Op 26 februari 2020 mailden wij Tim van der Zalm, de manager van de band Wodan Boys, met het verzoek een interview met de band te doen. Wodan Boys, een groep rondom Thomas van der Want (Niko, ex-Soul Sister Dance Revolution) en Mikkie B Wessels (ex-Taymir), stond op dat moment op het punt de eerste EP te releasen in Het Magazijn (RIP). Op het moment dat het interview plaats zou vinden was de band op zoek naar een nieuwe datum, want een virus zat even in de weg, en werd het interview even op de lange baan geschoven. Nu, ruim een jaar later, is de EP uitgebracht, is de releaseshow in de Zwarte Ruiter weer verplaatst maar is daar eindelijk het interview waar wij allemaal op zaten te wachten. Hier zijn Wodan Boys.

"Thomas, deze man had echt corona.", roept Mikkie B over het terras van De Boterwaag. Zijn compagnon sluit als laatste aan bij ons gesprek en bestelt een grote cappucino. "Echt? Wat naar. Heb je veel last gehad?" Na uitgelegd te hebben dat de besmetting vlak voor de oorspronkelijke EP-release van de band was, vertelt de band het proces dat tot de kortspeler heeft geleid. "We hebben dit begin najaar 2019 opgenomen.", vertelt Thomas, "maar het was in februari pas af. Het was eigenlijk een nette aanloop naar de show in Het Magazijn." Mikkie B valt zijn bandgenoot in de rede: "Die show kwam voor mijn gevoel iets te snel. Dus ik vond het niet zo erg dat die afgezegd werd. Er zaten wat nummers in de set die we later geschrapt hebben omdat we die niet leuk vonden."

De show in de kelder onder Bleyenberg zou de eerste Nederlandse show worden voor de band. Er was al een show gedaan in Engeland maar daarna gooide covid-19 keer op keer roet in het eten. "Hoe vaker het wordt afgezegd, hoe beter de show wordt.", aldus Thomas. "Het monster wordt steeds sterker.", vult Mikkie B aan. De heren zijn ook niet bang voor te hoge verwachtingen door de lange opmaat. "Daar ben ik eigenlijk niet mee bezig, dat werkt bij wat wij doen ook heel destructief."

Bozer en harder

"We hebben dezelfde manager (Tim van der Zalm, red.), dus we kenden elkaar al een beetje.", vertelt Mikkie B als we vragen naar het ontstaan van de samenwerking. "Ik weet nou niet meer of Tim met het idee kwam of dat ik hem appte of hij mij misschien aan Thomas kon koppelen, maar op een gegeven moment hebben we afgesproken om een keer muziek te maken." Toen Thomas het bericht van Mikkie B kreeg, twijfelde de frontman wel even. "Ik zit heel diep in Niko, natuurlijk. Ik wist niet of ik zin had in iets on the side. Maar ik mag Mik graag dus ik heb het toen een kans gegeven." Mikkie B vult lachend aan: "Toen heb ik mijn shirt uitgetrokken en heb ik Thomas verleid."

"Toen we daadwerkelijk voor het eerst muziek gingen maken, merkten we dat we nog wel in dezelfde pop/rock hoek zaten als met Soul Sister Dance Revolution en Taymir. Het was nog heel poppy." De zanger/gitarist vertelt dat de conclusie al snel was dat de muziek steeds bozer en met zo min mogelijk consessies moest. "Hoe bozer en harder het werd, hoe vetter wij het begonnen te vinden.", vult Mikkie B aan. 

"Toen heb ik mijn shirt uitgetrokken en heb ik Thomas verleid."

