Morgen is het zover, dan gaat Grauzone 2024 van start met drie volwaardige festivaldagen, met acts verspreid over zo'n elf locaties. Donderdag, trapt Grauzone af met gratis programma GrauStad in de Zwarte Ruiter. Kortom, een propvol blokkenschema dus. Om de keuzestress te verlichten hebben wij vijf niet te missen acts op een rijtje gezet.

Supergroepen zijn in theorie vaak een mooie optelsom van de creatieve geesten van andere bands, in het geval van Amerikaans-Italiaans Nuovo Testamento is dat Horror Vacui, Sheer Mag, Tørsö, Terremoto en Crimson Scarlet. In de praktijk merk je toch vaak dat de vaak unieke geluiden met elkaar botsen of elkaar niet goed aanvullen. Gezelschap Nuovo Testamento mengt italo disco op zo'n pakkende manier met duistere pop dat we je alvast het volgende meegeven: dit gaat een Grauzone-hoogtepunt worden. Luister Love Lines maar even goed van voor naar achter door. Missen is ook geen optie, want de act staat zowel op vrijdag als op zaterdag op het programma.

Vrijdag / PAARD Kleine Zaal / 23:25

Even puur uitgaande van het kritische succes van Useless Coordinates, dan gaat het optreden van Drahla helemaal goedkomen. Met sonische penseelstreken bouwt de band aan een interessante toekomst voor uitzichtsloze thema's als rouw en trauma. Dit is een band die elke noot laat tellen en achter elke gitaaraanslag een verhaal zoekt. Wij hopen in ieder geval dat we zaterdag wat te horen krijgen van de tweede langspeler angeltape, die 5 april gaat uitkomen. 

Zaterdag / Kleine Zaal / 20:50 uur

De Belgen van Meltheads zijn geen onbekenden op de Haagse podia. Zo braken ze al twee keer de tent af tijdens Sniester en stonden ze in PAARD in het voorprogramma van de Belgische legendes van dEUS. Over een van die optredens schreven wij het volgende: “zanger Sietse Willems heeft het welwillende publiek al vanaf het begin in zijn greep: de pits kolken rijkelijk en iedereen schreeuwt enthousiast mee”. Nu is er echter debuutalbum Decent Sex, dat 9 februari uitkomt. Recordsonvinyl.nl hoorde ‘m al en spreekt van “een pakkende en spitse gitaarrockcocktail die inslaat als een bom”. Dat Meltheads tijdens Grauzone een must see is, lijkt dus evident.

Zaterdag / Paardcafé / 22:30

In 2022 werden we compleet verrast door Dlina Volny. De in Litouwen gebaseerde dark-disco act komt uit de stal van het roemruchte label Italians Do It Better. Dit jaar kan je de groep aanschouwen in de bloedmooie Barthkapel, dé reden van ons enthousiasme. Een klein minpuntje misschien, er is in de tussentijd niet nieuws uitgebracht vanuit kamp Dlina Volny. Zouden we dat willen? Jazeker.

Zondag / Barthkapel / 19:30 uur

'Vaandeldragers van de Haagse postpunk' Lifeless Past is een act die gewoon thuishoort op Grauzone. Met elke release geven ze ons 'melancholische hart' weer een ferme slinger. In een livesetting idem. En dat terwijl ze meestal maar twee live bandleden hebben. Het Haagse duo is de oplossing voor de laatste-festival-dag-kater. Mocht je dit achteraf pas lezen, op zaterdag 2 maart kan je ze meepikken in de Zwarte Ruiter, waar ze een dubbel single release doen met My Girlfriend. 

Zondag / Paardcafé / 22:00

Grauzone 2024

Kaarten voor Grauzone 2024 zijn al enige tijd uitverkocht, maar als je een echte nachtbraker bent dan is er nog hoop. Via de website kan je nog kaarten kopen voor het nachtprogramma op vrijdag en zaterdag.

Plus, op donderdag 8 februari kan je genieten van een gratis programma in de Zwarte Ruiter, alle informatie kan je hier vinden.