Hoe is het toch met? Die vraag gaat bij ons op de redactie vaak rond. Honderden bandjes, singer-songwriters, dj's en andere megatalenten passeren bij ons de revue. Elk jaar zijn er wel een paar van hen die "het gaan maken" of zelfs een bescheiden hitje hebben. Daarna blijft het stil. Zo'n act zit in de studio voor een opvolger, is op spirituele ontdekkingstocht in de Himalaya of vindt het wel mooi geweest. Wij houden de vinger aan de pols! Dit keer spraken wij, op afstand, The Machete Nightclub, The Hazzah, Pyke, Single Pilot en Mik Adrian.

The Machete Nightclub

De psychedelische rockers van The Machete Nightclub speelden op Sniester, in het voorprogramma van Bombino en eigenlijk door het hele land. Debuutsingle ‘Take Me To Your Feeder’ omschreven wij als 'een soort dansbare The Doors'. En, je kan er bijna niet omheen: het was die band waar Marcel Veenendaal (Di-rect) in drumde. Wait whut? WAS de band? Ja, want als we frontman Vincent spreken, komt het hoge woord eruit: 'We hebben onszelf gesneden met die machete en toen zijn we langzaam doodgebloed.'

Nou, dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Toch vragen we door. 'Marcel kreeg een tweede kind, Ronald kreeg ook een kindje en had een huis gebouwd, Tom had ook allemaal andere plannen, dus eigenlijk stonden de neuzen niet meer dezelfde kant op.' 

Maar waar een deur sluit, gaat een andere open. Zo richtte Vincent samen met Sebastiaan (die we kennen van Friends of the FamilyI Am Lotus op. Daarin spelen ze met Bart en Stefan van Vuigtuig (hoe is het daar eigenlijk mee?) en bassist Jan, bekend van onder andere Dahl. Vincent vertelt: 'Voor mij is I Am Lotus een heel logisch gevolg op The Machete Nightclub. Ik zocht een nieuwe uitlaatklep om mijn creativiteit te kunnen botvieren en die heb ik nu gevonden.'

Wie Marcel live wil zien, hoeft alleen maar naar een show van Di-rect te gaan (of op dit moment: Di-rect opzoeken op YouTube). Jesse maakt handpannen in Oostenrijk en Tom speelt nog steeds met Kern Koppen. Wat Werner en Ronald nu op muzikaal gebied doen is niet helemaal duidelijk. 

Nu weten we het. The Machete Nightclub is voorbij. Of niet? Want echt helemaal aan het eind van het gesprek volgt nog een terloopse opmerking die ons wakker schudt: 'Ik bedenk me ineens, we hebben ooit eens een plaat opgenomen en die ligt klaar om uitgebracht te worden. Dus wie weet gaat er ooit tóch nog iets gebeuren?'

 

Mik Adrian

Mik Adrian, dat was zo'n act die een jaar of vier geleden best wel hard leek te gaan. De opkomst was ongeveer tegelijkertijd met die van AVI ON FIRE en The Great Communicators en ook Mik Adrian leek dezelfde route te bewandelen. Maar van het een op het andere moment hoorden we niks meer van de band. We liepen zanger Michiel Kleykamp tegen het lijf en spraken met hem af.

"Mik Adrian bestaat niet meer.", begint de zanger. Dat is duidelijk. "We maken allemaal nog wel muziek hoor en ik heb iedereen onlangs nog gesproken. Maar we treden niet meer als band op." Vraag twee is natuurlijk hoe dat komt. De band leek immers best wat tractie te hebben en het verdwijnen ervan kwam ook redelijk uit het niets. "We hebben een jaar of twee bestaan en in die periode hebben we keihard gewerkt. Maar toen het succes een beetje leek te komen waren we opgebrand." De zanger vertelt dat er een lange pauze is ingelast waar de band nooit uit is wakker geworden. "Het lijkt een beetje op een eerste liefde; intens, prachtig maar ook soms heel lelijk. Dat heeft er voor gezorgd dat we de handdoek in de ring gooiden." Wel benadrukt Michiel dat de band een goede band heeft gehouden. "We zijn een soort familie geworden."

"Na de band heb ik met mijn vrouw een bedrijfje gehad waar we van fietsbanden riemen maakten. We hadden een winkel in de Boekhorststraat. Maar ik kwam er achter dat ik dat niet mijn hele leven wilde doen.", aldus Kleykamp. Zoals vaker leiden alle wegen terug naar muziek, ook in dit geval. "Ik heb al die jaren muziek geschreven en nu ben ik bezig met een EP, die na de zomer uit gaat komen. En ik maak nog altijd muziek met Richie (Bleijenberg, drummer van Niko en ex-lid van Mik Adrian. red.)." Michiel vertelt dat hij de lol in muziek maken weer heeft gevonden. "De lol was even uit muziek, maar die lol is wel weer terug. En ik moet misschien ook iets minder zeiken, haha."

