Ieder jaar brengt PAARD een 7” single uit waarop twee lokale artiesten in de spotlight worden gezet. Wij hebben bijvoorbeeld de singles met onder meer Son Mieux, Tess et les Moutons en AVA NOVA erop nog in onze platenkast staan. Dit jaar zet het poppodium de Haagse talenten Imbos en Maxine in het zonnetje. Maar PAARD, onder de naam Powered by PAARD, gaat dit jaar nog een stapje verder: naast de single verschijnen er ook twee videoclips, opgenomen in - je raadt het al - PAARD. Ook werd de artiesten de hemd van het lijf gevraagd. Het resultaat daarvan lees je hieronder.

MAXINE

Hoi Maxine! Wie ben je?
"Ik ben Maxine, artiest en songwriter. Ik schrijf veel voor andere artiesten. Nu vooral voor Vlaamse en Nederlandse artiesten, maar ook internationaal. Voor mijn eigen project schrijf ik Scandinavische popmuziek." 

Hoe is muziek in je leven gekomen?
"Eigenlijk was het er altijd al. Mijn ouders zijn allebei grote muziekliefhebbers. Mijn moeder is Indisch en heeft in allerlei Indische rockbandjes gezeten en mijn vader en oma speelden piano. Als tweejarige neuriede ik vaak mee met liedjes als 'My Heart Will Go On'. Ik weet nog goed dat mijn moeder op die momenten zei: dat wordt een zangeres."

"Op jonge leeftijd begon ik in musicals te spelen en zong ik in een kinderkoor. Ik was acht toen ik voor het eerst voor publiek optrad. Gelijk wist ik voor mezelf dat ik wilde blijven performen. Ik hield ook van die aandacht op het podium als kind. Als ik in een vriendenboekje moest schrijven wat ik later wilde worden, schreef ik altijd 'ik wil ster worden'. Naarmate ik ouder werd veranderde 'ster' in 'songwriter'."

Kun jij je nog het eerste nummer herinneren dat je schreef?
"Het eerste nummer dat ik schreef was tijdens een les op het muziekplan van het Segbroek College. Het liedje ging over een crush en ik ging de situatie ontzettend dramatisch uitbouwen, alsof wij al jaren in een relatie zaten. Terwijl die jongen niet eens wist dat ik hem überhaupt leuk vond. Volgens mij staat deze track ook nog op Youtube. Elke keer als ik hem hoor denk ik 'o god, wat een heftige lyrics'. Het is allemaal heel extra en groot. Laten we het houden op het feit dat ik in een Taylor Swift fase zat."

Wanneer besloot je verder te gaan in de muziek?  
"Dat is vanzelf gegaan. Omdat ik al zo vroeg met muziek bezig was, wist ik niet beter dan dat ik dit zou blijven doen. Het moment dat ik ontdekte dat er ook echt songwriting studies waren, ging mijn ambitie in een stroomversnelling en wilde ik koste wat het kost voor anderen gaan schrijven. Ik ben in Zweden songwriting gaan studeren en pas sinds ik weer terug ben in Nederland, ben ik ook weer voor mezelf gaan schrijven."

Is het anders om voor een ander te schrijven dan voor jezelf?  
"Ja compleet. Het ligt er volledig aan wie je tegenover je hebt. Bij elke artiest verschilt het taalgebruik. Als je vaker met die artiesten hebt geschreven, weet je wat voor woorden je moet gebruiken en wat voor melodieën daarbij passen. Sommige artiesten schrijven wat meer metaforisch, anderen schrijven wat grover."

"Zelf gebruik ik alle nummers die ik niet kan stoppen in andermans muziek. Die gaan meestal over waar ik op dat moment mee zit. Maar ook over ervaringen van anderen. Alles waar ik, mijn vriendinnen en mijn familie mee dealen, daar haal ik inspiratie uit om weer liedjes te maken."

Welke persoonlijke eigenschap van jezelf waardeer je het meest?  
"Mijn empathisch vermogen. Mensen waarmee ik schrijf voelen zich veilig genoeg bij mij om al hun geheimen te vertellen en emoties de delen. Ik schrijf voor mensen die in de spotlight staan en van wie elke stap onder een vergrootglas ligt. Dat zij zich comfortabel genoeg voelen om open tegen mij te zijn, en niet bang te zijn dat ik iets aan RTL Boulevard doorspeel, is iets waar ik trots op ben."

Singlehoes Maxine

Wat zijn jouw ambities? 
"Veel live spelen! Ik hoop natuurlijk arena’s te vullen, maar in de tussentijd zou ik graag mijn eigen tour willen doen in verschillende steden voor mensen die speciaal voor mij een kaartje kopen. Laatst speelde ik mijn allereerste show in de Melkweg en daar zag ik opeens dat er mensen naar mijn gig kwamen die ik helemaal niet kende, maar gewoon mijn muziek vet vonden. Dat is als beginnende artiest geweldig om te zien. Ik heb een hele leuke klik met mensen die mijn muziek luisteren."

