Op donderdag 12 maart werd aangekondigd dat alle evenementen met meer dan 100 bezoekers geen doorgang zullen vinden. Dat wil zeggen dat ongeveer de hele Haagse muziekscene op zijn gat ligt. In dit liveblog houden wij de reacties bij van artiesten, podia en andere betrokkenen.

Dit Blog wordt constant aangevuld

13 maart 2020

 • De organisatie van HipFest heeft aangekondigd dat het festival wordt uitgesteld. Er wordt aan een nieuwe datum gewerkt. Zodra deze bekend is volgt er meer nieuws.
 • De organisatie van The Live I Live heeft zojuist in een officieel statement naar buiten gebracht voorlopig niets te beslissen over de doorgang van het festival op 26 en 27 april. "We volgen de ontwikkelingen op de voet en hebben ruggespraak met betrokkenen over eventueel te nemen stappen" aldus de organisatie.
   
 • Het jaarlijkse feest voor platenzaken Record Store Day heeft besloten het evenement een paar maanden te verplaatsen. De organsiatie vindt de vooruitzichten te onzeker om de festiviteiten op 18 april door te laten gaan. Op zaterdag 20 juni wordt er een nieuwe poging gewaagd.
   
 • Rewire Festival is inmiddels ook slachtoffer geworden van de maatregelen rondom het Corona-virus. De organisatie maakte zojuist bekend de stekker uit het festival te trekken dat plaats zou vinden op 3, 4 en 5 april 2020. Dit omdat ze de veiligheid en gezondheid van bezoekers, artiesten en medewerkers niet kunnen garanderen. Een aantal van de concerten worden verplaatst naar later dit jaar, of naar het festival in 2021. Bezoekers die al een ticket hebben kunnen het volledige bedrag terug krijgen, maar er ook voor kiezen dit om te zetten in een donatie voor het festival.
   
 • Het Magazijn heeft vanochtend via een statement laten weten open te blijven met een beperkte capaiciteit voor 75 man. Hiermee hopen ze de sociaal economische gevolgen voor medewerkers zo veel mogelijk in te dammen. Wel vraagt de club bezoekers met PIN te betalen, geen tassen mee te nemen, geen fysiek contact te zoeken en zoveel mogelijk afstand te houden. Mensen met ziekte symptomen worden (als vanzelfsprekend) gevraagd thuis te blijven.
   
 • Ook het tourleven van muzikanten ligt op de schop. DI-RECT heeft vandaag aangekondigd dit weekend niet naar Duitsland te gaan. Zowel hun show in Münster als de show op Rockpalast Festival in Bonn gaan niet door. Voor het optreden in Münster wordt gezocht naar een nieuwe datum.
   
 • Afgelopen nacht is er in de tweede kamer een motie aangenomen voor het ontwikkelen van een steunpakket voor de culturele sector. Bij de stemming waren 127 van de 150 stemmers voor de motie. Door de maatregelen rondom het Corona-virus verkeert de culturele sector in zwaar weer. Onder andere concertzalen, festivalorganisaties en ZZP-ers in de culturele sector worden flink getroffen nu het hele publieke leven op slot zit. Hoe het steunpakket er precies uit gaat zien moet het OCW nog bepalen. Maar de insteek zal zijn om getroffenen in de culturele sector zo veel mogelijk omhoog te houden.

12 maart 2020

 • De Grote Markt heeft inmiddels bekend gemaakt naast de grote evenementen, ook alle kleinschaligere activiteiten af te lassen. De café's blijven vooralsnog open, maar de shows in de Zwarte Ruiter, DJ avonden en jazz sessies zijn tot in ieder geval eind maart geschrapt.
   
 • Ook de Haagse band Torii ziet dit weekend een releaseshow in het water vallen. De avond die morgen ter ere van het nieuwe album Return to Form in het Magazijn plaats zou vinden, wordt verzet naar een nog ander te bepalen moment. Of de andere evenementen dit weekend in het Magazijn wel doorgaan is nog niet duidelijk. De organisatie zal hierover morgenochtend beslissen.
   
