Ook in juni hebben de Haagse artiesten niet stilgezeten. Er is een zeker verlangen naar zomers weer en festivals en dat is terug te horen in de muziek van dit moment. Veel dromerige en dus hoopvolle nieuwe releases. Er viel weer genoeg te zien en te luisteren in juni. En dat hebben wij natuurlijk ook deze maand weer mooi allemaal voor je op een rijtje gezet.

MOYO

Violetta

Dromerige psychedelische indiepop, dat is Violetta van MOYO. Deze act is er zeker één om in de gaten te houden, dat bewijst ook deze nieuwe track. Wat een diepte en wat een kleurrijk palet aan muzikale invloeden. De zang is poppy, maar de losse bas, drums en melodieën doen denken aan een speelse Beach House die de intensiteit van Grizzly Bear probeert te vertolken. Tegen het einde aan krijg je ineens een volle post-rockachtige opbouw met een typische Explosions in the Sky uitwerking. Heerlijk!

Goldband

De Langste Nacht

Je kan er al lang niet meer omheen: Goldband. Dit keer verrassen ze ons (voor de derde of vierde keer, is het dan nog wel een verassing?) met weer een geheel andere sound. De nieuwe single De Langste Nacht, doet bij het beluisterende associatie met Faithless - Insomnia naar boven komen. We zijn blij dat die relaxte vibes als inspiratie zijn gebruikt, alleen dan zonder de negatieve bijwerkingen. Deze lange nacht is er geen uit weemoed, maar uit onvergelijkbare wilskracht. Er is overigens ook een puike clip bj het nummer gemaakt. 

Voodoo Chambers

The Violence of your Shapes

De heren van de Voodoo Chambers maken alternatieve muziek met een bijzondere stempel. The Violence Of Your Shapes heeft een tribalistische vibe. Mede door de atmosferische synths en drumpartijen die ruimte ademen, waardoor de heldere vocals het meeste opvallen. De track blijft constant spanning uitstralen, terwijl er nergens momenten zijn waar het ontspoort of bewust ergens naartoe opbouwt. Het is de overheersende dynamiek en sfeer die blijft intrigeren. 

MAXINE

Heart Shaped Bruises

Als de Heart Shaped Box van Kurt Cobain een zoetsappige popsong was geweest dan had het misschien wel gekloken als Heart Shaped Bruises van MAXINE. Voor deze song is de hulp ingeschakeld van Haris, en het is door zijn bijdrage dat we als een blok vallen voor de samenzang. Toegegeven, Heart Shaped Bruises is qua opbouw wel erg vergelijkbaar met ongeveer de hele huidige top-40. Toch staat het nummer overeind als een Justin Biebertrack die keer op keer de hitlijsten domineert. Diezelfde uitwerking heeft dit nummer. Aan een eigen sound kan nog gewerkt worden, maar zo'n hitpotentieel als Heart Shaped Bruises zetten maar weinig beginnende artiesten neer. 

Furse

Dans Met Jezelf

Furse gaat vooral lekker op zichzelf. In de video 'Dans Met Jezelf' viert de Haagse rapper een solonaise in de Haagse binnenstad. Een aardige track, met een lekker refrein en dito verses. Een echte track voor individualisten, we zouden dit niet zo snel in de club willen horen. 

Bennie Beenham, K-Liber & FinsyTwinzz

We Worden Kampioenen!

Het is toch altijd weer een soort van dunning-krugereffect dat optreedt als het WK of EK nadert. Bennie Beenham weet het zeker: We Worden Kampioenen! Twijfelachtig. Goed, de pessimistische voetbalontkenners bij de redactie waren toch wel onder de indruk van de song bij het bekijken van de videoclip. De samenwerking met K-Liber maakt het best feestelijk. Kortom, ORANJE GAAT KAMPIOEN WORDEN!

Son Mieux

The Mustard Seed Pt. I

Ja, we hebben het vaak over Son Mieux. Sterker nog, afgelopen week postte we nog een interview met frontman Camiel. Voor de volledige in's en out's rondom de nieuwe EP verwijzen we je naar het interview, en lees dat vooral! Want, The Mustard Seed Pt. I is uit. Kleine spoiler; het is net zo catchy als zijn eerdere werk. Eerlijk, luister het. Het is ergens wel te begrijpen waarom we het zo vaak over Son Mieux hebben, vinden we zelf athans.

Lesley

Foreign Exchange

Het feit dat Foreign Exchange er is, is al meer dan genoeg reden om het erover te hebben. De albumtitel verwijst naar de samenwerking tussen de Haagse Lesley en de New Yorkse Noah Jones. Deze hiphopplaat is een aanrader voor degene die terug verlangen naar de periode dat Nas 'Illmaticuitbracht, en Jay-Z en Mos Def heerste. Verwacht zomerse vibes en lekkere beats. Nette hiphop naar het wereldbeeld van DJ Premier. Wij zijn fan. 

Tamarae

Short Time

We hebben maar even in dit leven, een veel uitgesproken mantra. Meestal gaat het over: "zorg ervoor dat je de dingen doet en geniet van het leven". Vooral dat laatste is wat Tamarae middels de jazzy tonen op single Short Time lijkt uit te dragen. De instrumentatie zrgt voor onbezorgd sfeertje.

