November was een enorm drukke maand voor de Haagse muziekscene. Laten we hopen dat het zo door blijft knallen, want bij de redactie draaien we overuren in geluk. Gelukkig hebben we de Haagse Nieuwe om de balans op te maken. Met dit keer een mierzoete song van Goldband met Maan, duizelende dieptes bij Loveth Besamoh en maakt Prins S. En De Geit ons keiblij met een albumrelease.

DON SA$$Y

2 Hills

Op '2 Hills' horen we DON SA$$Y, Hoessa en Millions. Een lage beats per minute kabbelen voorbij met op de achtergrond een vioolpartij, terwijl een trapbass een poging doet om niveau ijskoud te bereiken. Het komt niet helemaal niet uit de verf. De raps zijn verder prima, maar dagen ons niet echt uit om er wat van te vinden. Dit is er eentje voor op de sofa of in de lounge.

Luist de plaat hier

J Benito

Even Weg

'Ik was even weg' opent J Benito. Er heerst een zeker 'guess who's back' vibe, je weet wel van het The Eminem Show-tijdperk. Grauw en zelfbewust, minus de lolligheid. Vlotte bars onder een zware beat maken een duistere indruk. In de videoclip zien we J Benito losgaan op de track, waar donkerblauw en -rood de enige kleuren zijn die je verder ziet. Wij zijn fan.

Check de videoclip hier.

driewieler

Relatietherapie

Relatietherapie is de debuut-ep van kersvers nederpoptrio driewieler. We horen akoestische liefdesliedjes waarbij de bandleden de zang afwisselen en dat klinkt lekker. Opener 'Wakker Dromen' is een mooi, ingetogen nummer over een stel dat volledig langs elkaar heen leeft en ook het eerste nummer dat het drietal schreef. Ook op de rest van de plaat schuwt driewieler emoties niet, maar het is niet alleen maar doffe ellende. 'Verder Niks.' heeft een lekkere beat en 'Perfecte Date' -- Volgens de band "hét anthem voor iedereen die wel eens een beetje te snel verliefd wordt' -- gaat zelfs richting opzwepende country. 

Relatietherapie is een afwisselende ep van een veelbelovende band die goed past in de huidige trend van succesvolle Nederlandstalige acts als Wies, Froukje en S10. Het fijne ep'tje luister je hier.

Meyendel

Ik Land Wel Weer

Meyendel is niet zomaar een duo, bestaande uit Jesse en Ingmar, het is een gelukmakende zoetstof verpakt in een muzikale wikkel. De EP 'Ik Land Wel Weer' is een geweldige introductie voor iedereen die de reis naar dit werk niet heeft gevolgd. Laten we de inhoud even laten voor wat het is. Als je ook maar iets van warmte in je hart draagt, dan is dit gemakkelijke aanrader voor iedereen die maar graag naar bijvoorbeeld Spinvis of Wende luistert.

De song luister je hier.

Roni Dot

Frozen Things

Roni Dot is een bijzondere act. De kersverse single 'Frozen Things' is een dromerig en dringend beroep op je zintuigen. Een elegante doch urgente beat maakt een onuitwisbare indruk. De vocalen zijn als fluweel en wijken weinig af van het rotsvaste metrum. Je gaat er spontaan van dagdromen. Wacht, waren we in slaap gevallen dan? Of is dat slechts een teken dat ons onderbewustzijn nog functioneert? Kortom, het maakt wat los bij ons.

Luister hier naar de ijskoude song en de video kan je hier terugkijken.

GLASHART

Brothers

Met 'Brothers' levert GLASHART een unieke popsong af. De emotionele song krijgt een nostalgische rand door de zwoele gitaar- en synthpartijen. En toch, de emotie dringt vooral door in de zang van Robin Brock die de clichematige songtekst een zekere kippenveldragende laag geeft. De expressieve zangstijl van Robin maakt hier duidelijk het verschil. 

Luister het hier terug.

