De eerste, pakweg, twintig foto's die je vindt als je de naam Thor Kissing googelt, zijn van acteur Chris Hemsworth en actrice Nathalie Portman. Verder heeft Thor Kissing niets met het Marvel-universum te maken. Wel behoren onder andere Lucky Fonz III, Meindert Talma en Lyckle de Jong (van De Witte Kunst) tot de grootste fans van de beroepsmafketel. Na de onnavolgbare set op Sniester is ook een deel van de redactie van 3voor12 Den Haag fan van de zanger met de goudeerlijke, heerlijk vreemde en soms prachtig ontroerende liedjes. Eigenlijk willen we, op de releasedag van zijn zestiende hoofdalbum 'Salmiak' (zie onderaan het artikel), alles van het schrijfproces en de inspiratie van Thor weten, maar laten we beginnen bij de basis. Tijd voor een Oh Ja Joh?!

Naam
Thorsten Rembrandt Frederik Kissing. De naam Thorsten komt uit een boekje met de mooiste babynamen en stamt natuurlijk uit de Noorse mythologie. Rembrandt is mijn oom, die heet ook echt Rembrandt van Rijn, net als de schilder. Frederik is naar mijn oom Freek, die is in de jaren zestig op vijftienjarige leeftijd overleden. Ik heb hem nooit gekend. Tot slot ben ik laatst eindelijk achter de afkomst van Kissing gekomen. Ik heb heel ver in het verleden familie uit Duitsland gehad en in Beieren is er een plaats die Kissing heet, dus ik denk dat het daar vandaan komt. 

Geboortedatum en -plaats
22 september 1998 hier in Den Haag, in het Bronovo ziekenhuis.

Heb je huisdieren?
Ja, ik heb twee katten. Ze heten Google en Fluksie, de eerste is vernoemd naar de zoekmachine en Fluksie heb ik helemaal zelf bedacht. Vroeger had ik nog een hondje Midas, daar schrijf ik nog veel liedjes over. Ook heb ik op Spotify een impersonatie van Midas, dan doe ik alsof ik hem ben die zingt. Daarnaast heb ik ook een hond gehad die Jibber heette, die had verlatingsangst en blafte de hele buurt bij elkaar als we zonder hem ergens naartoe gingen. Daarom hebben we hem weg moeten doen. Het hele verhaal kan je horen in het nummer 'Hello Mr. Doggow'.

Doe je aan sport?
Nee, ik wandel een keer per week. Ik heb niet zo veel met sport. Mijn vader kijkt wel voetbal, maar ik heb er nooit wat aan gevonden.

Wat is je beste gewoonte?
De hele dag met muziek bezig zijn. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Klusjes uitstellen, alledaagse dingen. Daar ben ik mee aan het werk, dat ik daar beter in ga worden. Daar ben ik al jaren mee bezig, maar recentelijk gaat dat steeds beter.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Daar ga ik geen antwoord op geven.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Platen, ik bestel vaak online LP's. Als ik iets via Spotify ontdek dat ik leuk vind, koop ik het op plaat. Spotify betaalt de artiest niet goed genoeg uit, dus ga ik gewoon een plaat kopen. Ik heb een hele grote collectie.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Denken aan muziek en het opzetten om mijzelf wakker te schudden. Vanochtend was dat de nieuwe van George Clanton Ooh Rap I Ya, dat album heb ik ook net besteld vanuit Amerika. Ik heb het al dagen constant op repeat staan.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Heb ik niet echt. Ik vind alle plekken in Den Haag wel prima. Ik heb onder het alias Wilco en de Leugendetector wel een nummer gemaakt over dat ik weg zou willen uit Den Haag, een soort punky protestversie van 'O, O Den Haag' van Harrie Klorkestein. Maar dit was meer omdat ik een protestlied wilde schrijven. Ik vind Den Haag leuk!

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou willen dat de Schilderswijk een meer positieve uitstraling krijgt. Ik woon er zelf niet, maar ik vind het lullig voor de mensen die daar wonen en niet meedoen aan al die rellen. Want ook zij komen in een slecht daglicht te staan.

Wat is je stamkroeg?
Ik ga niet zo vaak naar kroegen, maar als ik naar een kroeg ga, is het vaak De Zwarte Ruiter. Daar is vaak ook leuke live-muziek. Ik heb MICH daar ooit zien optreden.

