Hoe is het toch met? Die vraag gaat bij ons op de redactie vaak rond. Honderden bandjes, singer-songwriters, dj's en andere megatalenten passeren bij ons de revue. Elk jaar zijn er wel een paar van hen die "het gaan maken" of zelfs een bescheiden hitje hebben. Daarna blijft het stil. Zo'n act zit in de studio voor een opvolger, is op spirituele ontdekkingstocht in de Himalaya of vindt het wel mooi geweest. Wij houden de vinger aan de pols!

Crystal Water

Het is al een tijdje geleden dat Haagse britpopband Crystal Water van zich liet horen. De laatste facebookpost dateert inmiddels uit de winter van 2016 en de leden lijken zich volledig gestort te hebben op andere projecten. Zo is frontman Pijke de Grood furore aan het maken als singer-songwriter Pyke en spelen bassist Michiel en gitarist Pieter in The Stangs. We belden Pijke op om hem te vragen hoe het nu precies gaat met de band en of er überhaupt nog sprake is van een band.

"Met Crystal Water gaat het best okee, we zijn wat inactief maar het is niet perse klaar. We zijn nog steeds goede vrienden en maken nog weleens muziek." Interessant, want wil dat zeggen dat er nieuw materiaal aan zit te komen? "Nee, meestal is de muziek die we samen maken niet onder de noemer Crystal Water, hoewel we onlangs voor de lol weer eens samen gerepeteerd hebben," dient Pijke ons van repliek.

"De kans bestaat wel dat we, mits we vrienden blijven, wat ik wel zie gebeuren, ooit weer samen zullen komen om serieus muziek te maken," vertelt de zanger. Wel brengt hij de nuance dat het dan in de schaduw zal staan van de andere projecten. "We zullen dan alleen maar muziek maken voor de lol en om onze creativiteit er in kwijt te kunnen, minder rekening houdend met wat het publiek er nou allemaal van vindt."

Woof Woof Ridicule

Zoals iedereen weet, is het fysiek onmogelijk om niet vrolijk te worden van de clip van 'Run Faster' van Woof Woof Ridicule. En van het nummer trouwens. Dat vond T-Mobile ook. Die gebruikten het nummer zelfs in een reclame. Maar dat is alweer een flinke tijd geleden, en in deze koude tijden kunnen we wel wat vrolijkheid gebruiken. De vraag is dus: waar zijn Suzanne Ypma, haar zus Eveline en Peter Geraedts gebleven?

Een deel van de vraag wordt beantwoord als we op de Facebookpagina van de electropop band kijken. In de laatste post (uit augustus!) lezen we dat Peter uit de band is gestapt. Geen zorgen, voor zover wij kunnen inschatten zonder ruzie of drama. We lezen ook dat we in de komende maanden een nieuwe set kunnen verwachten. En daar houdt het op.

Tijd om het aan Suzanne zelf te vragen. "Ik ben aan het touren met Melle de Boer. We hebben samen een nieuw album gemaakt en zestien optredens door Nederland en Engeland gedaan." Nu wil het toeval dat wij er bij waren toen Melle en Suzanne in Den Haag optraden, en we waren onder de indruk.

Maar dat was het nog niet. "Ik kan natuurlijk niet alles tegelijk. Natuurlijk komt Woof Woof ook weer aan de beurt, maar op het moment heb ik daar niks belangrijks over te vertellen." Dus eigenlijk weten we nog helemaal niets. Maar dat is ok. We wachten gewoon nog even langer.

De Kraaien

10 januari bereikte ons het droeve nieuws dat Prins Clit in Paanham de door-en-door Haagse Kraaien had verlaten. Het vertrek van de vocalist/producer deed enig stof opwaaien, want hoe moet dat nu verder? Gaat Bernd Gansebev alleen door? Of hangt hij zijn masker aan de wilgen?

"In de aanloop naar de exit van Paanham was ik al een beetje begonnen met het regelen van zijn nalatenschap. Ik ben bijvoorbeeld gaan samenwerken met Wesley Brizée (Modus Operandi) die naast metal ook heel toffe producties maakt. Met hem ben ik gelijk gaan zitten en we hebben nu al een stuk of tien nieuwe tracks."

Gansebev laat er duidelijk geen gras over groeien en pakt na het vertrek van zijn compagnon direct door. Maar de zanger laat weten dat dit niet alles is. "We zijn ook bezig met verschillende samenwerkingen; met Cobra (voorheen Clitbangers), met Outsiders, Billy The Kid en Darkraver en met The Viper. Dat zijn op de eerste na vooral losse uitstapjes naar hardstyle."

"De productie zal voornamelijk in handen zijn van Wesley maar ik ga ook zitten met Sven Figee (Sven Hammond) en Niels Zuiderhoek, die de eerste twee platen van Kensington produceerde." Wat productie betreft zit het allemaal wel goed dus, maar wie vangt de vocalen van de Prins op?

"We hebben Bisschop Lichtenpraaien in de gelederen die een aardig stukje kan rappen. Verder hebben we een nummer met een bekende Haagse vocalist op de plank liggen en komt er misschien nog een collab aan met een heus fenomeen wat rappen betreft. Oh ja, en we hebben Jack Parow binnenkort weer op bezoek, dus daar komt ook wat aan," aldus Gansebev, die duidelijk niet stil zit nu de band een andere samenstelling heeft.

Dandana

Op de dag dat we ons afvroegen hoe het eigenlijk met Dandana is, verscheen er een post op hun Facebookpagina. Iets met nieuwe gezichten en opnames in Gambia. Toen waren we nieuwsgierig, dus we belden met multi-instrumentalist Bas Ackermann, die in Stockholm zat.