Hoe werd je gekozen voor de Paardsingle?  
"Vanuit mijn management kreeg ik een berichtje dat ik uitgekozen was voor POWERED BY PAARD. Ik vond het gelijk vet, maar wist nog niet precies wat het inhield. Er werd uitgelegd dat je als wordt belicht bij PAARD, dat je op de 7” single komt te staan en een livevideo mag opnemen. Dat is natuurlijk te gek! Voor mij is het een hele eer en zelfs nostalgisch omdat ik zo vaak in PAARD ben geweest en uit Den Haag kom."

 

IMBOS

Wie ben je?
"Mijn voornaam is Jelle en mijn achternaam is Imbos. Ik maak maatschappijkritische synthpop."

Hoe raak je geïnspireerd?
"Mijn inspiratie komt vanuit verwondering. Bijvoorbeeld over het feit dat mensen in complottheorieën geloven; de overheid zou via vliegtuigen chemtrails verspreiden. Dan raak ik verwonderd over hoe mensen zoiets kunnen geloven en daar schrijf ik een nummer over."  

"Het nummer 'De Populist' schreef ik vanuit frustratie omdat ik Donald Trump verkozen zag worden. In Nederland heb je Thierry Baudet die populistisch bezig is. Hier wil ik mijn frustraties over uiten en zeggen: geloof niet in die mensen want de populisten beloven veel en menen dat ze voor het volk spreken, maar als ze aan de macht komen laten ze je stikken."

Hoe is muziek in je leven gekomen?
"Op vijfjarige leeftijd kreeg ik een cassettebandje van een buurjongen. Hij gaf mij het eerste album van Elvis. Dat was voor mij een openbaring. Holy shit wat is dit, dacht ik. Wat een energie en wat een stem. Vanaf dat moment was ik Elvis fan. De HonkyTonk piano op de Elvis platen wilde ik ook leren spelen en daarom ging ik op mijn zevende op pianoles."

"Naarmate ik ouder werd vond ik de piano niet meer zo interessant. Ik kon op de klassiek geschoolde pianolessen mijn ei niet kwijt. vanaf dat punt ben ik gitaar gaan spelen en werd ik fan van Guns ‘n Roses, Queen en Nirvana. Terwijl ik de gitaar ontdekte, en daarbij ging zingen, begonnen de eigen liedjes ook te komen."

Hoe is het nummer 'Een Droom' tot stand gekomen?  
"Ik was op zoek naar een tegenhanger voor mijn zware nummers. Iets euforisch. Het album van Elias Mazian Vrij van Dromen was een inspiratie om een ode aan de club te schrijven. De akkoorden voor de song kwamen snel en het zinnetje 'ik wil nooit meer naar huis' popte bij me op. Het lied beschrijft het gevoel dat je bij een concert bent, op een festivalweide staat met een biertje in je hand, genietend van de muziek en dat je denkt: ik wil dit voor altijd blijven voelen. Het gaat over een intens gevoel van euforie."

Wat zijn je ambities als artiest?
"Ik wil minimaal één keer op Lowlands staan. Met mijn eigen liedjes en mijn teksten de X-ray in de fik zetten, zou van een andere orde zijn." 

Wil je jouw luisteraars een bepaald gevoel meegeven? 
"Een euforisch gevoel, maar ik wil ook zaadjes planten. Dat ze toch gaan nadenken over de onderwerpen die ik aanstip. Ik zing niet voor niets maatschappijkritische teksten. Ik wil graag de publieke opinie beïnvloeden en de maatschappij een spiegel voorhouden. Muziek is daarvoor mijn beste manier. Ik kan ook de politiek ingaan, maar ik denk dat je als muzikant eerlijker kan zijn. Als politicus heb je allerlei belangen te vertegenwoordigen. Spreken vanuit het hart is dan vaak nog nauwelijks aan de orde."

Nu sta je op de 7” single POWERED BY PAARD. Hoe is dat gegaan? 
"Ik ben trots dat ik geselecteerd ben voor POWERED BY PAARD en de ene helft ben van de 7” Paardsingle. Nadat ik mijn eerste livestream optreden had gedaan in PAARD tijdens Club 3voor12, kreeg ik fijne reacties van de mensen die bij PAARD werken. Daarna kreeg ik een mailtje dat ze een track van mij op vinyl wilden uitbrengen. Dat is een enorme eer! Door de corona crisis is het release moment uitgesteld, en daarom ben ik nu superblij dat de single eindelijk het levenslicht ziet." 

"En dat is nog niet alles, er komt zelfs een video aan die in PAARD is opgenomen. Dit is voor een nieuw nummer van mij dat nog uit gaat komen dit jaar. Details hierover hou ik nu dus nog even geheim."

Singlehoes Imbos

De Paardsingle aanschaffen? Dat kan hier.