Dit weekend vindt in de Haagse binnenstad op 20+ locaties de elfde editie van het Rewire festival plaats. Met grote ogen kijk je naar namen van voorgaande jaren: Nicolás Jaar, Low, Arca, Laurie Anderson, James Holden, SUUNS, Nina Kraviz, Floating Points, Slowdive, Swans, Animal Collective, Modeselektor. Wist je dat toen maar. Om je op het juiste pad te sturen, hebben wij drie routes voor je uitgestippeld.

De avontuurlijke muziekliefhebber

Vrienden noemen je weleens een muzieksnob, maar dat vind je niet zo erg. Als je naar een muziekfestival gaat zie je vooral nieuwe namen. En natuurlijk die ene act waar je al maanden naar uitkijkt. Tijdens Rewire adviseren we je om vooral in het PAARD en Amare te blijven. En aanvullend daarop adviseren we je om in ieder geval één keer buiten die twee locaties te wagen. Voorgaande jaren wilde je naar Nils Frahm, Animal Collective en Low. Alleen had je net te laat je kaartje gekocht.

Klik hieronder om de route te bekijken. 

Nadat je Meredith Monk hebt gezien in Amare zouden we je aanraden om eens een kijkje te nemen bij Alabaster Plume die zojuist album 'GOLD' heeft uitgebracht. Als de enorme hoeveelheid lovende recensies je niet al hebben overtuigd, luister dan eens naar 'Don't Forget You're Precious'. Luisteren als je iets wilt ontdekken dat net tussen jazz, folk en spoken-word valt.

Vrijdag \ 22:15 \ Koorenhuis

Tirzah zagen we een aantal jaar terug, maar het voelt alsof de artieste pas net op dreef is. Met een recente plaat kijken we nu al uit naar die sluimerende popmuziek die als een warme sjaal gedragen kan worden. Comfortabel, lichtvoetig en dromerig.

Vrijdag \ 23:50 \ PAARD I

Ja, op de zaterdag is de keuze om te beginnen bij Meredith Monk wel zo gemakkelijk. Daarna zouden we aandacht in PAARD II willen opvragen. Daar staat Coby Sey. Een muziekgenoot van Tirzah en producer die je het beste kan omschrijven als lofi hiphop gekruist met hedendaagse R&B.  

Zaterdag \ 20:30 \ PAARD II

Jenny Hval is een Noorse singer-songwriter die doet denken aan een avant-garde reflectie van Joni Mitchell. Het is lastig vast te pinnen waarom de klanken en melodieën zo blijven kleven, maar wij weten dondersgoed dat dit ongetwijfeld door de hoge mate van vakkundigheid komt. Luistertip: het onlangs uitgebrachte 'Classic Objects'.

Zaterdag \ 22:45 \ PAARD I

Eigenlijk is dit een inkopper, maar Anna Meredith wil je echt niet missen. We illustreren het met deze quote van Bob Boilen, van NPR "out of nearly 700 performances at the Tiny Desk, this is simply the most exhilarating one I've experienced." 

Zaterdag \ 00:15 \ PAARD I

De stevige muziekliefhebber

Het duurt altijd even voordat je op gang komt, maar tegen een uur of 10 in de avond kan je wel een goede portie elektronische muziek gebruiken. Artiesten als Gold Panda, Nicolás Jaar en Nina Kraviz heb je al weleens gezien. Op Rewire of ergens anders. Overweeg naast het volgen van onderstaande route ook een diepe duik in de kelder van The Grey Space in the middle. Neem het maar van ons aan, dat gaat goed komen.

Klik hieronder om de route te bekijken. 

Ook al kan je gemakkelijk tot diep in de nacht doorgaan, je moet ergens opstarten. Bij aya ft. Sweatmother kan je precies dat doen. Een tikkeltje vreemd, maar de brommende bassen en dansbare breaks voelen ongetwijfeld aangenaam aan voor een doorgewinterde clubber.

Vrijdag \ 21:55 \ PAARD II

Kevin Martin, beter bekend als The Bug, staat bekend om zijn donkere elektronica met een stevige grimey uitwerking. Op het podium vergezellen Dis Fig, Flowdan en Manga Saint Hilare hem. Ja, dat zijn precies diezelfde artiesten die we horen op het album Fire. Puur vlammen, dat is wat we verwachten. Mocht je achteraf niet genoeg krijgen, ga dan zaterdag naar Dis Fig kijken in The Grey Space.

