Sky Feliz is samen met Prins S. en de Geit te horen op de POWERED BY PAARD 7” single van 2023. Dat betekent dat PAARD in Sky Feliz iemand ziet die de Haagse scene snel zal ontstijgen of dat al is. Vergaloppeert de Haagse poptempel zich hier? Wij gingen voor antwoorden naar haar optreden in de Kleine Zaal van PAARD. Daar had de zangeres een verrassing: diezelfde avond kwam haar debuut-ep uit. Genoeg reden om ook een gesprek aan te knopen.

Sky Feliz komt op, zegt niets en pakt de microfoon. Spots verlichten de zangeres, die is gekleed in boots, een korte rok en een cropped hoodie van dunne stof, van achter. We zien haar gezicht niet, wat het mysterie voedt. Met enkel de toetsen bezet wordt 'Past Life' ingezet. Sky Feliz’ stem zweeft over de klanken van de synth, op een trage beat; All eyes on Sky Feliz. De intimiteit staat gelijk dusdanig dat het publiek pas na enkele seconden stilte klapt. Niet hard, wel vol.   

Sky Feliz roept ons nader tot haar, naar voren, naar het podium. De overige muzikanten pakken hun instrumenten: drum, gitaar, bas en beat/sample-machine. '123' wordt ingezet, met een, eerlijk gezegd, wat simpele, herhalende riedel als een slaapkiedje. Toch, juist dat simpele toont dat Sky Feliz’ goede stem sterk de kwaliteit bepaalt van haar, zelfgeschreven, nummers. De muzikanten vullen het nummer langzaam verder in. Als verven met nummers komt hier de bas, daar een beetje drum, etcetera. Pas als je een R&B nummer met muzikanten ziet, snap je hoezeer dit genre bijkans minimalistisch is qua instrumentarium. Dat maakt het zo moeilijk goede R&B te maken: weinig is moeilijker dan veel. Hier is niets te veel.

Sky Feliz

Sky Feliz

Sky Feliz bouwt de beat langzaam op met het gevoelige 'Linger On', gevolgd door 'Floetry -  Say Yes'. Het publiek wiegt ingetogen mee. Da mood is smooth, totdat de zangeres 'The Middle' aangekondigd: “This song is about eating, and I don’t mean food”. De dames in de zaal weten wat er komt en zingen mee, terwijl sommige heren er wat beduusd bij staan. “You gotta lick it good”. Zelfs de jongedame in de cargo’s met het mouwloze t-shirt, tot nou toe met de handen in de zakken, danst als een paaldanseres zonder paal. Een nummer over seks niet plat, niet vulgair maken, maar juist romantisch, intiem en iets ondeugend; dat is moeilijk; en Sky Feliz doet het. Klasse.

Gedurende het concert hoor je telkens weer hoe een volle band zoveel meer brengt dan een backing track. Meer nog, het is een teken van een goed concert, van een goede artiest, als het live welhaast beter is dan op de plaat, zoals hier. Dat komt met het laatste nummer vol tot uiting als de muzikanten het R&B genre verlaten. Gitaar en drum gaan vol op het orgel en landen het nummer 'Patience' midden in het funk metal genre van Living Colour.

Sky Feliz

Yaell Campbell

Hoewel Spotify’s top vijf van Yaëll Campbell vooral bestaat uit Nu-soul georiënteerde alt hip-hop, is het die ene uitzondering, 'Dreams & Demons', die de toon van het optreden zet. Grof gezegd een stijlmix tussen Maxwell, Jack Johnson en Bill Withers. Die laatste wordt door Yaëll aangehaald als hij een stukje “Ain’t no sunshine when I’m gone” persifleert. Toch lef als je jezelf aan een vergelijking met een dergelijke grootheid blootstelt. Het moet gezegd worden, zeker qua stem, staat Yaëll er dan niet slecht op. Zijn liedjes zijn op dit optreden niet super memorabel, maar wat Yaëll hier doet, doet hij goed. Houd deze jongen in de gaten!

Over Sky Feliz

Direct na haar succesvolle optreden spreken we elkaar bij haar kleedkamer. Het is net duidelijk geworden dat haar nieuwe EP over een uurtje op alle streamingsdiensten staat. Natuurlijk willen we dan even wat meer brengen dan een concertrecensie. We staan in een mêlee van mensen. Om ons heen is iedereen extatisch op een opgeluchte manier. Er is ontlading en intense vreugde. De grote support-groep van Sky Feliz staat om haar heen als een warm deken van liefdevolle energie. Middenin, ietwat beduusd, met ogen vol puur geluk, staat de zangeres zelf. Daar en dan besluiten dit moment niet te verstoren en dus voor de volgende dag af te spreken voor een gesprek.  

Dat het na afloop van het concert nog lang onrustig bleef, beaamt Sky Feliz desgevraagd de volgende dag, om vier uur in de middag aan de koffie. “Ik ben van het Go-Big-or-Go-Home. Naar dit concert was lang en hard toegewerkt. Dus na het concert was er een zieke ontlading.”  Die ontlading verraadt ook de passie van Sky Feliz. Dat is aan de ene kant niets half doen, en ook dingen intens beleven. Zo in het leven staan is wat haar nummers inspireert. Dat is de intimiteit die we horen in haar liedjes.

“Elke song komt uit een mood, een passie, voor mensen en voor het leven.” En een passie voor optreden, voor performen. De zangeres is echt Sky Feliz, maar Sky Feliz is ook een personage. Net ver genoeg van haar af om Sky Feliz te kunnen zijn zonder er aan onder door te gaan. Daarom zien we op haar socials Sky Feliz “doing what she does”, maar we zullen gaan pics n reels gaan zien van de artiest die ontbijt of boodschappen doet. “Ik ben performer, artiest. Voor mij betekent dat subtextualiteit en het creëren van een concert; niet zo van ‘Ik ben Sky Feliz en ik zing een liedje’.” Ze bloost dankbaar als wij haar vertellen dat wij haar concert inderdaad zo hebben ervaren.

“Ik ben niet zo van het zwoeldoenerige.” Je zou het een verrassende uitspraak van een R&B-artiest kunnen noemen. Het genre wordt door de minder ingewijden immers juist als zodanig gezien. “Bij een concert moet het tastbaar worden. Ik wil daar zijn met mijn publiek, samen. Het moet echt zijn: wat ik zing, hoe ik het zing, en wat ik oproep.”  De passie waar Sky Feliz over spreekt, klinkt ook in haar antwoorden door. Dit is een dame die weet wat en hoe ze wil. Belangrijk: ze is bereid daarvoor te werken en te lijden.

“Liever één concert een goeie volle show met muzikanten, passie, en contact, dan vijf shows met een backtrack.” Het braderie en jaarmarkt circuit hoeft Sky Feliz dus niet te bellen. We kijken vol verwachting wie haar wel gaat bellen, waar haar eerste album haar brengt, welke nieuwe nummers we nog kunnen verwachten en hoeveel groei er in deze groeibriljant zit. Aan de passie, het talent en de ambitie zal het niet liggen. Haar eerste album, Patience, bevestigt dat wel.  

Sky Feliz