest. Met producer Menno Bakker heeft Burnout Boys een nog titelloze plaat opgenomen die de rockers later dit jaar zullen uitbrengen.

Luister 'Leave it' hier.

Mariseya

Connecta

Schijn bedriegt als je alleen de intro van 'Connecta' hoort. Heel even lijkt het alsof je als luisteraar in een opzwepende Egyptische sfeer gaat belanden. Echter, als snel blijkt het dat Mariseya een iconische bassgedreven billenschudder voor ogen heeft. Na de intro is het eerste deel te vergelijken met een verleidelijke dans die als snel soepeltjes overgaat in het eerdergenoemde. Natuurlijk wordt de overgang gekenmerkt door subtiele airhorns. Ja, hier willen we meer van horen in Den Haag.

Luister 'Connectahier.

Unstable Rosie

Darkest Hour

'Darkest hour' is geïnspireerd op de uitspraak dat er na regen zonneschijn komt en dat is zowel te horen in de kernzin "it's the darkest hour right before dawn" als de stilistische muzikale keuzes de Unstable Rosie maakt in het nummer. Unstable Rosie springt op een soepele manier tussen rauwe rock en funky tussenstukken. Hierdoor ga je qua gevoel mee in hoe het nummer bedoeld is. Daar zit de kracht van deze Haagse band, het eerder genoemde thema weten de bandleden goed door te sijpelen in het geheel van 'Darkest hour'.

Luister ‘Darkest hour’ hier.

Flaire

Sociale Zaken

Haagse boyband Flaire heeft zojuist een mier en mierzoete EP uitgebracht vol spannende producties en vluchtige liedjes. Zo gaan op 'Seks' alle nuances uit het raam, met de weinig verhullende zin "hou je van seks?" Toch doen we daar de jongens wel een klein beetje te kort mee. Op 'Regie' horen we de act op muzikaal volwassen worden. Daarmee bedoelen we dat de Hagenezen niet meer in de lift zitten, Flaire is er. Flaire is niet meer een act met potentie, met dit soort tracks gaat de Haagse boyband ongetwijfeld scoren. Of gaat het hoog dansbare gehalte van 'Happy Weekend' daarvoor zorgen?

Luister ‘Sociale Zaken’ hier.

RACE

REMIND ME (of the color blue)

'REMIND ME (of the color blue)' is een moderne dancetrack die door zijn eigenzinnigheid doet denken aan die grote alleskunner Fred Again.. toetsen, een mooie sample, een uitzinnige 4/4 beat en dan opeens een rapsample. Het is alsof de ravers, grimerapkenners en de dancescene samenkomt. We beginnen opeens te snappen waarom RACE zijn eigen avond heeft in het Paardcafé (RACE All Night Long!).

Luister hier ‘REMIND ME (of the color blue)’ hier.

Wouter Mol

Aanbid

'Aanbid' is als een heerlijk zacht dekentje, gemaakt van fluweel. Het is een serenade voor de luisteraar, waar Wouter Mol je hoogstpersoonlijk naar een dromenwereld brengt. Laten we specifiek zijn, dat is geen kunstje of een truc, dat ligt hem vooral aan de manier waarop Wouter zijn zachte stem soepeltjes laat samensmelten met de instrumentatie en dit heel mooi verweeft in een opbouw naar het einde toe.

Luister ‘aanbid’ hier.

Niko

Like It Is

Niko begint het jaar goed met 'Like it is', een lekkere indietrack die de melodieën en verfijnde smaak van een indiegroep vermengen met een 70's glam esthetiek. Het nummer is een voorproefje op een onaangekondigd album dat in september naar alle waarschijnlijkheid gaat uitkomen. 'Like it is' doet verlangen naar die vrije dag aan het strand of aan een zwembad. En naar de zomer, wanneer het nieuwe album gaat uitkomen.

Luister ‘Like It Is’ hier.

SCHMOOG

Follia

SCHMOOG is het project van Jip Schwering, een getalenteerde muzikant die al op 12-jarige leeftijd in aanraking kwam met zijn eerste instrument: de drums. Samen met Willem van Dijk is 'Follia' geproduceerd en het resultaat is verbluffend. De coverart doet denken aan een gitzwart of experimenteel werk denken, maar 'Follia' is meer. Het is de figuurlijke culminatie van artiesten als Bon Iver, Frank Ocean en Ásgeir. Een wonderlijke mix van melancholische melodieën en knap samenhangende instrumentatie. Ah, en ja alles is precies warm genoeg geproduceerd en afgemixt waardoor je luistert naar een nummer tussen een open haard en een keramische kruik.

Luister ‘Follia’ hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.