"We zijn net terug uit Gambia waar we waren voor opnames van een nieuwe EP," vertelt Bas. Gezien de Afrikaanse invloeden van de band klinkt dat helemaal niet onlogisch. En over Afrikaanse invloeden gesproken: die nieuwe gezichten die Dandana heeft opgeduikeld, blijken daar ook vandaan te komen.  

"Fily Dioma is een gitarist uit Senegal. Hij is jong en echt getalenteerd. Modou Joof is een vriend van mij waar ik al lang mee werk. Hij speelt al heel lang in de bekendste band van Gambia." Met deze muzikanten, en natuurlijk bassist Tijmen van Wageningen en percussionist Ebou Gaye Mada uit Nederland, heeft Dandana de EP opgenomen. Drummer Jackson Looman zal zijn partijen later nog inspelen.

Toch kijken we nog even terug. Waar was Dandana al die tijd, want het laatste optreden was al ruim anderhalf jaar geleden? "Er is veel gebeurd. Ik ben grotendeels naar het buitenland verhuisd en doe veel projecten vanuit daar. Daarnaast besloot de gitarist om een andere kant op te gaan. Toen moesten we overleggen hoe of wat. Willen we snel nieuwe mensen zoeken en weer optreden of gaan we ons verder in de muziek verdiepen? Voor mij is dat laatste het allerbelangrijkste. Nieuwe muziekstijlen of sounds ontdekken en weer met iets origineels komen vind ik belangrijker dan snel wat optredens doen."

Gelukkig zal de stilte dit jaar voorbij zijn. Wanneer de EP uitkomt is nog niet bekend, Dandana is nog in gesprek met labels, maar de band hoopt in de zomer weer op het podium te staan. Inclusief de nieuwe leden. "Dat is voor nu wel het plan."

The Indien

2015 kon een beetje het jaar van The Indien genoemd worden. EP's 'Hiatus' en 'Cologne' werden goed ontvangen en onder andere Motel Mozaique en Lowlands werden bezocht. Er leek een mooie toekomst in het verschiet te liggen voor Rianne Walther en haar band, maar toen bleef het, op een paar posts op sociale media na, stil.

"The Indien bestaat zeker nog! We zijn heel actief bezig zelfs. Sinds we anderhalf jaar geleden getekend hebben bij het Britse platenlabel Disturbing London zijn we begonnen met het schrijven en opnemen van een album." Dat klinkt spannend en als echte journalisten vragen wij wanneer we die langspeler kunnen verwachten. "Daar kan ik nog niet veel over zeggen. We beginnen sowieso met een aantal singles, die zeer binnenkort zullen komen, omdat we zo lang weg zijn gebleven. Als we nu een album zouden uitbrengen zou alleen mijn moeder er naar luisteren," klinkt het antwoord van de zangeres.

De vorige EP's van de band werden vrij kort op het festivalseizoen opgenomen en uitgebracht. De nieuwe plaat lijkt er iets langer over te doen. "We komen met iets next levels. We hebben bijna twee jaar de tijd gehad om ons te ontwikkelen, dus wordt het echt iets van een nieuw niveau voor ons. Met deze nieuwe plaat willen we ook weer grote festivals doen, maar het liefst nu ook buiten de landgrenzen."

Verder was Rianne zelf te horen op het nummer 'Shot In The Dark' van Chef'Special, tot slot vragen wij haar of er nog meer van dit soort samenwerkingen aan zitten te komen. "Er zitten wel wat verrassingen en samenwerkingen aan te komen, maar daar kan ik nog niks over kwijt. Wel hebben we al een paar goede schrijfsessies gehad met wat toffe artiesten, maar voorlopig ligt de focus met name op het nieuwe album," concludeert Walther.

 

The Great Communicators

Het ging zo goed met het deels Haagse (hallo Alex, hallo Timothy) The Great Communicators. Een platendeal bij Universal, een plaat (Lucky Horse) en eind 2016 zelfs een voorprogramma voor Kensington in de Ziggo Dome.

Sindsdien stopte zangeres Gaia Slotboom, zij werd vervangen door Shawnee Erfmann, is de samenwerking met Universal voorbij en lijken de optredens redelijk ver uit elkaar te liggen. De band speelde vrij recent nog als voorprogramma van The Amazons, maar toch vragen we ons af: want brengt de komende tijd voor The Great Communicators?

"We zijn aan het schrijven,"begint zanger Arend Dijkstra zijn verhaal. "We schrijven voor een nieuwe plaat of EP en we hebben ook plannen om in het najaar weer te gaan spelen." Voor The Great Communicators is tegelijk spelen en schrijven geen gewoonte. "We hebben altijd gewoon tijd nodig voor het schrijven. We zijn vooral een band die heel lang aan liedjes schaaft, dus daardoor duurt het gewoon altijd lang. De eerste versie van een liedje is bijna nooit de uiteindelijke versie. Het moet echt heel uniek zijn."

Wat dit ook betekent, is dat het touren voor Lucky Horse inmiddels echt is afgerond. "Het touren ging heel goed. Er waren veel meer mensen dan ik zou verwachten die kaartjes voor ons gingen kopen, ook in de verste uithoeken van het land. Dat was echt vet om te merken. Maar we hebben wel alles uit die plaat gehaald wat we er uit konden halen, dus daarom kunnen we ook weinig anders dan weer aan de bak met nieuwe dingen."

Voor zangeres Shawnee wordt de nieuwe plaat de vuurdoop. Arend heeft er het volste vertrouwen in. "Ze heeft al nieuwe demo's ingezongen en dat vind ik allemaal te gek." Kortom: The Great Communicators zitten niet stil. Dat zal ons leren om overal het ergste achter te zoeken.