Bob Marley

"Het interessantste aan ons schrijfproces is dat het zo niet leuk is om te doen.", begint Mikkie B Volgens de muzikant wordt het pas leuk als de song af is en er echt iets staat. "We zijn halverwege altijd gefrustreerd aan het eten, medelijden-kopjes koffie aan het zetten voor elkaar om de gemoederen te kalmeren, want wow." De band vindt het vooral moeilijk om iedereen tevreden te stellen en toch een goed eindresultaat te boeken. "Ik merk dat het met deze muziek lastig is om iets te maken dat ik vet vind en dat Mikkie vet vindt, dat dan vervolgens ook niet gewoon standaard rock is.", legt Thomas uit. "Het is niet de moeite waard om iets te maken dat niet vernieuwend is of niets eigens heeft. Rock bestaat immers al een tijdje.", voegt Mikkie B toe. "Daarnaast wil ik geen ondoordachte muziek maken, ik wil juist dat er in al onze muziek geen enkel stukje zit dat waar niet goed over na is gedacht."

De moeite met het schrijven is iets dat voor ons uit de lucht komt vallen. Beide muzikanten hebben een redelijke lijst van songs afkomstig uit hun pen, dus waar komt dit plotselinge obstakel vandaan? "Allereerst heb ik de afgelopen tijd vooral voor anderen of voor reclames geschreven. Dat is makkelijker, dan weet je van te voren al precies hoe het moet klinken.", legt Mikkie B uit. "Wat ook voor mij een ding is, is dat ik geen muziek luister. Ik vind muziek oprecht niet zo heel erg leuk. Er zijn weinig dingen die echt iets hebben waar ik blij van word. De eindstand is voor mij dat ik alleen maar naar Bob Marley luister."

Tekst gaat door na collapsible gedeelte

"Het is niet de moeite waard om iets te maken dat niet vernieuwend is of niets eigens heeft."

De naam Wodan Boys komt uit een sketch van Van Kooten en De Bie. Beide heren zijn fan van de Haagse comedy-grootheden. Thomas legt uit hoe ze op de naam zijn gekomen: "De eerste keer dat ik en Mikkie gingen schrijven, kenden we elkaar wel al een tijdje maar nog niet heel goed. Toen raakten we in gesprek over wat we leuk vonden. Toen kwamen we er achter dat we allebei heel erg fan zijn van die sketches en dat we er echt mee opgegroeid zijn. Mijn vader had zelfs de Jacobse en Van Es videoband. In ons gesprek kwam alles langs, van 'Neutronenkorrels' tot 'De Tegenpartij'. Toen kwamen ook 'De Wodan Boys', ter sprake. Ik weet niet meer wie het toen zei, maar we kwamen tot de conclusie dat als er ooit een band zou komen, die dan Wodan Boys moest heten. Dichter bij de kern kom je namelijk niet. Het is een ode aan waar wij vandaan komen, onze jeugd en Van Kooten en De Bie." 

Pretentie en belerend doen

De invloeden van acts als IDLES en Slaves lijken op het eerste oor goed hoorbaar in de muziek van Wodan Boys. Harde, compromisloze punk waar de energie de boventoon voert. "Ik ben wel echt fan van die bands. Maar ik denk ook dat je kunt horen dat de guys van Taymir en Soul Sister in deze band zitten, met invloeden van The Beatles, The Strokes en dat soort Britse bands.", vertelt Thomas als we om invloeden vragen. "Ik heb met die golf van post-punk en punk die nu aan de hand is, dat ik voor het eerst in jaren heb dat nieuwe muziek echt spannend is." 

Of de vergelijking ook op de inhoud van de nummers slaat, is volgens Wodan Boys niet het geval. Want ondanks dat er duidelijk kritiek geleverd wordt op dingen als de incrowd in sommige (muziek)scenes (Weekend Alligator) of instagram-nepheid (Fake Smile), zijn bands als IDLES veel uitgesprokener volgens de muzikanten. "Zij zijn bozer dan wij zijn. En politiek correcter, wij zijn niet zo politiek correct.", zegt Thomas. "Die woede, of eigenlijk lichte frustratie van ons, komt voort uit dingen die ik om me heen zie. Dingen waar ik zelf ook aan meedoe." Thomas legt uit dat er een zekere pretentie komt kijken bij het deel uitmaken van een scene. "Ik loop net de Grote Markt op en herken gelijk vijf mensen die ik begroet. Of de mensen die aan de tafel naast ons zitten, zullen ons waarschijnlijk ook een stelletje pretentieuze klootzakken vinden, als zij ons horen praten.. Het is een frustratie die wij voelen, maar ook zelf in stand houden."