 

 

 

 

Pyke

Pyke is een stiekeme redactiefavoriet. De singer-songwriter stond op onze vijftigste clubavond en de eerste EP van de zanger is er een die graag wordt opgezet. De laatste tijd is Pijke de Grood echter vaker te zien als technicus bij streams van Popradar dan als muzikant. Hoe kan dat? Wij spraken de muzikant over de telefoon.

"Al mijn projecten bloeden langzaam dood, haha.", grapt Pijke als we hem vertellen dat we in een eerdere editie van deze rubriek gebeld hebben over zijn band Crystal Water. "In tegengestelling tot bij Crystal Water, ben ik voor Pyke nog altijd even hard bezig als voorheen." De zanger geeft aan de quarantainetijd vooral te hebben gebruikt om te schrijven. "Ook probeer ik een betere muzikant te worden. Ik ben aan het leren drummen en piano spelen."

Ook is De Grood bezig geweest met nieuwe opnames. "Ik heb met Camiel (Meiresonne, red.) drie tracks opgenomen die nu bij de mixer liggen. Waarschijnlijk release ik die songs snel." Ook gaat Pijke optreden met een band, die bijna compleet is. "De producties op het nieuwe werk zijn wat uitgebreider dus wil ik dat live met band doen. Maar op het moment is dat nog niet echt aan de orde vanwege Corona." 

Op de redactie hoeven we ons in elk geval geen zorgen te maken; Pyke maakt nog altijd muziek.

Single Pilot

Op de Facebookpagina van Single Pilot staat bij de omschrijving: 'producersduo uit Den Haag'. Maar wacht eens, Single Pilot was toch dat leuke electropopbandje? Wat is er gebeurd? Bestaat Single Pilot nog? We vragen het aan Matteo Ianella. Die windt er geen doekjes om: 'de band is niet meer.' Nou, dan zijn we klaar. Jammer.

Maar wacht eens, Matteo is nog niet klaar. 'We spelen niet meer live als band. We schrijven alleen nog maar mee met andere artiesten en we produceren. We bestaan eigenlijk alleen nog thuis en in de studio.' Over het waarom daarvan legt Matteo uit: 'We waren het zat om voor een kratje bier in elke bezemkast van Nederland te staan terwijl onze passie eigenlijk ligt bij het schrijven en produceren van muziek.' 

Dan is de volgende vraag: wie zijn 'we'? Op Facebook zien we drie namen staan ('Dat moet ik nog even aanpassen, dank je.'), maar we horen net dat Single Pilot nu een duo is. Nou, dat zijn dus Matteo en Jeroen van Leeuwen. Waar kennen we die ook alweer van? 'Jeroen drumt bij Dr Justice & the Smooth Operators en bij Sunfire'. En ook Matteo zit niet stil. We weten natuurlijk allemaal dat hij op het podium bij Di-Rect de toetsen bespeelt maar hij heeft ook net een solo-album uitgebracht. 

Voor wie wil horen waar Matteo en Jeroen zich als Single Pilot mee bezig houden, zijn er zat mogelijkheden: ' We werken onder andere samen met Hens Solo, Pyn, Ingmar Glerum, Rat ‘n Frikk en J.J Kaleido.' Dus, samengevat. Single Pilot is dood. Lang leve Single Pilot.

 

 

The Hazzah

Wat gingen ze lekker, The Hazzah. Veel optredens, de Popronde, een boeker, een platencontract, een plaat, niets stond het viertal in de weg om de wereld te veroveren met hun rammelende garagerock met af en toe een hintje surf en een vleugje indie. Maar waar zijn Edo, Sten, Robbie en Pepijn gebleven? Want we hebben al maanden niets van ze gehoord.

Nou, zo dramatisch is het allemaal dus niet. We stuurden de band een mailtje en kregen keurig antwoord. 'We doen het inderdaad al een tijdje rustig aan met optreden. Dat is enerzijds een beetje zo gelopen en anderzijds hadden we daar behoefte aan. We hebben sinds begin 2016 altijd lekker veel opgetreden, maar we studeren ook allemaal en proberen het allebei leuk te houden. Dat gaat erg goed, maar zodoende.'

Ja, daar kunnen we weinig tegenin brengen. En de toekomst dan? 'Verder zijn we wekelijks samen in de oefenruimte en zijn we rustig aan bezig met nieuwe muziek. Sinds de uitbraak van COVID-19 en de daaropvolgende lockdown (het mailtje is alweer van een tijdje geleden, red.) schiet dat helaas wat minder op, omdat we verspreid over drie steden wonen. C'est ca, we hebben geen haast.' 

Duidelijk verhaal. Niets aan toe te voegen. Behalve dat we rustig wachten tot The Hazzah weer van zich laat horen. Wij zijn benieuwd.