Skofniks

Antiheld

Kabbelende beat, warme bass en een fijne set lines. 'Antiheld' van Skofniks kan je categoriseren als easy listening hiphop. Niet helemaal wat de tracktitel doet vermoeden, maar wel perfect voor een willekeurige laidback zondagmiddag. En toegegeven, na de tweede verse wil je eigenlijk al het refrein meerappen. Al heeft ondergetekende net niet een snelle bovenkamer om dat vlekkeloos uit te voeren.

Luister hier het nummer terug.

 

durden.

Sense of Self

Met durden. lijkt het weer begin '00. Grommende gitaren, getriggerde kickdrums en een net niet rappende vocalist die je langzaam opfokt. EP 'Sense of Self' is de natte droom van iedereen die nog graag Limp Bizkit, Linkin Park en Staind door de speakers blaast. Je moet er van houden. Hoogtepunt van de EP is wanneer regiogenoten Icarius op '44' het niveau ophogen naar moderne metalcore. Een welkome verrassing.

De gehele EP luister je hier.

Loveth Besamoh

CIRCLES

Als de Haagse droomwereld van Loveth Besamoh in een EP vastgelegd zou kunnen worden, dan is 'CIRCLES' een bijzondere worp. De artiest verrast ons met elke release en dit werk is daar geen uitzondering op. We geloven dat CIRCLES eigenlijk voor ouroboros staat, de slang die zijn eigen staart opeet, als symboliek voor de eeuwige afwisseling tussen afbreuk en wedergeboorte. Goed, de muziek dus. Loom, dwalend en aan één stuk door introvert. Qua tempo zit er genoeg variatie in, zo is een 'Cool Livings' stugge doorzettrack en wanen we ons in dublandschap met 'Fine Rum'. Een aanrader voor iedereen die graag naar unieke werken luistert.

Liever zelf luisteren, check de EP hier.

Son Mieux

This is the Moment

'Multicolor' is inmiddels niet meer weg te slaan in het Nederlandse muzieklandschap. En 'This is The Moment' doet hier wellicht nog een schepje bovenop. Een sjieke disco geïnspireerde baslijn doorbreekt bijna de kont die op de cover pronkt. Tikkeltje Justice, flinke scheut Son Mieux. Wij zijn overtuigd dat Son Mieux de derde langspeler in diezelfde feel gaat uitbrengen. 

Luister de song hier.

Port of Call

The Breeze

“De sound van de nieuwe plaat is spaarzamer dan eerst. Meer uitgekleed dan voorheen.”, begint Van Vliet. De zanger legt uit dat hij in eerdere muziek met Port of Call veel minder ruimte overliet in de muziek en alles volstopte met geluiden. Het vorige album Clear Memories was volgens Pieter heel synthetisch, terwijl de nieuwe plaat meer organisch aanvoelt. “We hebben alles ook in drie dagen live ingespeeld, zonder clicktracks.” Op deze manier probeert de band de sound zo natuurlijk mogelijk te maken. Het is sowieso het geval dat de band voor het eerst meespeelt op de plaat, vertelt Pieter ons...

Check hier de hele plaat en lees het artikel over het nieuwe album hier.

Wodan Boys

Bells

Na de eerste EP volgde een tweede EP, allebei met originele namen: Wodan Boys I en Wodan Boys II. Vandaag brengt het viertal single 'Bells' uit. Met precies 3 minuten en 26 seconden aan scheurende (bas)gitaren, stevige drums en vervormde vocalen geeft ook deze single precies wat je van de groep verwacht: rockmuziek....

Check hier de song en lees de hele update hier.

Katvanger

You Hear The Damnedest Things In The Middle Of The Night

'You Hear The Damnedest Things In The Middle Of The Night', een hele mond vol. De single van Katvanger is als een observerende Tom Waits die met een moe hoofd op een dwaze avond neerpent wat hij meemaakt. In instrumentatie en zang. Het resultaat is een grillig bluesy nummer die je vast wel eens eerder hebt gehoord. En dat is precies wat Katvanger goed doet.

Check hier de song.