CooCoo

Listen Sharon

In 1978 schreef punkbank Punk Is Dead. Nu, zeker veertig jaar later hebben we het nog steeds over punkers. De band CooCoo pleit met Listen Sharon voor overmatig alcoholgebruik en goed gevulde pakjes sigaretten. Genoeg reden om erop los te beuken dacht CooCoo. De met paspoppen gevulde videoclip is overigens vrij bizar.

Hermes Barzelini ft. Omar Montana

Drijfzand

Soms is het geen goed idee om brag and boast rap te maken. Het Drijfzand van Hermes Barzelini is een raadselachtige hiphoptrack. Zomaar een greep uit de lines van dit nummer: "want ik eet niet met meer slangen, heb een ander dieet". We zoeken nog naar de punchline. Een ander voorbeeld: "ieder voor zijn twee, en met ieder voor zijn twee bedoel ik ieder voor zichzelf". Kraakhelder. De feature komt van een oudgediende, namelijk Omar Montana (DHC). De track is in ieder geval voorzien van een lekkere beat.

Shook

System

Shook is een bijzonder project. Na het bekijken van een aantal van zijn teaservideo's begrepen we dat de System EP iets meer is dan een jolige uitstraling. Het is gelikt, uitgedacht en met precisie uitgevoerd. Het werk is duidelijk geïnspireerd door Kraftwerk en nieuwere retro videogamesoundtracks zoals die van Undertale. Hierdoor krijgt het een eigen sound. Deze synthpop heeft net wat meer pit dan zijn genregenoten. Misschien ook niet gek dat Shook al eerder remixes maakte voor o.a. Kimbra, Jamiroquai, Phoenix en Ellie Goulding.

SirG.O & Mr. Mo

Mic Drop

SirG.O. & Mr. Mo brachten onlangs hun EP Mic Drop uit. De tracks Damocles en Geloof hebben een religieuze ondertoon , terwijl Hier en Nu juist meer recht voor zijn raap is. Die laatste is ook uitgebracht als geanimeerde video op youtube.

Graeme James

The Angel of St. George

De emotionele rollercoaster van Graeme James blijft maar door rollen. De beste man heeft onlangs een EP met materiaal uitgebracht en heeft nu alweer een single uit. The Angel of St. George is een wonderschone song met een prachtige cover. Denk aan acts als Sean Carey, Novo Amor en Iron & Wine

Brian's Garage

Get your Head out of the Garage

Get your Head out of the Garage, dat is een leus die je niet vaak hoort. Brian's Garage is precies wat de bandnaam doet vermoeden: compromisloze garagerock. Rechttoe rechtaan knallen met gruizige gitaren en een bluesy mondharmonica. 

The Backseat Boys

True

Nordin, SHARWINSAX & The Blond Afro maken samen zomerse tunes als The Backseat Boys. Dit is er echt eentje voor op de dansvloer: we krijgen er spontaan twerkstuipen van. Dat neemt niet weg dat de opbouw en songstructuur wat voorspelbaar is. Het gebruik van saxofoon is wel echt het hoogtepunt, hierdoor onderscheiden The Backseat Boys zich van genregenoten. Wat een feest om naar te luisteren. De videoclip bekijk je hier.

Zana & Charly Rose

Ecstasy

Luister je muziek het liefst met een goede kop koffie en een kwaliteits koptelefoon? Nee, laten we nog specifieker zijn; mag het wat afzondering vergen en en toch prikkelend zijn? Dan ga je waarschijnlijk heel lekker op Ecstasy van Zana & Charly Rose. De twee Haagse muzikanten hebben de handen ineen geslagen voor een lekkere chillhop-lofi-hiphop-inspired-track. Precies goed voor de rustige dromers onder ons.

Tom Wavy

Waiting On The Road

Tom Wavy maakt gevoelige achtergrondmuziek. Op Waiting On The Road horen we rustgevende gitaarklanken en zang in de trant van Xavier Rudd. Met vrijwel dezelfde uitwerking; het doet zijn werk vooral goed op een rustig feestje. Lekker kalm en niet teveel fratsen. 

NICK.ILL.SON ft. RapMexx

Ik heb je Back

Dat ILLERVERSUM begint langzaamaan wel een fenomeen te worden. Ik heb je back heet het laatste werkje van NICK.ILL.SON. Een futuristische beat met vlotte verses en een eigenzinnig autotune refreintje. Qua vocals doet het wat denken aan Winne of een MF DOOM. En dan hebben we het niet over diepe teksten of experimentele uitwerking, nee die vergelijking gaan alleen op voor hoe NICK.ILL.SON klinkt. Al komen er compleet onzinnige teksten uit; het vloeit retelekker. De videoclip is hier terug te zien.

Digi5400

50 ¿

Skeet skeet, Digi5400 rolt de game in. De Haagse rapper moet het op 50 ¿ vooral hebben van een standaardflow en herkenbare uitwerking als menig Soundcloud artiest. Er is nog niet echt een eigen sound  of eigenzinnige draai aanwezig. Toegegeven, op deze debuuttrack (zover wij weten) gaat weinig mis. Lekker!

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar nieuws@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.