 • Met de sluiting van PAARD, kan ook de finale van Haags talentontwikkelingsprogramma Talent Event niet doorgaan volgende week. De organisatie laat weten op zoek te gaan naar een nieuwe datum. Via Facebook houden zij de komende tijd iedereen op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
   
 • The Grey Space in the Middle laat in een persbericht weten alle aankomende evenementen te evalueren. Verder worden er extra sanitaire maatregelen genomen. A Three Fold #1 van vanavond wordt niet geannuleerd, maar de hoeveelheid tickets is beperkt tot 100. Tim Terpstra geeft aan "in de praktijk nog wel iets strenger te zullen worden dan wat de overheid aan maatregelen neemt. Ook met events voor minder dan 100 mensen moeten we goed overwegen of we deze door kunnen laten gaan."
   
 • De mannen van Mamihlapinatapai waren al aan het aftellen. Om middernacht komt MAGHÍA, het tweede album van de Spaanstalige groep uit. Dat zou morgen gevierd worden in PAARD. Niet dus. Net als de rest van de albumtour gaat ook dit feest niet door. "Alles is gecancelled. Het album komt nog wel op Spotify, maar wat er verder gaat gebeuren weten we niet", aldus een teleurgestelde Luciano.
   
 • Musicon heeft een groot Pools hiphopconcert moeten afzeggen deze zaterdag. Daan van der Bruggen vertelt dat dit een tegenslag is. "We zijn bezig om voor alle geboekte shows, dus ook met minder dan 100 bezoekers, nieuwe speeldata te vinden na 1 april. Dat is natuurlijk vervelend, maar de gezondheid van onze bezoekers staat voorop. Ook in belang van de geplande bands voor de komende weken is dit verstandiger, omdat ze anders waarschijnlijk voor een lege zaal staan." Tot slot drukt Daan ons op het hart dat de oefenruimtes voorlopig wel open blijven. "Er kan gewoon gerepeteerd worden en ook de muzieklessen gaan voorlopig nog door. Dat is een stuk kleinschaliger en wij zien daar op dit moment geen reden voor om alles te cancelen. Wij blijven de aanwijzingen van de overheid nauwlettend volgen."
   
 • De verkiezingsnacht in PAARD van komende zaterdag waar bekend zou worden gemaakt wie de nieuwe nachtburgemeester van Den Haag wordt gaat (vanzelfsprekend) ook niet door. De organisatie zegt dat de stembussen wel zoals gepland zaterdag dichtgaan en dat de nachtburgemeester zaterdag wordt verkozen. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend.

  Het debat tussen kandidaten Pat Smith en Cary van Rheenen dat donderdagavond plaats zou vinden in Rootz is afgelast. In plaats daarvan gaan zij vanaf 19.00 uur via de Facebookpagina van Hart voor Den Haag de verbale strijd met elkaar aan.
   
 • Popradar geeft ook aan geen shows te organiseren in het café tot na de 31e.
   
 • De Haagse band die misschien het meest zal balen van de afgelastingen van alle evenementen boven de 100 bezoekers is SpeakEasy. De band had volgende week donderdag de release van hun debuutalbum staan in PAARD. "Ontzettend jammer", aldus zanger Tom de Bruijn. "We hebben allemaal gastartiesten geregeld maar ik weet niet of we die ook de volgende show erbij kunnen hebben, of dat in hun schema past." Daarnaast is ook de hele single-release campagne van de band naar de gallemiezen volgens de zanger: "We brengen morgen nog een single uit. Eigenlijk was dat in aanloop naar de releaseparty. Maar nu kan dat niet meer." Wel zegt de zanger het beste er van te willen maken. "We gaan kijken, misschien kunnen we nog meer toffe dingen plannen voor de nieuwe datum."
   
 • PIP maakt via een statement bekend dicht te gaan tot en met 31 maart. "Helaas maar waar. Vanuit de overheid is het besluit gekomen om alle evenementen van boven de 100 bezoekers te verbieden tot en met 31 Maart in verband met het Corona virus. Dit betekent dat alle evenementen bij PIP tot in ieder geval het eind van deze maand worden opgeschort."
   
 • Ook de Grote Markt zal grote evenementen afgelasten. Zo vertelde Marco Bijsterbosch ons dat bijvoorbeeld St. Patricks Day niet door zal gaan.
   
 • PAARD maakte vrijwel direct bekend dat alle evenementen in zowel PAARD als Paardcafé tot en met 31 maart niet door gaan. Voor de gecancelde shows worden nieuwe datums gezocht en de gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum.
   
 • Alle evenementen (waaronder concerten) met meer dan 100 personen worden verboden. Dat blijft in ieder geval geldig tot en met 31 maart. Dat maakt het kabinet vandaag bekend in een persconferentie.

De gevolgen buiten Den Haag:

Binnenland
Buitenland