Elwin ft. Séna

Doe Niet Moeilijk

Pas een paar maanden geleden bracht rapper Elwin zijn eerste EP uit in 'Donker Licht'. Dat hij genoeg tunes heeft voor meer blijkt met de release van 'Doe Niet Moeilijk' in samenwerking met Séna. Met zijn anderhalve minuut een kort nummer, maar er is genoeg om van te houden. Simpele doch lekkere beat, geflankeerd door een positieve boodschap: "Je moet zorgen voor jezelf, maar houd die zorgen niet meer binnen". 

Doe niet moeilijk en check hier de song.

Prins S. en de Geit

Rood Staan Hard Gaan

Het fenomeen op festivals en in de clubs is dit jaar toch wel Prins S. en De Geit. Gooi hip-hop en elektronisch in een blender met Haagse bluf en een groot WTF-gehalte, en je krijgt ongeveer alles wat je op Rood Staan Hard Gaan kunt terughoren.

Lees de hele update hier en check hier de plaat.

Valice

Ghost Town

Geregeld stonden ze al in de Paap en Paardcafé, en Valice besteeg het podium ook op Bevrijdingsfestival dit jaar. Nu bracht de band voor het eerst dit jaar ook een single uit waar je thuis van kan genieten. In 'Ghost Town' maakt de band goed gebruik van hun meerstemmige geluid om een lekkere mix tussen duister en poppy neer te zetten. Dat past goed bij het beeld dat de band over probeert te brengen, van een mooi meisje met een duistere kant dat daardoor soms moeilijke benaderbaar blijkt.

Check hier de song.

Imbos

In het Donker

Hij is de laatste tijd bijna een vaste klant in de Haagse Nieuwe, maar daar klagen we geheel niet over. Na 'de Onheilsprofeet' in september komt Jelle Imbos met de single 'In Het Donker'. Zoals we van hem gewend zijn een evenwichtig mengsel van synthesizers, teksten die graven in de menselijke geest en een dikke laag Nederpop saus. Op 17 februari staat zijn EP release ingepland bij Paard, en daar kijken wij alvast reikhalzend naar uit. 

Check hier de song.

LIEN

Lief Zonder Reden

Luisterliedjesmaker LIEN heeft onlangs album 'Lief Zonder Reden' uitgebracht. Dit werk is samen te vatten als 'zeg het zoals het in je opkomt'. Weinig filter zou je denken, nou nee dat ook weer niet. Het is niet brutaal, wrang of echt confronterend. Typische liedjes die je na een enkele luisterbeurt kan waarderen. Dit werk is vooral weggelegd voor liefhebbers van expressieve songs waar de kraakheldere woorden de boventoon voeren. In dit geval is er echt wel sprake van 'begeleiding'. Al moeten we eerlijk zeggen dat de instrumentatie op 'Tranen' er met kop bovenuit steekt.

Check hier het hele album.

Oukje Den Hollander

nog zo veel

'nog zo veel' is de tweede plaat waarop de in Katwijk geboren zangeres gedichten van Ilja Leonard Pfeijffer op muziek heeft gezet. In een café aan de Bierkade vertelt Oukje over het nieuwe project, maar tegelijk willen we de in Den Haag gevestigde artiest ook leren kennen...

Check hier de EP en lees het hele artikel hier.

Goldband ft. Maan

Stiekem

De mannen van Goldband duiken met Maan de studio in en brengen single 'Stiekem' uit

Wie met wie gaat maakt ons weinig uit, wij zijn geen juicekanaal en hangen geen w̶i̶t̶t̶e̶ vuile was buiten. Maar als je het op muzikaal vlak met elkaar doet, dan heb je onze aandacht! En onze aandacht trekken, dat doet 'Stiekem' zeker....

Check hier de hele update en luister hier de song.

AVA NOVA X OONA

For A Moment

De kans bestaat dat je dit nummer vaker wilt beluisteren dan een moment, want met 'For a Moment' hebben AVA NOVA en OONA een echte knaller gebrouwen. Eerder dit jaar was deze dromerige samenwerking al te bewonderen in de single 'Opening Up', en nu hebben ze bewezen dat ze dat veel vaker mogen doen met dit nummer met een poppy rafelig randje. We kijken uit naar de Netflix serie waar dit nummer in de intro voorbij komt, wij skippen in ieder geval niet.

Check hier de song.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.