'Who the f*ck is Valice?' schreven we in juni. In de vier jaar dat het duurde om het eerste album te maken, werden diverse bandleden van Valice voor de eerste en tweede keer vader of moeder. Zangeres Willeke Brittijn heeft naast haar vierjarige hartendief Liam ook een ‘echte’ baan als psycholoog. Ze woont met gezin in Pijnacker. Al met al niet het typische profiel van een zangeres van een beginnende band. Dus: Who the f*ck is Willeke Brittijn?! Tijd voor een Oh Ja Joh.

Naam
Wilhelmina Johanna Frederic Brittijn.

Geboortedatum en -plaats
1 oktober 1987, Den Haag

Heb je huisdieren?
Ja, Pica, een dwergpapegaai. Die zijn lekker stil. Ik heb haar al sinds ze een kuiken was en moest haar voeden met babypap. Dat schept wel een band. Nu zit ze in mijn haar, en zit ze ’s avonds altijd bij me. Als ze wil drinken, vliegt ze naar de kraan en als ze wil eten, vliegt ze naar de koelkast.

Doe je aan sport?
HIIT! High Intensity Interval Training. Twee keer per week doe ik dat thuis met mevrouw You Tube. Dat is een harde afspraak die ik met mijzelf heb.

Wat is je beste gewoonte?
Doorpakken! Als ik iets doe, dan doe ik het wel of niet. En als ik iets doe, dan doe ik het goed: all-in!  Dat blijkt ook wel uit mijn HIIT-training thuis.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik heb geen 'zand erover knopje.' Dat is een beetje de andere kant van dat doorpakken… ik kan lang boos blijven en lang in iets negatiefs blijven hangen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Oef… Nou, tijdens een introkamp met de studievereniging moesten jongens en meiden in zwemkleding worstelen, ingesmeerd met groene zeep. Dat was voor de lol. Maar ik ben fanatiek dus ik ging er vol in. Ik wilde winnen. Helaas was mijn tegenstander minstens zo fanatiek. Toen ik als verliezer uit de wedstrijdroes kwam, was het stil… bleek mijn bikini topje omgedraaid op mijn rug te zitten! Supergenant!

Wat laat je het liefst bezorgen?
Kleding! Mijn guilty pleasure. Een keer per half jaar bestel ik bakken tegelijk, kies thuis alles uit, en stuur dan de rest terug. Alles om de keuzestress in de winkel te vermijden.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Liam, mijn vierjarige zoontje, maakt mij doorgaans wakker. Dus het eerste wat ik doe is hem een knuffel geven.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Strandtent 14, Kijkduin. Het strand is sowieso geweldig. Het randje van de wereld. Je laat hier de wereld echt achter je. Gek genoeg ben ik wel een beetje bang voor de kracht van de zee, ik ga dus nooit ver de zee in… Ik maak echt een diepe buiging voor de zee. Moeder natuur, en dan zeker de zee, zijn op die manier een soort van mijn God. 

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het Zuiderpark. Dat is zo’n prachtig park! Maar nu is het een vuilnisbelt. Mensen gaan BBQ’en en als ze weg zijn, ligt er een explosie van vuilnis. Ook moet Parkpop terug, en dan ook terug naar het Zuiderpark. En dan ook gelijk ‘Night at the Park’ terug. Dat was echt supergaaf!

Wat is je stamkroeg? 
Tsja…  ik woon in Pijnacker met een kind van vier… mijn stamkroeg is het schoolplein van Liam’s basisschool, hahaha. Maar voorheen echt wel Momfer de Mol. 

Wat is het beste Haagse initiatief? 
Ready2play. Ik ben daar zelf begonnen toen ik een jaar of 18 was. Mijn broer (gitarist van Valice, red.) zat daar al en kende ook onze drummer via die weg. Ze helpen zoveel muzikanten zo goed! Toen we in 2022 met Valice op het Malieveld speelden, hadden we weer een oefensessie met Johan gepland voor een extra boost. Dat voelde weer helemaal vertrouwd!

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Dit wordt het jaar van The Indien! Ik heb zangles bij Rianne. Haar muziek is goed, haar stem geweldig, en het is zo’n lieve meid. Wat ik ook bewonder, is hoe ze bezig is met haar vormgeving, om het imago als band. Als ze weer tourt, wil ik in het voorprogramma!

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Ik kan niet zoveel met deze vraag… er zijn dingen die ik zelf niet leuk vind, maar dat maakt het nog niet overschat.

Wat vind je onderschat in de Haagse Scene?
De zakelijke kant van muziek! De kosten voor de oefenruimte, een plaat maken, boekingen… Voor die zakelijke kant zou ik wel een collegiaal platform willen in Den Haag, om beginnende bands te helpen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Liam. Dat ik mijzelf als moeder kan meemaken uit zijn perspectief. Anders met extreme sporters. Zoals duiken zonder zuurstoffles, honderd meter diep. Dat staat zo ver van mij af!  

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Als ik mensen heb teleurgesteld, en ik denk eigenlijk al snel dat ik dat doe. Nou ja, breder gezien, onopgeloste misverstanden, dat trek ik niet. Dat vind ik echt zo irritant.

Welk nummer mag gedraaid worden op je uitvaart?
´In the Silence´ van J.P. Cooper. Hij zingt “There is still love in the silence”. Dat moeten mensen meenemen van mijn uitvaart: dat mijn liefde er nog steeds is als mijn  lichaam weg is.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Tones and I, Sebastian Krenz, Michelle Branch.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Die kleren dus… Oh en Disneyliedjes! Ik zou zo graag de stem van een Disneyprinses willen doen! Bij dezen, een open sollicitatie.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul. Of wacht, een oorbel is ook een piercing, dus ik heb er twee. Maar nee, tatoos zijn te definitief voor mij. Ik houd ervan om betekenis te leggen in sieraden die ik draag. Bijvoorbeeld deze ketting die ik om heb. Dat is gemaakt van de moedermelk die ik gaf toen Liam klein was.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
'
Spice', de eerste plaat van de Spice Girls. Ik was baby spice, Emma.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Daar ga ik niet over. Ik heb in elk geval niets met hitjes met autotune of met covers... Oh, wacht, Madonna is echt wel klaar! Toch?!

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Psychologie. Onze teksten zijn geschreven vanuit een fictief karakter. Haar psychologie werken we helemaal uit op ons album. Ik heb het ook gestudeerd en werk als psycholoog.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja, en dan het liefst zo dicht mogelijk bij Kijkduin.

Doorgeefvraag van Thor Kissing: Ken je Thor Kissing, en zoja, wat vind je ervan?
Nee, ken ik niet. Raad je het aan?

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Met welke overleden persoon zou je een duet willen zingen?

Valice - Willeke Brittijn