Wat is het beste Haagse initiatief?
33/45, dat vind ik een superleuke platenwinkel. Ze kennen me daar inmiddels wel een beetje en ik heb er tijdens Sniester opgetreden. Verder hebben ze een goed aanbod, je ziet er veel dingen die je niet in Nederlandse platenwinkels zou verwachten. Veel hyperpopartiesten, zoals Dorian Electra die ik niet eerder in een Nederlandse platenzaak ben tegengekomen. Ik heb er ook mijn verzameling van de Kick-serie van Arca compleet gemaakt, die hadden ze allemaal. 

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik wil bijna mijzelf zeggen. Ik wil niet egocentrisch overkomen, maar ik denk dat mensen mij moeten checken als ze dat nog niet hebben gedaan. Ook gezien de grootte van mijn oeuvre. Het zal mij niet verbazen als ik ooit cultstatus in Nederland bereik.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Goldband, ik heb ze vorig jaar live gezien en ik vind ze een beetje overhyped. Ik vind ze wel leuk, maar een beetje too much. Ze willen naar mijn idee teveel op bands als Doe Maar lijken. Op dit moment zijn ze denk ik ook net zo groot als Doe Maar in de jaren tachtig.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Het eerste dat in mij opkomt is het solowerk van Lyckle de Jong van De Witte Kunst. Hij maakt heel mooie synthesizerdingen waar mensen nog wel van kunnen leren.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik denk dat ik wel tevreden ben met mijzelf.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Soms heb ik muziek opstaan en dat krijg ik dan niet meer uit mijn hoofd. Ik had het laatst met het nummer 'Teen Rebel' van The Haunted Youth, nou they haunted my dreams. Ik lag er helemaal wakker van. Een beetje te catchy om vlak voor het slapengaan te luisteren. Uiteindelijk kon ik slapen nadat ik wat slaappillen had ingenomen.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je uitvaart?
'The Whole World Window' van Cardiacs, dat is denk ik wel het mooiste nummer ooit in terms of rauwe emotie. Het is een krachtig nummer en aan het eind klinkt een slotakkoord waarbij je denkt dat het doek van je leven valt. Een heel mooi en heldhaftig einde en daarna gaat het normale leven weer door en hoor je allemaal stadse geluiden. Dat is wel hét nummer dat op mijn uitvaart moet worden gedraaid.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Ik heb van Jaap van der Velden van The Homesick de privé soundcloudlink naar het nieuwe The Homesick-album gekregen. Die is nog niet eens uit maar ik ben hem al grijs aan het draaien, die vind ik zó goed.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Het is heel cliché om dit te zeggen, maar je hoeft je niet te schamen voor iets dat je mooi vindt. Ik vind Guilty Pleasure een beetje een flutterm. 

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Nul. Ik zou opzich een tatoeage willen van de naam van mijn beste vriend Marijn in zijn handschrift. Hij is overleden door zelfmoord. Ik heb ooit al een album over hem gemaakt en daar staat zijn naam ook in zijn handschrift op. Ik weet nog niet zeker of ik mijn lichaam wil laten bekladden, maar hiervoor zou ik het wel overwegen.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl. Behoefte aan een luisterend oor? De Depressielijn is bereikbaar via 088-5054334.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste cd die ik van mijn eigen geld kocht was Life In Cartoon Motion van Mika. Inmiddels heb ik deze ook op vinyl.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Dat zijn er wel aardig wat, zeker wat betreft heel commerciele, overhypede, top40 muziek. Dingen als die lulhannes van een Jason Derulo

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Dingen die zomaar in mijn hoofd opkomen. Alles wat in mijn hoofd opkomt zet ik om in muziek en dat breng ik uit, ofwel onder de naam Thor Kissing of onder mijn weird side Thorsten R.F. Kissing. Er zijn best veel mensen die fan zijn van dat weirdere werk. De artiest Kunsttranen uit Rotterdam vertelde me laatst dat hij een heel album met nummers als 'CAT AND DOG' zou willen horen.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Dat weet ik niet. Ik kom weleens in Groningen, bij Elias Elgersma van The Homesick over de vloer. Dat vind ik ook een heel leuke stad met een leuke muziekscene. Ik overweeg soms de mogelijkheid om, als ik ooit op eigen benen kom te staan, daar te gaan wonen. Ik vind de Haagse en Groningse scene on par

Doorgeefvraag van Tinko Boddendijk: Ben je lief genoeg voor jezelf?
Ja, dat denk ik wel. Ik vind zelf dat ik een heel lieve jongen ben en dat bevestigen mensen om mij heen. Ik ben ook lief voor mijzelf.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Heb je weleens van Thor Kissing gehoord en zo ja: wat vind je ervan?

Vandaag kwam het nieuwe album van Thor Kissing 'Salmiak' uit. Beluister het hier!