"Iedereen kijkt door neppigheid heen.", zegt Mikkie B "Dat hebben wij niet echt. Wij zullen ook nooit zeggen hoe het wel moet, want dat weten we zelf ook niet." Volgens de muzikant is dat het probleem bij sommige bands op dit moment. "Bands als IDLES of Hang Youth vertellen heel erg hoe zij vinden dat het moet. Wij stellen ons daar meer nederig in op." Het probleem zit hem volgens Mikkie B en Thomas vooral in de belerende houding van kunstenaars. "Ik werk zelf ook in het theater. De politieke statements vliegen je daar constant om de oren.", vertelt Thomas. Mikkie B put uit een persoonlijke ervaring om dit punt meer kracht bij te zetten. "Ik heb anderhalve maand als loodgieter gewerkt, dat heeft echt indruk op mij achtergelaten. Je hebt geen idee hoe niet leuk dat werk is, maar ze doen het toch. Dan hoor ik muzikanten de hele coronaperiode klagen dat ze niet kunnen optreden, daar erger ik me dan dood aan." Volgens Thomas is de ironie van de situatie tekenend. Aan de ene kant zeggen de muzikanten dat ze niet belerend willen overkomen, aan de andere kant steken ze een betoog af over wat het probleem is met de muziekscene. Dat is volgens de gitarist dubbel. "De waarheid is dat een groot deel van de liedjes gewoon ontstaan omdat we samen liedjes schrijven en ik vervolgens zie ik op Facebook of whatever het zoveelste lulverhaal over dat het niet goed gaat met iemand, met een selfie erbij. Dat vind ik zo nep, dat laat ik dan aan Mik zien en zeg: 'Laten we daar een liedje over schrijven.'" 

"De mensen die aan de tafel naast ons zitten, zullen ons waarschijnlijk ook een stelletje pretentieuze klootzakken vinden, als zij ons horen praten."

Het overkoepelende avontuur

Met alle problemen die Wodan Boys hebben, van het niet leuk vinden van het schrijven van songs, tot het niet houden van muzikanten die belerend zijn en natuurlijk de shows die constant worden uitgesteld, vragen wij ons af of Thomas en Mikkie B het wel leuk vinden om in de band te zitten. "Om eerlijk te zijn is dit interview het leukste tot nu toe, echt een verlossing.", lacht Thomas. "Maar zonder gekheid. Ik zat toen die show in de Zwarte Ruiter werd gecanceld, wel te denken dat in een band zitten fucking abstract is. Je werkt ergens naartoe en tegelijkertijd werk je toe naar niks."

Voor Mikkie B voelt het in een band zitten een beetje als een spel. "Ik heb met deze band, en dat had ik ook met voorgaande bands, dat ik letterlijk niks leuk vind. Alleen het eindresultaat vind ik leuk." Volgens de band is de reis belangrijker dan de bestemming van de band. Het maken van muziek is niet alleen maar prettig. "Ik snap dat het overkomt alsof we alleen maar aan het klagen zijn nu, maar het gaat ons meer om het overkoepelende avontuur.", aldus Thomas. "Het is als een sport die je vet vindt. Het afzien is ook leuk eraan. Zo voelt deze periode ook wel een beetje. We zijn op een heel subjectieve manier aan het afzien, maar ik denk wel dat het extra genieten wordt als het dan eindelijk wel mag." Mikkie B voegt nog toe: "Wat ik zo vet vind aan deze band is dat we nergens de kantjes eraf lopen. Bij vorige bands deed ik dat wel af en toe en dan was een song 'gewoon leuk', maar hier klopt alles. Dan was dat de struggle ook waard. Dan ben ik er trots op."

"In een band zitten is fucking abstract."