Vrijdag \ 00:50 \ PAARD I

Ok ok, je bent waarschijnlijk om half negen op zaterdag nog niet helemaal opgestart. Al helemaal niet na een eerste volle festivaldag. Al knap je gauw op tijdens de trippy clubmuziek van Eartheater ft. LEYA & guests. Hyperpop, het genre dat bij wet onvoorspelbare wendingen en geluiden voorschrijft. 

Zaterdag \ 20:30 \ Grote Kerk

De Japans-Amerikaanse Golin woont in Amsterdam en is op muzikaal niveau net zo'n onwaarschijnlijkheid. We doen een poging: pompende J-pop die je als een soort Bono hallucinatie verschrikt doet opkijken. Meevaller, het blijkt uitzonderlijk dansbaar.

Zaterdag \ 22:00 \ PAARD II

Als je blijft hangen in PAARD II, blijf dan in ieder geval voor het spervuur van DJ Nkisi. Als een mitrailleur volgen de BPM's elkaar in een hoog tempo op. Genadeloos zwaar en met een scherp vizier. Gelukkig is er af en toe wat ruimte om bij te komen, waardoor de dynamiek in een set gewaarborgd blijft.

Zaterdag \ 02:00 \ PAARD II

De grondige muziekliefhebber

Je hebt er spijt van de keren dat SWANS, Godspeed You! Black Emperor en Gazelle Twin op het festival te zien waren. Je bent iemand die zich graag vastbijt in materie die theoretisch van aard is. Vergeet naast de onderstaande tips dat er overdag een enorm discourse programma is. Talks, films en allerlei kunstinstallaties, die bijvoorbeeld een bepaalde stroming blootleggen of een ontwikkeling duiden. En vooral context bieden en/of verbanden aangaan van een muziekprogramma. Voorwaarde is wel dat je dus vroeg naar het festival moet gaan.

Klik hieronder om de route te bekijken. 

Myxomy is een samenwerking tussen Ginzburg & Ziúr, een vunzig klinkend project dat bij het beluisteren klinkt alsof het door de overdaad aan experimentatie spontaan uit elkaar gaat vallen. Doet het niet overigens. We hopen dat de synths het overleven voor de show op Rewire van start gaat.

Vrijdag \ 21:00 \ TAHS Zaal 1

Hypnotiserende ambient, gemaakt van doodgewone voorwerpen. claire rousay zal op Rewire te horen zijn met een ensemble. Denk field recordings (regenwoud, natuurgeluiden en dergelijke), alleen dan met haakjes om de interesse te blijven pieken. Denk aan stopwatches, voicemails en traditionele instrumentatie. Minimalistisch en toch wekt het nieuwsgierigheid op.

Vrijdag \ 00:00 \ Lutherse Kerk

---__--___ is een samenwerking tussen More Eaze & Seth Graham. We hopen dat album The Heart Pumps Kool-Aid een goede voorbode is. Het zit vol dwaze tracktitels die perfect aansluiten bij de muzikale waanzin van de conceptplaat. Een expressionistisch werk gevoed door persoonlijke ervaringen en de daarbij horende emoties. 

Zaterdag \ 21:25 \ TAHS Zaal 1

The Caretaker heeft een album van zes en een half uur die op het moment van schrijven 22 miljoen views heeft op Youtube. Een bijzonder werk dat de verschillende stadia van Alzheimer poogt na te bootsen. En dan te bedenken dat het werk niet door de artiest zelf is geüpload, vooralsnog was het alleen te vinden  op Bandcamp. Op Rewire is de act te zien met AV-artiest Weirdcore.

Zondag \ 16:00 \ Koninklijke Schouwburg

De muziek van de Amerikaanse artieste Grouper wordt omschreven als sadcore. Een nogal nietszeggende term. Wij horen inderdaad emotieve ambient, die waarschijnlijk eerder genoemde associatie opgeplakt krijgt doordat songs te herkennen zijn aan een wollige verpakking van zwoele ruis. Dat zien wij meer als het handelsmerk van de Amerikaan. En om die reden wil je de zondag in stijl afsluiten met Grouper.

Zondag \ 18:45 \ Amare Concertzaal

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl