Het eerste album van AVA NOVA is een feit. Sinds gisteravond is het debuutalbum 'Poppy But Unpolished' helemaal te beluisteren via jouw favoriete streamingservice. Dat zoiets gevierd moet worden, hoef je zangeres Robin Dirksen natuurlijk geen twee keer te vertellen. De kleine zaal van PAARD toverde zij gisteravond om tot ongepolijst poppaleis. Naast hoofdact AVA NOVA, stonden ook OONA, Aymar Torres, Sticky Barbie, Mispoes, DJ Friss en Espresso Records op het programma. Er was decor, er waren visuals, er waren vrienden en er was een jarige frontvrouw. Wij deden verslag.

Sticky Barbie & Espresso Records

Om half 8 stipt staan wij met goede zin en frisse moed bij PAARD op de stoep. Klaar voor een goed Haags feestje. In de foyer worden we verwelkomt met een heuse cultuurmarkt. Kunstenares Sticky Barbie exposeert hier met haar kunst en kleding, die het beste te omschrijven valt als urban meets anime. Ondertussen draait Espresso Records een lekker plaatje. Gezellig hoor! We nemen er een biertje bij, …en nog één. Dan slaat de verwarring toe. De deur van de kleine zaal blijft dicht, er lijkt niet veel te gebeuren. Waar blijft dat feestje? Na wat rondvragen worden we niet veel wijzer, niemand weet wat nu precies de bedoeling is. Het publiek beweegt zich wat afwachtend tussen de mode en schilderijen. Leuk, al die cultuur. Toch is muziek meer ons ding, daar komen we voor. Ruim twee uur later kunnen we dan eindelijk ons hart ophalen, de zaal gaat open en het voorprogramma gaat van start.

OONA

De eerste act van de avond is OONA, het solo project van zangeres Rosa Sanne, die speciaal voor deze avond samen met Camiel Meiresonne (Son Mieux) een compacte live set in elkaar heeft gezet.. Met gejuich van haar achterban wordt ze enthousiast onthaald. OONA gaat voor contrast. Het hele decor, inclusief instrumenten, is behangen met roze bloemen. Ondertussen stuurt ze zwartgallige zware bassen de zaal in. Het publiek vormt een speciale mix waar we niet goed de vinger op kunnen leggen. Fashionable versus degelijk? We houden het op divers. OONA spreekt het publiek aan met "lieve mensen" (cute!) en zij joelen op hun beurt enthousiast mee. Toch wordt er, op een enkele fanatiekeling na, niet écht gedanst. Als uitsmijter speelt ze haar eerste single Skin. Het publiek herkent de track en doet voor een laatste keer zachtjes enthousiast mee.

AVA NOVA

De zaal begint inmiddels aardig vol te raken, op de trappen zitten hier en daar wat mensen. Er worden psychedelische visuals geprojecteerd op een achtergronddoek. Van zwevende kwallen tot een waterglijbaan tot vliegtuiglandingsbanen tot “the triangle” (de beruchte hipsterdriehoek); niets is te gek. De sfeer is goed en AVA NOVA heeft het podium betreden, nu kan het feestje echt beginnen.

Het tweede liedje dat AVA zingt is een bekende; Please Don’t werd al een paar maanden eerder al uitgebracht als eerste single van dit album. Deze kunnen we meezingen. Catchy as fuck! Een groepje vrienden roep tijdens het nummer op tot een moshpit, die komt er niet. Daar zijn de deuntjes van AVA NOVA toch echt te braaf voor. Wel heupwiegt het diverse publiek lekker mee.

Hierna volgen Superficial en Get away, “een vieze r&b glijjah” aldus zangeres Robin Dirksen. En dan een trowback: Back to the Basics. Die kennen we nog van haar EP As You Please. We zijn niet de enige, eigenlijk komt het publiek nu pas echt los. De zangeres verzoekt het publiek mee te zingen en dat slaat aan! “Jezus, dat gaat goed” besluit Robin tevreden. Na een luid applaus gaat ze handig over op een meeklapnummer. Daarna is het even gedaan met het spektakel en volgen een aantal rustige songs.

En dan is het tijd voor de special guest. De tropische zanger Aymar Torres komt onder luid gejuich in Hawaiishirt en met akoestische gitaar het podium op. De artiesten hebben een gezamenlijk nummer opgenomen voor het album en brengen dat hier ten gehore. The Call valt bij het publiek in de smaak, en wordt gevolgd door een groot applaus. De artiesten knuffelen elkaar en op aandringen van Torres zingt het publiek Robin Dirksen “in de gloria” toe.

Een intieme setting volgt. Robin Dirksen alleen op het podium, met gitaar, de spotlight op haar gericht. “Een beetje spannend hoor” al zegt ze het zelf. En door! Deze show blijft lekker afwisselen. Een bandlid gaat nu los op de keytar terwijl de zangeres het podium heeft verlaten. Even later komt ze weer op. Dit had een kledingwissel moeten zijn, detail is dat er geen kleding is gewisseld. Dat ging niet helemaal goed, gelukkig kan de zangeres er zelf hard om lachen.

Tijdens de laatste nummers kan er nog even flink gedanst worden, en daar maakt het publiek goed gebruik van. Iedereen gaat lekker los op onder andere Girls Rule, Dirty Money en nog wat andere “vieze glijjah’s”. En dan is het klaar. Gelukkig zijn we goed opgewarmd voor de afterparty in het Paardcafé. Tot in de vroege uurtjes zorgen Mispoes en DJ Friss ervoor dat de dansspieren goed gesmeerd blijven. En de kater? Die komt later. Gelukkig hebben we het album nu om deze dag mee door te komen, streamen maar.

Lees hier meer over muziek uit het Haagse: